Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

24 МАЙ
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
termin_6
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Райково

МнениеПуснато на: Вто Май 25, 2010 14:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте!!!
Нямах намерения да пиша,но си позволявам да го направя,като бивш учител.
Споделям напълно мнението,че някому е удобно да има необразовани млади хора.
Смятам дори,че това е доктрина,която абсолютно се налага и толерира от всички политически сили в държавата.
Спомням си какво беше когато аз бях ученик и какво е сега.
На първо място липсва понятие за дисциплина.У повечето у вас,това ще предизвика асоциация за военизация и връзка с близкото ни минало.Не това.Идеята на мисълта ми е:
1.Как трябва да се ходи на училище?
Не за облекло.За които не знаят:
Повечето от подрастващите ученици отиват на училище с един сгънат лист от тетрадка,пъхнат в задния джоб на дънките. Shocked Химикал-какво беше това. Rolling Eyes Rolling Eyes
2.Защо се ходи на училище?Какво всъщност трябва да става там!?
Повечето млади хора са объркани и не са наясно,защо трябва да учат.
Това за което говори Калина е много важно:Родителите и Семейството трябва да мотивират Детето,че то трябва да се учи и неговото бъдеще,успех,пряко зависи от това.
3.Ценностна система(етика,не морал).Що е то?Възпитава се 80% в къщи,едва 20% в училище.
Когато аз бях учител,започнах със заплата от 220 лЪва.Смятате ли,че това е коректно(нормално) възнаграждение на иначе Достойният труд на българския Учител
То е повече от ясно,че се работи,поне втора работа.
Сега заплатите били ужким оправени.Що нещо не ми се хваща вяра.
Да,увеличени са,но дали достатъчно!?
Един скромен пример:
В една държава като Германия,един учител получава около 2000 евро(което не е много и за там,но е предостатъчно да се живее) и на всеки 3г. е длъжен 1г. да работи практическа работа.С цел актуализиране на познанията.
Тази информация е стара,но съм убеден(субективно лично мнение),че каквито и промени да има в тяхната система,няма да са за по-лошо.
Имам още много разсъждения,но да не досаждам.....
Личните ми изводи от времето на "даскалуването" ми са:
1.Докато Българската държава не започне да налива,ама буквално да налива,Пари в Българското Училище(разбирайте и Университети) и се налага строг контрол върху Обучението,Българско Образование няма да има.
2.Докато Българския Родител,не разбере,че Учителят не е враг,които само му тормози детето,Българско Образование няма да има.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК,БЪЛГАРИ!!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 25, 2010 14:34    Заглавие: Отговорете с цитат

termin_6 написа:

2.Защо се ходи на училище?Какво всъщност трябва да става там!?

Е тука също е заровено кучето.Не може ти да ставаш готвач и да учиш колко е разстоянието до Юпитер.Просто не ти трябва за никъв чеп.
Затова и няма мотивация нито у даскалята,нито у учащите.Не че е само тая причината.
Крайния прдукт е ясен-избутал,изкласил или както щеш го наречи.И после не става за нищо.Знае по малко от много области,обаче добре-нищо.А практически знания пък хич.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
калина
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: стара загора

МнениеПуснато на: Вто Май 25, 2010 14:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Ама за какво разстояние до Юпитер говориш. Те още докато се научат да четат и изтарикатяват. Още преди да се стигне до "безмислени" знания, работата е изтървана.
Странно ми е защо много често употребяваш едни такива думички....дето не са ни много книжовни. Не се сърди.
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 25, 2010 14:55    Заглавие: Отговорете с цитат

калина написа:
Странно ми е защо много често употребяваш едни такива думички....

Въпрос на стил на писане.

калина написа:
Още преди да се стигне до "безмислени" знания, работата е изтървана..

Е тя средата си е същата и те са поети от нея още много преди да се научат на четмо и писмо-някъде там у детската градина.Дет се вика "оформила ги е".Мисля че никой няма да се учуди от новината за това колко много дечурлига по на 5-6 годинки знаят наизуст текста на доста поп-фолк песни с откровено неприлично съдържание.
Та дали са го прихванали от комшийските дечурлига с които играят на улицата или от мама и тате,които по цяла вечер гледат тв "Планета" и водят високоинтелектуални дискусии на тема коя певачка колко силикон си била сложила-разлика няма.Ако не е от едното-ще е от другото.Простотията е като ураганния вятър-все напира от някъде и трудно можеш да я спреш.Ако затъкнеш едното място ше пробие от друго място.
А без среда няма възпитание.И каквато е средата-такова е възпитанието.Освен ако не ги заключиш у вас и да говориш само ти с тях.Което разбира се само ще ги зомбира.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
калина
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: стара загора

МнениеПуснато на: Вто Май 25, 2010 15:04    Заглавие: Отговорете с цитат

ами това имах предвид като ти отговарях на въпроса, какво правя аз. Моите не слушат чалга, въпреки, че имат приятелчета, които слушат. И отраснаха точно по времето, когато едрогърдестите перхидролени каки ни заливаха отвсякъде ,а градът ни се слави, като голям почитател на такъв вид музика. Според теб как успя моята дъщеря да се влюби в балетното изкуство и да остане в страни от всичко пошло, което ги залива навън. Имат си собствени интереси и някак си погаждат с тях.
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Вто Май 25, 2010 16:11    Заглавие: Отговорете с цитат

калина написа:
..... Според теб как успя моята дъщеря да се влюби в балетното изкуство и да остане в страни от всичко пошло, което ги залива навън. Имат си собствени интереси и някак си погаждат с тях.

Това , което си постигнала е нещо велико и много важно , най-важното нещо в живота според мен е да насочиш децата си в правилния път . Сега да не се почне кое му е правилното на този път и не е ли по-добре да са крадци и наркопласьори и т.н. , в крайна сметка който е родител - сам трябва да прецени ...
За детските градини ясно ...... моите деца например не са били зависими от това , не е лесно защото само аз работя . Не се оплаквам , никога не съм имал стремежи да се състезам с някого по пари , а и те не са важни колкото децата . Възпитавам децата си да уважават и да се гордеят с историята на рода си и Родината си .
Защото това което постигнеш ти , аз , те или не знам кой е толкова нищожно от гледна точка на живота , че ми е смешно като каже някой :"трябва да се гордееш не с историята си , а с това което си постигнал ти " .... тук пък Паисий го е казал много добре .

Разбирам много добре и бившия учител , а също и защо е бивш предполагам ... Малко са останали свестните преподаватели , особенно в началните класове , най-лошото е че те не се ценят ами точно обратното . Тук вече имаме вина и родителите , ходя по родителски срещи и знам .... Много била лоша госпожата , защото се скарала на "Иванчо" , че си бъбри по телефона в час и му прибрала GSM , представяте ли си ? Вместо да му забърше два шамара , тя му се моли да престане ....И родителите после се карат , с какво право постъпвала така ....
За това одеве написах , че вината не е само у другите ....
А какво правя аз ме пита колегата и да го правя - никой не ме спира . Ами това правя , доколкото мога!
И пиша във форума по малко , докато не ме спре някой Wink

Живи и здрави
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 25, 2010 16:24    Заглавие: Отговорете с цитат

калина написа:
Моите не слушат чалга, въпреки, че имат приятелчета, които слушат. И отраснаха точно по времето, когато едрогърдестите перхидролени каки ни заливаха отвсякъде ,а градът ни се слави, като голям почитател на такъв вид музика.

Като казвам "чалга" далеч нямам впредвид само стила музика.Много хора не слушат чалга но с кеф всяка вечер си мятат торбичката с боклука през балкона.Примерно.
Честно казано мисля че си въобразяваш.Почти не знам човек на който тая чалгизирана среда да не му влияе отрицателно.На кой повече,на кой по-малко,на кой по-забележимо,на кой по-малко.Не казвам чак че е невъзможно да се абстрахираш от тая среда де.Да кажем "почти невъзможно"..
Цитат:
Имат си собствени интереси и някак си погаждат с тях.

Няма как да се погаждаш с тези неща и с такива хора.Как ще стане това-ще си говориш с някой на който му е в акъла как ще се накърка довечера и ше троши чинии в таверната...за какво ше си говорите?За закона за гравитацията на Нютон и как влияе той на падащите чинии може би?Айде айде.Meglio soli che mal accompagnati!(По-добре сам,отколкото в лоша компания).
Някои хора приказват-"аз мога да си имам сладка приказка със всякакви хора,от най-простите до най-умните и на всякакви теми."И аз го мога баш това-ама кел файда.Между простотията и нормалните хора трябва да има ясна и точна бразда.И всеки си има тиква на раменете и си преценя-кое е простотия и кое не.Няма такова нещо като полу-простотия.С хора с които нямам какво да си кажа си не казвам нищо.Ама то и от тях въпреки че билЕ прости можело да се научи нещо-айде айде на някой друг.При простотията нещата са пределно ясни и са черно-бели.Или си с нея или си против нея.Или се влияеш от чалгията или ти е противна.Средно нема.Средното е самозалъгване.Древните гърци са го казали много добре-"има черно,има и бяло,а посредата е злото!".
Цитат:
Вместо да му забърше два шамара , тя му се моли да престане ....

И кво като му перне 2 шамара?Кво ще стане?Нищо.
Не знам досега в човешката история крутостта на дадено наказание да е възпряла хората да извършват съответното пошло нещо.А да-забравих-боят изграждал.Ама какво изгражда-кретени дето после си бият жените.В 21ви век все трябва да има и по-нормални средства.Все пак не живеем в ерата на неандерталците.Ако даскала не може да се справи с тия средства-и с бой няма да може.А и значи толкова е и даскал.Аз ли пропускам нещо или даскала се занимаваше с педагогика!?На другото му викаха "бЪйтач" и беше по-друго. Twisted Evil
Впрочем донякъде боя е полезен.И е един вид част от обучението даже.Особено за момчетата.Ако после ще стават бодигардове на Румен Пашата.Да понаучат твачка-онвачка от ранна детска възраст-циганско шамарче,днеска ще им дърпат ушите,утре като порастнат-те пък ще режат ушите на някой... Twisted Evil
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети