| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
DMS_88 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 27, 2010 10:40 Заглавие: PSU Fortron 400W active pfc |
|
|
Доста приятно захранване (стига да работи обаче). Дойде при мен със изгорял чип FSDM311, както и пръснат смд резистор от + на кндензатора (2 ома) и прекъснала TL431. След като ги смених както и филтрацията на петте волта пуснах през лампа и завъртя, напреженията бяха идеални. Сложих го вчера на компютъра ми, но издържа 3 секунди и гръмна. Отворих го и установих че класическия резистор от пасат електроникс червен червен златен и заминал (но не черен, а отлюпен), както и ценерчето което подпира чипа на крак 3 (Z42). Другото изглежда здраво. Някой може ли да помогне със стойността на ценера и да каже какво се е случило и защо. Благодаря поздрави.
PP: Тънък кафяв проводник от молекса на 3.3 волта отива към отделен TL431. За какво служи той, възможно ли е там да е повредата?
Попадна ми друго захранване като марка, но със същата схема... 1:1 са. Проблема при него е че има 5 волта безгрешно, но не пали от зелената - никакъв живот. идеи? _________________ Alfa Romeo |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivan dimitrov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 27, 2010 22:33 Заглавие: Re: PSU Fortron 400W active pfc |
|
|
| DMS_88 написа: | | . Проблема при него е че има 5 волта безгрешно, но не пали от зелената - никакъв живот. идеи? |
Като че най често причината е в окъсил изправителен диод. Това по принцип, не за Фортрон, щото не ми е попадало още такова за ремонт. Някъде в дебрите на форумът има теми с линкове към схеми на захранвания. Моята колекция се затри за жалост. |
|
|
 |
DMS_88 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 27, 2010 22:42 Заглавие: |
|
|
Марката е "Be Quiet!"- черна кутия, черна платка... даже пистите са трудни за проследяване . Търсил съм схеми но нищичко не намирам, производителите естествено си ги пазят.
Къде да търся този диод двойните диоди които са в един корпус изглеждат здрави. Интересното е че лампата въобще не свети като окъся зелената... перката също не помръдва (при някои захранвания съм забелязъл че поне прави опити за оборот, но защитата изключва). Благодаря за помощта... дано ги оправим близнаците под различни имена
Сайта за схеми нещо не работи... попадам само на разни запознанства _________________ Alfa Romeo
Последната промяна е направена от DMS_88 на Чет Май 27, 2010 23:49; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ivan dimitrov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 27, 2010 22:52 Заглавие: |
|
|
| Точно тия диоди имам предвид. Доста схеми имаше в Монитор ама ... |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 27, 2010 22:54 Заглавие: Re: PSU Fortron 400W active pfc |
|
|
| ivan dimitrov написа: | | Някъде в дебрите на форумът има теми с линкове към схеми на захранвания. |
http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=47560 _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 28, 2010 6:48 Заглавие: |
|
|
Виж си пощата. Изпратих ти каквото имам. _________________ http://www.velox-systems.eu/
В скайпа: filikon |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 28, 2010 19:14 Заглавие: |
|
|
По вероятнотози чип FSDM311 да няма общо с КФМ а на базата на него да е реализирано "дежурното" захранване.
" както и ценерчето което подпира чипа на крак 3 (Z42) "
другият му извод къде е свързан ? 3 крак е обр. връзка на този ШИМ FSDM311
"Тънък кафяв проводник от молекса на 3.3 волта отива към отделен TL431. За какво служи той, възможно ли е там да е повредата? " Служи за обратна връзка в схема за стабилизиране на 3.3Волта най -вероятно . |
|
|
 |
DMS_88 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 28, 2010 20:11 Заглавие: |
|
|
Да FSDM311 e за 5vsb, а ценера гледайки с лупа другото захранване го изкарвам такъв "RLZ4.3B Brown White Green" Анода му е към pin3, а катода към минуса. Той е с DM0256R, което надявам се е аналог и мога да сложа около 3.3 волта ценер, тъйкато на 4.5 волта се включва някаква защита.
Случайно попаднах на тема из интернет за същото захранване със същата повреда (прекъснат 2 ома резистор, заминал чип и надут кондензатор на 3.3 волта). Проблема бил в прекъсналия кондензатор на 400 волта В моя случай кондензатора се води здрав въпреки че не знам в какво състояние е.
Схема няма, обяснение защо прекъсва резистора благодарения на някаква безизвестна консумация - също. _________________ Alfa Romeo |
|
|
 |
|