|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 28, 2010 19:52 Заглавие: |
|
|
Е ,ти непрекъснато си сменяш желанията ,първо написа | Цитат: | | Здравейте, имам желанието да нагодя мощни диоди за вътрешно осветление на колата(плафони,багажник). | ,после се смени | Цитат: | | Първоначалната ми идея беше да ползвам мощни светодиоди, които във функцията си на габаритни светлини да изпълняват и тази на двевни(къси през зимата), | ,я си уточни щенията !
| Цитат: | | Ама явно отивам пак на вариант да пълня гушите на търговците... |
Ами ти като си купил тези мощни светодиоди ,не знаеше ли ,че те се нуждаят от радиатор ,ако ги ползваш за вътрешно осветление можеш да пуснеш доста по-малък ток 50мА например и за сметка на малко по-слабо ,но все пак доволно ярко светене ,ще елиминираш загряването на светодиода и на ограничаващия резистор ! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
juslen Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 29, 2010 21:29 Заглавие: |
|
|
Под първоначална идея се разбира, всяка преди настоящата. А диодите си ги имам налични, не съм ги купувал специално за целта. И да, ясно ми е, че се нуждаят от радиатор.Въпроса е, обаче, да светят с максималния си ресурс. |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 30, 2010 1:08 Заглавие: |
|
|
В електротехниката има и последователно свързване.А гасящия ти реезистор трябва да е с мощнаст по голяма или равна с таазии на светодиодите. _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 30, 2010 15:05 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Въпроса е, обаче, да светят с максималния си ресурс. |
И за чий ти е това за вътрешно осветление на колата ? Щото ги имаш ,и трябва да се ползват на MAX !  |
|
|
 |
mitkosot Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Май 01, 2010 19:16 Заглавие: |
|
|
Мощните диоди а и други светодиоди се управляват с LED драйвери.Може схемата да е BUCK или BOOST (понижаващ дали повишаващ) .В зависимост от нуждите използваш варианти и схеми.Аз си наpравих плафон от 15 SMD светодиоди 3,5Х2,8мм и драйвер ZXSC300 и един транзистор FMMT617 .По този начин светодиода не се гърби и не топли защото захранването му е импулсно .Удължава им се и живота по този начин защото се контролира напрежение и ток.Получава се ето това
.
Има вариант да използваш и LED драйвера от същия тип но следащото поколение ZXSC400 и е по добър вариант защото има възможност за включване на външен ШИМ докато при предната схема се разчита на вътрешния генератор.Общо взето и с двете схеми се работи добре и има добър ефект. Ако имаш интерес ми се обади на ЛС да ти дам инфо |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|