Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Помощ за един сензор
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
lazybastard
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 25, 2010 19:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Мерси много за линковете! А от къде мога да видя различните измервателни вериги за този вид датчици? В нито един учебник не ги открих.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Апр 25, 2010 19:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Втория линк от поста на RC не върши ли работа? Ако трябва да се прави всичко на дискретни елементи, капризна работа - доколкото виждам става въпрос за измерване на пикофаради +/- няколко пикофарада.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
lazybastard
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 25, 2010 20:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Може ли да използвам тази схема http://yfrog.com/7881192486j с този сензор примерно http://www.censatatech.com/download/ipt-70cp-series.pdf
Или направо да взема схемата от втория си линк и да сменя само сензора.
Не мога да разбера за какво ми е тоя Cap to Digital convertor при условие, че на изхода на датчика излиза напрежение. Не трябва ли след него да вържа операционен усилвател и накрая някакъв ADC
Върнете се в началото
termin_6
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Райково

МнениеПуснато на: Пон Апр 26, 2010 9:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам следният въпрос,защото не разбрах,за изхода.Уточнихме,че на входа,за датчик,ще има капацитивен мост,следва електронната схема и изхода и преобразува данните в напрежение.Добре.О.К.
Но това,което не разбрах е:
Изходното напрежение,трябва ли да се променя,успоредно(примерно) с повишаване на налягането(или с понижаването),или
при определена промяна,ще "скача" директно от ниско във високо ниво( или от високо в ниско)?
Щото,ако ще "скача" директно от ниско във високо ниво(примерно),ще има и хистерезис някакъв.
Всички тези уточнения са нужни за схемното решение.
В единия случай става само с операционен усилвател(741 или каквото ти хареса),а за другото и цифрова схемичка няква.
Върнете се в началото
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Апр 26, 2010 11:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Е чети по-задълбочено това, което ти е дадено като линкове, недей го дава съвсем lazy. Изясни си терминологоята, в линка който ти дадох достатчно ясно е написано.
Това от втория линк си е цял трансмитер, трансдюсер или както искаш го наречи, вади ти ток или напрежение пропорционално на налягането, ти си решаваш какво ще го правиш после. Другото е когато си имаш само първичен преобразувател (т.е. чувствителен елемент), който преобразува налаягането в нещо си (в случая - капацитет) и ти трябва да измъдриш схема, която да преобразува промяната на този капацитет в "по-приличен" електрически сигнал за по-нататъшна обработка.
Така и не разбирам какво точно трябва да направиш - да изработиш трансмитер за налягане на капацитивен принцип или да мериш налягане и си попаднал на тези капацитивните, и се чудиш как да ги ашладисаш към някаква система?
Върнете се в началото
lazybastard
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 26, 2010 15:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Както казах и преди имам да правя Преобразувател на налягане в напрежение, с помощта на капацитивен датчик. Прерових целия нет и накрая успях да намеря такъв датчик с необходимите ми параметри (почти)-онзи от горния линк. В курсовата работа трябва да представя възможните схеми на измервателни вериги и да избера най-подходящата за този преобразувател. Проблема е там, че не мога да намеря необходимата информация-навсякъде намирам само теория (устройство и принцип на действие на датчика), но никъде схеми в които да го използвам. Как е възможно да проектирам нещо, без да имам необходимите схемни решения и съответно формули за изчисляване на отделните елементи?
ПП Намерих някаква измервателна верига за някакъв сензор на Моторола: http://www.freescale.com/files/sensors/doc/app_note/AN1303.pdf , но при нея изхода е токов. Гледам, че моя сензор е с 4-20 mA и 4.5V изход. Мога ли да я преработя някакси, че да ми върши работа т.е изхода да е напреженов?
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Пон Апр 26, 2010 15:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Ми то пише, че изхода му е токов или напреженов.
Върнете се в началото
lazybastard
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 26, 2010 15:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Говорех за измервателната верига.
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Пон Апр 26, 2010 17:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Така не става ли:
Върнете се в началото
lazybastard
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 26, 2010 18:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами тази схема не е ли за токов изход. На мен ми трябва напреженов от 0-5V. Мисля, че трябва както е показано на схемата на трансдюсера да вържа операционен усилвател към сензора. Проблема е нататък какво да правя?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети