| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emilm Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 03, 2010 22:42 Заглавие: Изчисляване на импулсен трансформатор |
|
|
Правя импулсното от тази схема http://www.postimage.org/image.php?v=gx3EuPr , с малки промени.Вместо SG3525 ползвам UC3846,и IGBT транзистори като съм направил и защита по ток,но изходното напрежение не е постоянно и мисля че проблема е в изчислението на трансформатора,който е ETD54(N97) с първична 25нав.,и вторична 2х11нав.Та как се държи напрежението на изхода-на празен ход 2х67v,при 4а ток в двете рамена2x60v,при 8a-2x52v.Търся методика за изчисление на трансформатора,и по принцип всякакви идеи за стабилизация на изх.напрежение до около 700-800w,при 60-65v
п.п честотата е 200khz |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 04, 2010 9:37 Заглавие: |
|
|
3846 няма нищо общо с 3525. Дай да погледнем схемата по която работиш . _________________ LZ1VTX |
|
|
 |
emilm Опитен потребител

|
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 04, 2010 16:59 Заглавие: |
|
|
Имаш нещо сбъркано в свързването на 431.
P.S.
Най-лесният вариант е да свържеш последователно 431-то с анод на маса (или -), катод с катода на оптрона, след анода на оптрона резистор и нагоре последователно ценери, така че в/у 431 и оптрона да има около 20 волта. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
emilm Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 04, 2010 17:34 Заглавие: |
|
|
| tropper написа: | | Имаш нещо сбъркано в свързването на 431. |
Няма нищо сбъркано,работи си чудесно ,пробвах и с ценери но ми е трудно да получа напрежението което искам |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 04, 2010 17:53 Заглавие: |
|
|
http://focus.ti.com/lit/ml/slup083/slup083.pdf
http://www.national.com/analog/power/lm5030mcd тук ще намериш необходимото за изчисляване на импулсен т-р за push-pull / използваш само едното рамо схемата която си дал е за полумостов преобразувател/преобразовател в matcad file можеш направо да го изчислиш . Имай предвид обратната връзка не можеш механично да я пренасяш от една схема към друга ,параметрите които имат най голямо влияние са тока на оптрона ,обратната връзка на самия 431 която е функция от последователното съпротивление на утечка на кондензаторите в изхода ,честотата и режима на преобразователя. /колко нули и полюси има / . Тук http://www.eserviceinfo.com/download.php?fileid=56051 ще намериш методологията за изчисляване на обратните връзки,ключовия трансформатор и индуктивностите в изхода |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Май 05, 2010 8:44 Заглавие: |
|
|
След като си сигурен, че 431 е ОК, направи обратната връзка да поддържа 52В (колкото ти е минимума при 8А). Ако в цялата х-ка напрежението е стабилно, значи не ти стигат навивки на трансфрматора на вторичната или кодензатори в първичната. Ако не е - тогава е ОВ.
И все пак според мен 431 е свързано в схема на стабилизатор на ток, което за ОВ не става. Може и да бъркам...
3846 е "current mode" регулатор. Входовете за токовата защита не са само за защита, а по тях се прави стабилизавията. Не можеш просто да ги занулиш. На "+" се вкарва рампа от осцилатора. Потърси из апликейшъните "voltage mode" свързване или "slope compensation". Но това ще има значение за по-нататък за да накараш конвертора да не шуми.
Edit: Ахааа! То все пак отива към възел "PI", кoйто не се вижда...
Последователното 1микро в първичната е малко за 800W  _________________ Тодор Симеонов.
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 05, 2010 11:46 Заглавие: |
|
|
На такова връзване на TL431 точно и такива резултати за изходното напрежение каквито описваш ще получиш . А и полумостовата схема май трудно ще качи 1 киловат мощност според мен . Мостак си трябва , особено ако има и пикови мощности. _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |
emilm Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 05, 2010 12:37 Заглавие: |
|
|
| tropper написа: | След като си сигурен, че 431 е ОК....
Последователното 1микро в първичната е малко за 800W  |
Не че съм сигурен,аз не съм я измислил обратната връзка,просто съм я повторил.А като се замисля може и да сте прави,защото при по-ниско напрежение (пробвах го приUизх.=2х30v),не може изобщо да се натовари-изключва,а иначе на празен ход или с малък товар държи зададеното напрежение.
Кондензатора в първичната съм го коригирал на 1,5uF
Със увеличение капацитета на входните кондензатори успявам да кача около 2v на изхода,не повече
"Ivpav" не ми трябва киловат,на практика ми върши работа и 600w,но да е стабилно що годе на изхода
Явно куца компенсацията на Uизх.Добре,а какво ще кажете за делителя към 5кр. на 3846,дали оттам не може да се коригира компенсацията?
п.п Ползвал съм обикновен оптрон с фототранзистор,а не с фотодиод |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Май 05, 2010 14:22 Заглавие: |
|
|
1,5 микро пак е малко - сложи няколко паралелно - да станат към 5 микро поне.
за ОВ - виж атачмента <<<<<< _________________ Тодор Симеонов.
|
|
 |
|