| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Genia Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 13, 2010 21:12 Заглавие: |
|
|
И аз имам за ремонт такъв модел, който изобщо няма никакви признаци на живот.Когато меря кондензаторите 220uF и 330, масово на всички има съпротивление от порядъка на 10до150ома.На някои даже има пълно късо, по-точно тези които са до процесора.При демонтаж на процесора пълното късо изчезва, но остава това от 10до150ома.Въпроса ми е дали е скапан проца, което ми се вижда някак много странно.Проца е интелски на 1.83Мхц.Дали е възможно, когато съм мерил по кондензаторите да се е скапал проца от напрежението върху сондите на мултицета?Лаптопа е спрял както си е работил и край...Имаше много прах на радиатора, ама чак да се скапе процесора.Про свален процесор и всичкия друг хардуер, дали трябва да има някакъв живот дъното, като светоидиоди и т.н., защото няма нищо!Единствено захранването вади 1.8V по дънната платка, и 20V стигат до батерията.Някой има ли идея, как да процедирам по-нататък, защото е на мой скъп приятел!?  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 13, 2010 21:42 Заглавие: |
|
|
10-150 ома в много вериги е напълно нормално.Тоците са големи.Виж пълно късо вече не е нормално.Ама да не се окаже пълното късо над 3 ома,щото по захранване на процесора това си е нормално.
Ако 'захранването ти вади' 1.8V,то не може да няма признаци на живот.Щото това значи,че няма късъци,или товар по 3.3 и 5V,иначе би се спрял,това съответно значи,че всички дежурни напрежения се формират нормално,тръгнали са разрешаващи сигнали и т.н.Тръгнало е и вторичното напрежение,което посочваш.Все нещо трябва да светне,да мъцне,макар и за малко.
Според мен не знаеш какво правиш,или нещо не обясняваш.Или нещо не си измерил правилно и трябва да гадаем. _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 13, 2010 22:59 Заглавие: |
|
|
Преди време и аз имах същия
Ето виж тук какво съм писал...
| Цитат: | | Проблема е открих и решен. Беше едно smd кондензаторче от 100nF, което беше пробило. Намира се в частта около зареждането на батерията. На платката е означено като PC233 и е в близост до PL17(дросел преди него). Действах на метода на изключването. |
В моя случай беше този А при теб Кои знае  |
|
|
 |
Genia Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 14, 2010 7:34 Заглавие: |
|
|
| mishomvp написа: | Преди време и аз имах същия
Ето виж тук какво съм писал...
... |
Точно оттам тръгнах, но проблема не е този за съжаление.Дали трябва да има 3.3V и 5V?Честно казано не ми се занимава изобщо с този лаптоп, ама е на приятел.Незнам дали дъното без закачен друг хардуер дали трябва да светне диодче и т.н.Според мен дъното е заминало, довечера го продължавам пак... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Май 14, 2010 9:56 Заглавие: |
|
|
| Какви 3.3V и какви 5V? Като пуснеш само дъното и закачена батерия, трябва да си почне да си зарежда ... Започни да разкачаш една по една входните захранващи дросели ... Разкачи процесора ... Общо взето, ако не му отделиш достатъчно време няма да стане. |
|
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 14, 2010 13:35 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | .Дали трябва да има 3.3V и 5V | Това май беше Компалска платформа и съоветните напрежения се формират след натискане на бутона за включване.Каква е платформата,напиши номера. _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп |
|
|
 |
Genia Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 14, 2010 14:21 Заглавие: |
|
|
| mishomvp написа: | | Какви 3.3V и какви 5V?.... |
Там е работата, че му отделих вече три дни и съм в безизходица, но не съм се отказал.Ще продължавам да го правя.Искам да кажа, че съм пробвал и да закача само батерията към дъното, но нея зарежда. Довечера ще продължа и ще дам инфо за номера на платформата както е писал колегата МАРМОТ |
|
|
 |
Genia Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 16, 2010 13:33 Заглавие: |
|
|
Вече има развитие донякъде.Тези 60 ома се оказаха от един пробил кондензатор 100nF, който е на V+ /20пин/ на MAX8734.След смяна се станаха 150ома, но пак не вдигна напрежение повече от 3V na V+ на МАХ-а.След което почнах да свалям входните дросели на отделните захранващи кръгове, и след демонтажа на един дросел се появиха 20V.Оказа се скапан "транзистор" 4800B, който го смених с един подобен но няма номер и дъното започна да "цъка" като сработила защита на телевизор.Колеги моля помагайте с някакъв аналог на този транзистор.  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Май 16, 2010 13:48 Заглавие: |
|
|
Транзистора сигурно е AO4800B
Така, че търси аналог Виж някое повредено дъно. |
|