| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
eler Опитен потребител

|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Вто Юни 22, 2010 22:01 Заглавие: |
|
|
Някой сеща ли се, защо дъгата "бяга" на горе, и избира по дългия на пръв поглед път, между двата проводника, между които протича? Защо не "тече" по права линия между тях?  _________________ ................................................................
Не можеш два пъти да нагазиш в една и
съща река!... |
|
|
 |
NikolaiBG Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 22, 2010 22:34 Заглавие: |
|
|
| Може би, защото загрятият от първоначалното запалване на дъгата въздух се издига нагоре, а когато е загрят се йонизира по лесно и по този начин зоната с най ниско съпротивление се изкачва? |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Вто Юни 22, 2010 23:04 Заглавие: |
|
|
Спомням си една постановка от кабинета по физика, докато бяхме ученици. Волтова дъга, произведена от относително ниско напрежение, се гасеше с магнитно поле. Някакъв магнит /или електромагнит/, се доближаваше до дъгата, и тя спираше. Не помня подробности, обаче...  _________________ ................................................................
Не можеш два пъти да нагазиш в една и
съща река!... |
|
|
 |
Sirenko Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 22, 2010 23:26 Заглавие: |
|
|
Добре ,повече няма да споменавам генератор на Тесла.Доста се рових из нета намерих му схеми http://faculty.physics.tamu.edu/saslow/15_18-tesla_coil.GIF даже някои и реализирани. дам та..НЯМА ДА ПРАВЯ ГЕНЕРАТОР НА ТЕСЛА ,интересуваше ме принципа на генериране на високочестотните токове и защо трябва да са високочестотни .. като гледам явно ще се интересувам още , освен ако някои не ми го обясни сега .Отделно ако някои може да предложи схема на някоя играчка наподобяваща TESLA COIL или малка такава която НЕ Е опасна може да ми каже или даде линк или... каквото се сети ....Въпросите не са на ниво и благодаря на всички прежалили се да ми обърнат внимание.БЛАГОДАРЯ. |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Сря Юни 23, 2010 1:20 Заглавие: |
|
|
За да разбереш защо се използва високочестотно напрежение прочети за "скин" ефект.
При генератора на Тесла се използва именно това свойство.По принцип от генератора на Тесла не може да получиш токов удар единствено може да се опариш или ако има достатъчно мощност доста по сериозни изгаряния. В Монтана бяхме правили един генератор в един клуб за електроника така, че съм тествал подобно нещо. Труда е доста за изработката и честно казано не знам да ли си заслужава. Това което успяхме да постигнем е дъга към метален предмет около 5см . По атрактивно е паленето на газоразрядни лампи като се приближат до генератора. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Юни 23, 2010 13:33 Заглавие: |
|
|
| NikolaiBG написа: | | Може би, защото загрятият от първоначалното запалване на дъгата въздух се издига нагоре, а когато е загрят се йонизира по лесно и по този начин зоната с най ниско съпротивление се изкачва? |
И аз така си го обяснявам. На работа сме правили екперимент със една бобина за запалване от кола и наистина е така ако се духне с пистолета за горещ възух между електродите се получава по-лесно дъга. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 24, 2010 7:00 Заглавие: |
|
|
| NikolaiBG написа: | | м/у два или в случая 3 паралелни проводника при протичане на ток през тях. |
Следва ли, ако няма товар по линията да се зароди една тишина? _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
Милен Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 24, 2010 20:25 Заглавие: |
|
|
Я по добре им обясни какво е ефект Корона  |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 24, 2010 21:13 Заглавие: |
|
|
Нема значка к'во е. Ама се гаси с едни гевреци. Като падне геврека, а те понякога падат, и става в пъти по-звучно. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
|