Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Ремонт дек. с К174ХА28 и TDA4556, регенериране на кинескоп.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
denyo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Апр 22, 2010 10:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Да споделя още малко личен опит. Идеята да меря тока (вместо само да гледам субективно светенето на екрана) много ми допадна. Успях да изкарам прилична картинка на още един 423ДИ. В началото картинката беше "жълта". Синия даваше 0.48 mA, а другите два по около 1.2 mA. Започнах по препоръките на Bojilov с по-ниско напрежение и при добре загрял кинескоп. При подаване на напрежението на първа решетка, тока се увеличаваше до към 12-14 mA, като след "обработката" пак се връщаше на горепосочените малки стойности. Реших че няма какво толкова да изгубя и ще действам по-твърдо. Прехвърлих си жичката със съпротивлението на ускоряващото и започнах да действам с него. Повтори се същата картинка, само дето тока по време на въздействието се качваше до към 23-35 mA. Ефект обаче нямаше. Тогава изпробвах нещо друго, което при другия 423ДИ (който все още си работи без видима промяна, т.е за сега му остава добра картинката). Когато закача ускоряващото на първа решетка, веднага след включването на телевизора, преди да е загрял катода, в шийката прескачат искри. Като направих няколко удара по описания начин, емисията се качи в границите 2.2 - 2.4 mA и за трите катода. След това вече не изкачат искрички а и емисията не се подобряваше, така че спрях. Извади прилична черно-бяла картина и добър фокус. При това с оригиналния си блок цветност с АББ. Като поработят още, ще докладвам как се държат тия два Електрон-а 423ДИ във времето.

За декодерите.
Причината да не ми вади цвят този с К174ХА28 (TDA3510), е че ползвах блока за SECAM и неговата рейка на която бях налепил жичките от PAL декодера. И явно входа на MCA640 е ограничавал SSC защото като изсмуках 6-то краче цвета излезе. Вярно, жълтото е малко по-студено от това на TDA4556. Даже ми се струва че това жълто е по-вярно от на 4556, понеже нейното бие на оранжево. За сега работи, единствения проблем е че не винаги сработва. Ако не запали цвета, след като "опипам" платката с ръка тръгва.
Този с TDA4556 също тръгна след смяна на самата TDA4556. Как е изгоряла нямам представа. При него, единственото което ми се иска да оправя, ако има начин, е цветния шум. И някакви сини октановки вади на вертикалните линии. Имам друга абсолютно еднаква платка, която вади много по-чисти цветове.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети