|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
darin1969 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 29, 2010 9:26 Заглавие: TV Sharp 54AM-12SC - Не тръгва ТХО |
|
|
Телевизора е с шаси 5BS-A - SDA5254, MC44002. Беше изгорял крайният транзистор на ТХО. Замених го с нов оригинален BU508DFI. Замених и електролитите в захранването и драйверното стъпало.Сменени са и транзисторите Q602-Q604. Но ТХО не тръгва. Когато се пусне ТВ-то, светва зеленият светодиод за около 10 сек. и отново става червен. През това време има импулси на базата на крайният транзистор и отначало се заблудих че трябва да се отпушва. Замерих на колектора му с високоволтова сонда и видях че си стоят 110В. Като се загледах в базовите импулси,видях че те са по скоро под нулата. Т.е. положителни импулси има около 0.3 волта и транзистора не може да се отпуши. Напреженията +7В и -10В са точни и добре филтрирани. Проверил съм и всички резистори и диоди около крайният транзистор, но без резултат. Има подобна тема (където е и схемата) но не намерих нещо което да ми помогне. http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=58914&highlight=54at16sc&topicshow=TV%20SHARP%2054AT-16SC-"пищи" Та въпроса ми е - Може ли проблема да е в ТХО, т.к. виждам някаква обратна връзка от 3 крак, който може би прави "по положителна" базата на Q601 ?
Последната промяна е направена от darin1969 на Чет Апр 29, 2010 14:46; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
darin1969 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 29, 2010 13:56 Заглавие: |
|
|
| Оказа се,че транзистора има вграден резистор В-Е.Но поне по информация от интернет BU508DFI си е с вграден резистор, а BU508DF е без. Но по схемата която гледам за телевизора оригиналния е BU508DFI, въпреки че не са нарисувани резистора В-Е и диода Е-С (на някои схеми ги рисуват). Все пак ще потърся някой подобен без резистор и ще пробвам. |
|
|
 |
peshootvt Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 05, 2010 11:23 Заглавие: |
|
|
Транзистор BU508DFI е с резистор B-E и диод E-C, на схемата не са нарисувани.
Моя метод на проверка е: Махам крайния и пускам ТВ-то. С осцилоскоп на базата меря импулса, положителната част е около 0.5В, останалото е в отрицателната част. Слагам крайния и пускам.
Важно Провери диод D1002 - 1N4148. Понеже е близо под кинескопа, от ренгена на кинескопа се скапва, а е във веригите на Н-импулса, на мерене е здрав.
Препоръчвам смяна на Q704, Q708 повишава им се бетата от прегряване и С712, С713. За всеки случай провери здрави ли са транзисторите и фюсовете на вертикала.
ТХО-то ако е скапано, товари и обикновенно ТВ-то пищи.
Вторичните напрежения са: Емитер Q704 - +5,12V, Емитер Q708 - +5,12V, D709 - +10V, D710 - -12V, D712 - 7,5V.
Надявам се, че крайния който слагаш не е ментак. Резистора му В-Е трябва да е максимум 100 ома. _________________ За колегите съм Пешо Шарпа. Ако нещо Ви тревожи за SHARP, питайте. На никого не съм отказал.
Към клиентите - За мерси не ме търси. От утре не се плаща.  |
|
|
 |
ivan dimitrov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 05, 2010 22:20 Заглавие: |
|
|
| peshootvt написа: |
Надявам се, че крайния който слагаш не е ментак. Резистора му В-Е трябва да е максимум 100 ома. |
Предполагам имате предвид минимум 100 ома. По спомен - околу 120 трябва да е. |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 05, 2010 22:41 Заглавие: |
|
|
| GOSHO написа: | | Днес ми дойде SHARP 54am12sc с оригинален BU508DFI и транзистора има съпротивление b-e 82ома.Макар че и аз съм го заменял с BU508AF и външен диод и е нямало проблеми. |
|
|
|
 |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 08, 2010 0:40 Заглавие: |
|
|
Какъв трябва да бъде транзисторът е обяснено добре. Аз мисля, че е възможно ТХО-то да е предизвикало изгарянето на транзистора. Така че е хубаво да се свали и провери. Писали сме как. Иначе нов транзистор и уж всичко наред и след броени часове или най-много някой ден-същият дефект. Вярно, че обикновено повреденото ТХО товари захранването и то пищи, но понякога не е така. Зависи колко навивки са окъсили. Разбира се така повредено ТХО няма да издържи дълго, но е възможно и следващия път крайният транзистор да го изпревари. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|