Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Терморегулатор с "меко" регулиране
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Alekov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Юни 03, 2010 18:18    Заглавие: Терморегулатор с "меко" регулиране Отговорете с цитат

Здравейте,
Поръчах си от "МК": -Терморегулатор с "меко" регулиране -
Но схемата има следните проблеми Sad (А ушким била изпитана)Първия проблем беше, че като пипна кабела на датчика (диода) схемата се самовъзбужда и лампата примигва или свети в засисимост от това, колко силно пипаш кабела.Потърсих в търсачката на форума и открих подобни теми, след което реших проблема, като свожих екранирани кабели и го замасих. Включих отново, както е описано с лампата и завъртях потенциометърът за да почне да свети и като доближавам диода към крушката периодите на светене се намаляват, както трябва и да е. Завъртях потенциометъра съвсем малко колкото да светне отново силно, но температурата достига 60 градуса и не гасне. А пред ставям си ако го завъртя до края. Потенциометърът е със стойност 5к! Смених C2 от 2.2мF на 1мF и R8 от 51K на 39К, за да стане по финно регулирането, но резултатът е съшия. Пробвах и със 2,2к потенциометър, но пак същото.Иначе схемата ще я ползвам за инкубатор. Според мен нещо не е наред на схемата, не би трябвало така да прави! Ето линк за схемата: http://www.constructor.bg/mk/Thermo.htm
и снимка на платката:

Ще се радвам, ако някой ми помогне!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
lenko71
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Чет Юни 03, 2010 19:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Пробвай с по-нискоомен потенциометър на мястото на 5 колоомовия, например 1к.

ПП: По-добре върни старите стойности на С2 и R8. Ако честотата на триъгълното напрежение стане съизмерима с мрежовата ще стане едно нищо.
Върнете се в началото
Alekov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Юни 03, 2010 21:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Възстанових ги, пробвах и със 1,5к защото такъв имам, но не е от това проблемът. Схемата би трябвало със 5к-омов потенциометър да регулира от "0" до "40" градуса някъде! А с 2,2к от "36" до "38", както са го написали за пример в обяснението. Ако вашият терморегулатор трябва да поддържа температура в много тесни граници (например от 36 до 38°С), можете да намалите стойността на регулиращият тример до 2.2 k. При това, на по-голям ъгъл на завъртане на тримера ще отговаря по-малка промяна в зададената температура и съответно ще можете да постигнете по-прецизно задаване на желаната температура. При мен това не важи със какъвто и да е потенциометър,съвсем малко да го завъртя и температурата се покачва и не спира, диода е голепен до крушката чиято температува е над 100 градуса!Мера го и с цифров термометър!
Някой имал ли е подобен проблем, и как го е решил? Схемата е така, както са ми я пратили!
Върнете се в началото
Добри
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юни 03, 2010 21:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Това с пипането на кабела на датчика си е чиста проба безумие, като се има в предвид, че схемата не е галванично развързана от мрежата. Логично е в този случай протичащия ток през тялото да насити операционния усилвател и оттам се подава сигнал за отпушване на триака. При безгрешно изпълнение на схемата, винаги тръгва от пръв път и работи наистина много точно. За ниски температури е препоръчително да се ползва 2,2К линеен потенциометър и задължително много добра термоизолация на кутията.
Alekov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Юни 03, 2010 22:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Пак повтарям, че схемата е нова! Не съм я лепил аз! Както са ми я изпратили, така я тествам и така си прави.Всичко съм проверил, да не би да няма някаква грешка, но всичко е точно! Сега сменям операционния усилвател със нов и MOC-а.Ако пак така прави,просто незнам,какво повече да и правя! Освем да им пиша на МК, но знам как ще ми отговорят! Разбирам да съм я лепил и правил аз платката та да търся,къде ми е проблема, но ето че има проблем дори и да не е така!
Смених ги, но за съжаление отново така прави! Sad
Направи ми впечетление че ценер диода на 12V си грее бая, премерих го, има 12,1V То вече не остана какво да сменя, освем симистора!, но не е и той.Много странно, как след като работи схемата, при мен не работи, след като всичко е както трябва, а схемата има 20 чарка, като повечето са резистори Evil or Very Mad !
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юни 03, 2010 22:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
ЗАБЕЛЕЖКА: Термокомпенсиращият диод D2 оказва различно влияние в зависимост от това къде е монтирана платката на регулатора (във или извън регулираният обем). В случай, че схемата не работи стабилно при избрания от вас монтаж, шунтирайте диода D2 с проводниково мостче.
Върнете се в началото
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Чет Юни 03, 2010 23:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Схемата като идея е хубава.Но изчислението на елементите особенно във веригата на датчика е тотално объркана и така както е свързан потенциометъра/да се управлявят и двете рамена едновременно/ според мен е.........С тази схема имах проблем че при завъртане на потенцеометъра с по малко и градус регулипаната температура бяга в неопределени граници.Проблема го реших като вързах потенциометъра да работи като реостат само в рамото на датчика и след изчисления стойноста му/при дадените стойности на резисторите в схемата / се получи 150-200ома при който се получи що годе линейно изменение на зададената за поддържане температура.Добре ще е да вземеш резисторите около датчика с 10% толеранс -но да са много на брой и да ги подбереш така че при пълното завъртане на потенцеометъра да се получава разлика с около 200миливолта/която отговаря та изменение на пада върху датчика до 100градуса.Другия прооблем който не можах да отстраня е че при пускане да работи терморегулатора трябва винаги да се настройва за определената температура.Наистина започне ли да работи на темппературата която искаш поддържа я поддържа с точност по добра от от 1/10 от градуса.
Върнете се в началото
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Юни 04, 2010 14:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Внимателно прочети предназначението на регулатора - всички посочени примери (инкубатори, сушилни) са с фиксирана или в много тесни граници (1 -2 градуса) регулируема температура. С тази схема на регулиране друго не може да се очаква - скалата на потенциометъра е силно нелинейна и в много малък ъгъл на завъртане усилвателя ще се насища в едната или другата посока. Потенциометъра Р1 (многооборотен тример) трябва да служи само за първоначална настройка - баланс, а настройката да се извършва с друг потенциометър, включен рамото на моста, което не съдържа датчика (за да не се променя токът през датчика освен при първоначална настройка). Цялостното оразмеряване е играчка работа (например с EXCEL), но трябва да снемеш семейство характеристики температура-напрежение на датчика при различни токове и да промениш моста съобразно сметките.
Заглавието на терморегулатора в МК е подвеждащо, защото това не е съвсем регулатор с мека характеристика. За да се превърне в такъв, трябва триака да се управлява фазово, така че, подавана мощност за един полупериод на мрежовото напрежение да се регулира фино.
Върнете се в началото
teodor_dj
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 04, 2010 19:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Регулирането не е задължително да бъде фазово, за да се регулира фино мощността. Там където е необходимо комутирането на големи товари(нагреватели), повече се ползва zero-crossing, т.е. регулирането става с дискретност 1 полупериод или 1 период. С определен алгоритъм се определя и разпределя сътношението на включени/изключени полупериоди(периоди). Разбира се, този начин е подходящ предимно за инертни товари, какъвто е случая с нагревателни елементи.
Върнете се в началото
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Съб Юни 05, 2010 8:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Очевидно термина "меко регулиране", който е жаргонен, а не технически, позволява различно тълкуване. Мойто схващане е от гледна точка на обекта на регулиране, а не за това, че на мрежата ще и е "добре". Колкото за фиността - при този начин (zero crossing) не може при 2000 оС да се постигне стъпка на регулиране 7W при пълен товар 30kW (което съм постигал). Освен това има обекти, които са чувствителни към лъчевата компонента на нагряването (например инкубатор с нагревател от крушки), при които този начин не е добър. А колкото до намаляване смущенията в мрежата - те не намаляват, но се измества спектъра в областта на много ниски честоти, които по-чувствителните уреди (приемници, телевизори) понасят по-добре. За сметка на това, тези смущения се разпространяват на много големи растояния - стигат до производителя на енергия.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети