| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 25, 2010 18:17 Заглавие: До колко е нормално да загряват трафчетата |
|
|
До колко е нормално да загряват малките трафчета, става въпрос за един 6V/250 mA, ето този:
След него има грец и 7805, след 7805 консумацията е 46mA, пада върху 7805 е 3.6V. След 30 минути работа при отворена кутия температурата на повърхността му е 40 градуса. А консумацията му от мрежата e 17.6mA. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Нед Апр 25, 2010 18:44 Заглавие: Re: До колко е нормално да загряват трафчетата |
|
|
Незнам ама имам такива и гонят доста над 40градуса при малко по големи консумации но доста под номиналната им! Работят от години.. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 25, 2010 18:53 Заглавие: |
|
|
За мен това е абсолютно нормално за 1,5 вата трафче . Ползвам едни на бултраф със същата мощност . Наврени са в едни малки кутийки и не се охлаждат много добре . Пекат си яко, чак не се пипат, но си работят . А аз реално с повече от 40 mA на 12 волта не ги натоварвам. Те малките трафчета така работят и на празен ход. Виж им синусоидата на изхода с осцилоскоп, на някои чак е крива . Е случва се някое от тях да изгори но аз нямам избор. Мястото ми е ограничено, а импулсните захранвания точно в тази система пукат много често . Има много токови удари. Даже си мисля, че и трафчетата пукат от тях, а не от прегряване. _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Апр 25, 2010 19:07 Заглавие: |
|
|
То на него пише че работи даже и до 70 гр.Така че не се притеснявай. _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 25, 2010 19:17 Заглавие: |
|
|
А бе какво да се залъгваме,китайските си пекат като за световно,а истинските- доста по-малко!Аз ги пускам на празен ход за 2-3 часа и ако докарат около 45-50 градуса ги бракувам.Не мога да им се доверя за непрекъснат режим на работа.Освен ако не искам неприятности  _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 25, 2010 21:14 Заглавие: |
|
|
Прав си но понякога няма избор. Затова им слагам термопредпазители както и стопяеми. На мойте съм им залепил по 2-3 алуминиеви пластини 2мм с термо паста и канаколит от страни. Има ефект ако на някой му се занимава . _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 25, 2010 22:17 Заглавие: |
|
|
| bai_tishan написа: | | до 70 гр. |
Ta 70 градуса. Това a го разбирам като ambient, т.е. околна температура.
Иначе си поиграх да направя набързо груби сметки, КПД-то е около 10 процента. То вярно, че малките трафове имат ниско КПД, но чак толкова ли е. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 25, 2010 22:23 Заглавие: |
|
|
Ами мойте греят и то даже си парят! ама.. 2 ра година си работят . Това и друг път съм го чувал за КПД то и размера но не съм мноого сигурен, че е вярно тъй като имам един траф от едно Sony който е вързан към мрежата поне от 10години 12W е поне по това което беше написано на адаптера . И е студен. Ако имаш термо предпазител сложи му да спиш спокойно както и един стопяем или Fuse резистор. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 26, 2010 10:10 Заглавие: |
|
|
| Може да помисля за термопредпазител. Иначе има в първичната стопяем предпазител 100 mA. |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 26, 2010 12:04 Заглавие: |
|
|
Не се бях замислял за температурата, въпреки, че съм забелязвал доста трафове да парят. Намерих това
Touch is a poor indicator of proper transformer operating temperature. Properly designed transformers can reach 50°C (122°F) above ambient temperature. In an ambient temperature of 20°C (60°F), the total temperature can reach 70°C (190°F), which is too hot to touch. Thermometers are the best way to determine the temperature.
дано да ти е от полза, това може би се отнася повече за по-големите трансформатори. На повечето хубави трансформатори има фабрично монтиран термичен предпазител в последния слой на изолацията. |
|
|
 |
|