|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 06, 2010 22:10 Заглавие: Проблем с включването на Персонален Компютър |
|
|
Донесен ми е компютър, който има следният проблем:
Според думите на човека-Понякога отказва да включи. Вентилатори се въртят, светодиодът, че е включен свети. До там. Потвърдих проблема.
Няма никакви идикации от BIOS. Ни звук, ни стон като се "случи" проблема
Имаме 420W захранване NO NAME, с допълнително 4 пинов конектор с 2 линии по 12V(Захранване процесор)
Батерия на CMOS-2.90V(просто за информация)
Първо мислех, че става въпрос за разместен процесор от сокета, но се оказа, че продължава да прави същото след изваждане на процесора и поставянето му и наместването му в сокета.
(случвало се е да ми носят компютър, който се оказа че това го боли)
Пробвах с мое захранване, в чиято работоспособност съм уверен(300W) и проблемът продължаваше да е наличен.
Захранването дава стабилни волтажи, които са в рамките на +/- 5% отклонението, което се счита за нормално.
Подути кондензатори по дъното и захранването(420W-то)няма или поне не мога да забележа.
Интересно ще ми бъде мнението на всеки, който иска да помогне.
Благодаря предварително. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
emil_berk Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 07, 2010 8:37 Заглавие: |
|
|
Като начало можеш да му разкачиш перефериятя(флопи, СД, най - вече видеокарта) от захранването и лентовите кабели, така че да остане дъно, хард, РАМ пускаш и гледаш. Има ли си вградена виеокарта тази машина? Ако има махни и харда и РАМа да видиме какво ще каже BIOS _________________ Linux Ubuntu |
|
|
 |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 07, 2010 11:21 Заглавие: |
|
|
Флопи няма. За тестовете DVD устройството беше разкачено.
Видео картата е Nvidia 8600GT, Вградена няма. За тестовете му сложих PCI видео карта.
Вадих и RAM, за да проверя. Почне ли да се проявява проблема ни писък, ни стон.Не стига въобще до POST, същото е ако разкача и харддиска, докато проблема се проявява-Няма реакция.
Почне ли проблема-И видео картата да вадя, пак нулев резултат.
Компютъра въобще не може въобще да стигне до POST, все едно допълнителният 2X12V конектор не е свързан(но не съвсем, защото тогава не светят никакви индикатори, а в текущият случай свети зеленият че е включен)
Проблемът не е от постоянно естество, но е прекалено чест...
Имам мнение по въпроса, но ще го запазя за себе си за сега...
Да се надявам, че няма да изляза прав... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Май 08, 2010 12:46 Заглавие: |
|
|
Погледни дали се въртят нормално и с лекота вентилаторите на видеото, процесора и захранването. Ако не, смажи ги. _________________ Linux Ubuntu |
|
|
 |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 08, 2010 14:28 Заглавие: |
|
|
Всичко е нормално, отдавна съм проверил вентилаторите.
Поисках мнение, за да може да има друг вариант, освен този, който аз мисля, че е.
А той е дефект в дъното, защото казват, че 2-3 седмици след покупката е почнал да прави този проблем.
Ако някой мисли, че проблемът не е дъното, нека пише. Довечера компютъра си заминава.
До тук-Проверил съм захранване, видео карта, пробван е с друго захранване, с PCI видео карта(защото PCI се инициализира най-рано), всичко освен харддиск и видео на PCI беше разкачено.
Както всичко си работи, изключване и хоп-на следващото включване просто отказва. След това пък при няколко опита пали, върви добре и после пак се появява проблема. Проблемът няма някаква закономерност или честота на случване, абсолютно безразборно става.
Процесора си е наместен(Atlhon 64 3800+.Orleans,AM2)
При поява на проблема ни звук, ни стон...
Което ми напомня силно неприятно за разпоен компонент(ако не греша)... |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 08, 2010 16:21 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Батерия на CMOS-2.90V(просто за информация) | -- смени я ! |
|
|
 |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 08, 2010 17:41 Заглавие: |
|
|
Измерих я отново. 2.93V ако бъда абсолютно точен.
Нормално е 3V, както се знае обаче няма нищо абсолютно...
Не се и съмнявам, че 0.07V са изиграли ключово значение в създаването на проблема
Ако батерията беше проблемна дали нямаше да губи настройките на CMOS паметта на BIOS?
То и аз поназнайвам...  |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 08, 2010 17:50 Заглавие: |
|
|
| jjjjjk написа: | всичко освен харддиск и видео на PCI беше разкачено.
. |
С хардиска трябваше да започнеш ,батерията си е екстра,откачай харда и стартирай няколко пъти, ако пак не иска да светне-дъно . _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Май 08, 2010 18:22 Заглавие: |
|
|
Специално за батерийката нормата е 3.6, а и не се знае на колко "години" е била когато е поставена. Смени я, все пак BIOS зависи от нея. Това дъно няма ли джъмпер за хардуерен ресет? _________________ Linux Ubuntu |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 08, 2010 19:11 Заглавие: |
|
|
| Това за батерията го казвам от опит , дънни платки с батерия под 3Волта ,започваха да се държат по описания /като съхраняваха данните на BIOS и календара / начин ,под 2.6Волта съвсем не влючваха , а една серия ако вкл. без батерия изгаряше чипсета на платката.Друга вероятна причина може да е логиката която се задейства от PG сигнала на захранването ,така че опитай и с други ако имаш възможност ,той варира при отделните захранвания. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|