Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

До колко е нормално да загряват трафчетата
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Нед Апр 25, 2010 18:17    Заглавие: До колко е нормално да загряват трафчетата Отговорете с цитат

До колко е нормално да загряват малките трафчета, става въпрос за един 6V/250 mA, ето този:

След него има грец и 7805, след 7805 консумацията е 46mA, пада върху 7805 е 3.6V. След 30 минути работа при отворена кутия температурата на повърхността му е 40 градуса. А консумацията му от мрежата e 17.6mA.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Нед Апр 25, 2010 18:44    Заглавие: Re: До колко е нормално да загряват трафчетата Отговорете с цитат

Незнам ама имам такива и гонят доста над 40градуса при малко по големи консумации но доста под номиналната им! Работят от години..
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Нед Апр 25, 2010 18:53    Заглавие: Отговорете с цитат

За мен това е абсолютно нормално за 1,5 вата трафче . Ползвам едни на бултраф със същата мощност . Наврени са в едни малки кутийки и не се охлаждат много добре . Пекат си яко, чак не се пипат, но си работят . А аз реално с повече от 40 mA на 12 волта не ги натоварвам. Те малките трафчета така работят и на празен ход. Виж им синусоидата на изхода с осцилоскоп, на някои чак е крива . Е случва се някое от тях да изгори но аз нямам избор. Мястото ми е ограничено, а импулсните захранвания точно в тази система пукат много често . Има много токови удари. Даже си мисля, че и трафчетата пукат от тях, а не от прегряване.
bai_tishan
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Нед Апр 25, 2010 19:07    Заглавие: Отговорете с цитат

То на него пише че работи даже и до 70 гр.Така че не се притеснявай.
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Нед Апр 25, 2010 19:17    Заглавие: Отговорете с цитат

А бе какво да се залъгваме,китайските си пекат като за световно,а истинските- доста по-малко!Аз ги пускам на празен ход за 2-3 часа и ако докарат около 45-50 градуса ги бракувам.Не мога да им се доверя за непрекъснат режим на работа.Освен ако не искам неприятности Twisted Evil

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 25, 2010 21:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Прав си но понякога няма избор. Затова им слагам термопредпазители както и стопяеми. На мойте съм им залепил по 2-3 алуминиеви пластини 2мм с термо паста и канаколит от страни. Има ефект ако на някой му се занимава Smile .
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 25, 2010 22:17    Заглавие: Отговорете с цитат

bai_tishan написа:
до 70 гр.

Ta 70 градуса. Това a го разбирам като ambient, т.е. околна температура.
Иначе си поиграх да направя набързо груби сметки, КПД-то е около 10 процента. То вярно, че малките трафове имат ниско КПД, но чак толкова ли е.
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 25, 2010 22:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами мойте греят и то даже си парят! ама.. 2 ра година си работят Smile . Това и друг път съм го чувал за КПД то и размера но не съм мноого сигурен, че е вярно тъй като имам един траф от едно Sony който е вързан към мрежата поне от 10години 12W е поне по това което беше написано на адаптера Smile . И е студен. Ако имаш термо предпазител сложи му да спиш спокойно както и един стопяем или Fuse резистор.
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 26, 2010 10:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Може да помисля за термопредпазител. Иначе има в първичната стопяем предпазител 100 mA.
Върнете се в началото
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Апр 26, 2010 12:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Не се бях замислял за температурата, въпреки, че съм забелязвал доста трафове да парят. Намерих това

Touch is a poor indicator of proper transformer operating temperature. Properly designed transformers can reach 50°C (122°F) above ambient temperature. In an ambient temperature of 20°C (60°F), the total temperature can reach 70°C (190°F), which is too hot to touch. Thermometers are the best way to determine the temperature.

дано да ти е от полза, това може би се отнася повече за по-големите трансформатори. На повечето хубави трансформатори има фабрично монтиран термичен предпазител в последния слой на изолацията.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети