|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
elektronchika Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 03, 2005 17:04 Заглавие: осцилоскоп самоделка |
|
|
Ами решил съм тодавна да си правя такова животно, намерих си схема, тръба и това -онова. Знам че много от вас ще кажат "защо не си купиш готов, не са скъпи?", ама аз така съм решим. И имам няколко въпроса:
1. Чувал съм че ако пулсациите на захранването са големи(няколко волта) лъча ще трепка и няма да е стабилен. Това така ли е, колко макс. може да са тези пулсации?
2. Какъв ток тече през отклонителните пластини? Те представляват нещо като кандензатори с капацитет около 20пФ и предполагам че ще е много малък (2-3мА).
3. Какъв ток ми е необходим за захранване на тръбата - за ел. пушка? Предполагам и там малки - не повече от 20мА.
От тези токове зависи и как ще се сметне. Знам че не задавам много добре въпросите си, но дано ме разберете. Благодаря! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Гост Гост
|
Пуснато на: Нед Апр 03, 2005 19:49 Заглавие: Относно осцилоскопа-самоделка |
|
|
Преди около 20 години излезе книга със заглавие - 'Любителски осцилоскоп' от български автор . Опитай да я намериш - вътре са отговорите на тези, а и на много други въпроси придружени с изпълними принципни схеми. На конкретните ти въпроси:
1. Влиянието на пулсациите на захранването (и дрейфа на нулата) върху отлонението на лъча се игнорира чрез използуване на диференциални усилватели за отклонение по Х и У. Пулсациите на ускоряващото напрежение водят до яркостна модулация на лъча.
2. Постоянен ток през плочите както се досещаш не тече, но капацитета им представлява сериозен товар за по- високите честоти,
което трябва да се отчита при проектирането на крайните стъпала.
3. Отоплението на тръбата обикновенно изисква токове около 100 ма.,
но зависи каква тръба си намерил. |
|
|
 |
elektronchika Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 03, 2005 19:51 Заглавие: |
|
|
| аз точно от тази книга съм си избрал схема. там пише добри неща, ама тези не можех да ги намеря. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|