| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
SurchO Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 04, 2005 22:51 Заглавие: LASER diod zapalwane |
|
|
| Здравейте. Някой има ли схемкак как да накарам лазерен диод от ЦД-РОМ да свети. Какво се подава на всеки от трите му извода и какви са режимите му на светене. Смисъл ако диода е от CD-RW например как да го накарам да свети в режим на четене и в режим на писане .... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
iavor4o Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 05, 2005 8:30 Заглавие: |
|
|
какво точно разбираш под това "да свети", защото светлината на тези диоди е точно на границата между червеното и ИЧ и се вижда да свети само като го ледаш под ъгъл. а и дай малко инфо какво искаш да правиш точно, може пък да ти дадем по-добър акъл  |
|
|
 |
Surch0 Гост
|
Пуснато на: Вто Апр 05, 2005 8:40 Заглавие: |
|
|
Ами попринцип несам измервал колко нанометара е светлината но сам забелязал че когато едно ЦД чете или пише диск, и ако диска е от ментеливите български то през него прозира една червена (яркочервена) точка. А целта ми е да го накарам това нещо да свети от чисто любопитство  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Апр 05, 2005 8:49 Заглавие: |
|
|
казвам ти, че светлината е на границата вероятно при преминаване през пластмасата на ЦД-то си променя дължина, поляризация и т.н. но това няма значение за това което ти искаш да правиш
значи - на самата глава на цд-рома има един малък тример от който се намества тока през лазера, не съм проверявал, но към него би трябвало да отива (+), а някъде по кабела да има една обща маса (-) намери я и по тях двете го захрани, ама идея си нямам на какво напрежение работи тва нещо.. не съм се сещал да си играя с такова, но идеята е добра  |
|
|
 |
Surch0 Гост
|
Пуснато на: Вто Апр 05, 2005 9:05 Заглавие: |
|
|
Ами и попринцип и без диск като затвориш един ЦД-РОМ и погледнеш кам лещата се вижда доста добре светлината. А относно това за диода до колкото сам виждал до сега почти едно 95 процента от диодите са с по 3 извода и незнам кои за какво е та за това питам ако някои знае какво се подава на всеки от тях. Аз вече изгорих 2 с разни оптити  |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 05, 2005 9:15 Заглавие: |
|
|
| Не си играйте с тези лазери,че са крайно опасни за очите.Тази дължина на вълната е силно биологично активна.Нищо не се усеща а след време започват необратими изменения |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Апр 05, 2005 9:32 Заглавие: |
|
|
знам, един път си осветих окото без да искам  |
|