| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nasko700 Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Май 17, 2010 10:27 Заглавие: N73 - при рестарт иска въвеждане на дата и час |
|
|
Здравейте! Защо когато изключа и след това включа GSM-a ми Nokia N73 иска всеки път да въвеждам отново часа и датата? По принцип би трябвало да я помни и да не става така! Иначе всичко друго си е ОК, няма други проблеми, но е много изнервящо - държа го постоянно включен дори и нощем и ми мига синьото диодче, та не мога да спя (все пак искам да не се хаби бързо батерията).
Освен това трябва от време на време да го рестартирам, защото след определен период RAM паметта се затлачва(просто така си е направен). |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
milenjs Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 17, 2010 10:42 Заглавие: |
|
|
| Има си батерийка вътре, тя върши тази работа - подържа часовника, вероятно си е отишла и трябва да се замени с нова. |
|
|
 |
teacbg Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 17, 2010 10:48 Заглавие: |
|
|
Проблема най-вероятно е в захранването. Кварца отпада, защото предполагам, че като си работи телефона часовника си работи нормално.
Само един уточняващ въпрос. Сваляш ли батерията от телефона когато го изключваш? |
|
|
 |
nasko700 Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Май 17, 2010 11:15 Заглавие: |
|
|
Ето това е схемичката на N73:
http://electroschematics.com/wp-content/uploads/2009/02/n73_schematics.pdf
Бяха ми казали, че има малка батерия, която работи, за да пази инфото докато GSMa е изключен, но като го носих преди време на сервиз, там не успяха да го поправят така че ще се захвана аз. Трябват ми единствено 2 неща: Някой да ми каже къде точно се намира батерийката за сменяне върху платката (от линка по-горе дето съм го дал - вижте страница 9) и второ - от къде мога да си я купя!
Интересно ми е защо не работи - не би ли трябвало да се зарежда и тя като я включа и голямата батерия на GSM-а за зареждане?!
А иначе на въпроса дали свалям батерията при изключване - отговорът е не - иначе е нормално да ми иска дата и час тогава. При включено състояние часовникът работи перфектно.
Още едно уточнение - единственият начин, който съм открил засега без да ми иска да въвеждам отново дата и час при рестарт е да използвам програмката Reboot (нещо обаче не ми харесва как изглежда, защото тя директно изключва GSM-a без да се показва белият екран с двете ръчички, а все едно съм махнал батерията и дисплея става черен с някакви бели и цветни проблясъци за секунда - знаете за какво говоря, след което се включва по нормалния начин) |
|
|
 |
disela Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 18, 2010 8:23 Заглавие: |
|
|
| Аз имам абсолютно същия проблем с N73, взех батерия от друг телефон, запоих я, но проблема си остана. |
|
|
 |
nasko700 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Май 18, 2010 9:33 Заглавие: |
|
|
Може би, проблемът да не е в батерийката, щом и при мен не успяха да го поправят, а да е в нещо друго. Интересно, че преди си работеше нормално, но след около първата година започна да дава този проблем.
@disela Моята Нокия е взета от чужбина - пише Vodafone на панела между дисплея и клавиатурата. При теб същото ли е или е без. Не знам дали ще има значение, но смятам да разреша проблема най-накрая.
Явно не сме единствените, които имат такъв проблем: http://www.allaboutsymbian.com/forum/showthread.php?t=57204 |
|
|
 |
teacbg Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 18, 2010 10:02 Заглавие: |
|
|
,Естествено, че ще остане. Тази малка батерия играе роля само при махане на голямата батерия. Ако тя си седи в телефона, малката не играе роля. Тя се казва RTC (Reak Time clock) батерия. И служи само и единствено, когато телефона не е захранен да подуржа точния час.
Та както казах, захаранващ чип, по известен като RETUE. |
|
|
 |
nasko700 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Май 18, 2010 11:10 Заглавие: |
|
|
Благодаря teacbg за отговора. Изглежда, че си доста на вътре с нещата около GSMите.
Дано помогне смяната на чипа! Ще го сменя и ще пиша дали се е оправил.  |
|
|
 |
ka2009 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 18, 2010 11:16 Заглавие: |
|
|
RETU беше на по -старите платформи. При N73 функциите на RETU се поемат от AVILMA.
Най -вероятно него ще трябва да смениш ако не си го оправил софтуерно преди това.
Виж на схемата.
http://yfrog.com/6gn73backupbateryj |
|
|
 |
nasko700 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Май 18, 2010 11:36 Заглавие: |
|
|
Е, остави ме без думи, просто не очаквах, че има хора, които са толкова навътре с нещата! Впечътлен съм! Какво сте учили, за да достигнете до това ниво? Аз съм във ФМИ - СУ специалност Информатика, но там няма да ме научат на такива неща
Много благодарности на всички. |
|
|
 |
|