Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблеми с домашно направен усилвател
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
xu6thuklx
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Съб Юни 26, 2010 15:02    Заглавие: Проблеми с домашно направен усилвател Отговорете с цитат

Здравейте!
Преди време реших да си направя усилвател с TDA7294, събрах малко пари, закупих си частите и вчера започнах да го сглабям.
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1699/10816079118174642681277469057PgGTiZiPPVmwMGxtcowS.PNG
Това е схемата на целия усилвател.
Трансформатора е Ш образен, 500 ватов. Вторичните намотки са 2х25В (доста дебел проводник, над 1.5мм2) и 1х12В(сравнително тънък).
Филтровите кондензатори поръчах от колегата ELP.
Греца е 30А, монтиран за кутията на усилватела (метална), като съм сложил малко термопаста за всеки случай.
Интегралите за монтирани на голям радиатор, с изолационни подложки и термопаста.
Тонкоректора - http://www.hobbykit.dir.bg/hobbyb/h1036.html
Предусилвателя - http://www.hobbykit.dir.bg/hobbyb/h1027.html
Така сглобен усилвателя не работеше добре. Проблема беше брум. В малкия ми опит с усилватели, открих че масата на входния сигнал трябва да е свързана с масата на захранването, но тук имам две захранвания и въпроса е към кое точно.(12В или двуполярното).
Реших да експериментирам, като премахнах 12-те волта и се получи това:
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1673/1220591489857627671277469066TOWxbGt3H63oQfdtZZA3.PNG
Тук усилвателя работеше добре, със съвсем леки шумове. За говорители използвах едни стари 3 Омови колони. На тях свиреше сравнително слабо. Пробвах вместо едната колона говорител, 6.5инчов 4Ома и той свиреше по-силно отколкото колоната. Тогава взех 8 омова тонколона, която свиреше много задоволително, като се има впредвит, че входния сигнал идваше от ГСМ устройство. След 10 минутки свирене, реших да погледна дали нагряват интегралните схеми и докоснах радиатора с ръка, в момента на махане на ръката ми, прехвърчаха искри и интегралната схема, към която беше свързана 8 омовата колона, направо се запали (жив огън). Спрях захранването, но беше късно - чипът изгоря. Преди да го сменя е редно да разбера къде е бил проблемът и ето тук се намесвате вие.
Друго допълнително към информацията е, че след филтрирането, двуполярното напрежение е 2х35В. Ако имате други въпроси към схемата или нещо друго питайте. Предварително благодаря!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Съб Юни 26, 2010 15:40    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.bgaudioclub.org/forum/viewtopic.php?t=3652
Прочети това.И други неща около него.От картинката ,която даваш се виждат основни грешки,които обаче не могат според мен да доведат до фойерверките,които описваш.Вероятно някъде нещо е окъсило,като аз си мисля за охлаждащата пластина на чипа.Не знам,според мен,особено когато нямаш много опит,най-добре е двете стъпала да са на отделни радиатори,които нямат нищо общо с корпуса.Особено внимание обърни на нещата от линка,ако ще ползваш усилвателя и съвместно с компютър.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Юни 26, 2010 18:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре ,а на 12 волтовия изправител има ли филтров кондензатор ? Че по схемата ти няма !
Върнете се в началото
zoro1
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 26, 2010 18:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Възможно е да се е самовъзбудил от пипането с ръка.И от това да е изпушил.Или пък да си натиснал и като си отпуснал да е спряло да контактува някое краче отдолу.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 26, 2010 18:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Задължително е да има,иначе ще бръмчи.
zoro1 написа:
Възможно е да се е самовъзбудил от пипането .

Много трудно ще се получи ,нека поразгледа внимателно за грешки в монтажа.
xu6thuklx
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 26, 2010 20:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Относно филтровия кондензатор на 12-те волта - няма. Това ли обяснява брума при първия опит?
Относно хлабави връзки, слаби спойки, свободни крачета и т.н. - също няма.
Има изолационни пластинки между интегралите и радиатора, необходимо ли е да използвам отделен радиатор за всяка ?
Ще прегледам линка и ако имам други въпроси ще питам тук.
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Съб Юни 26, 2010 20:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами то добре че има пластинки,ама провери ли дали наистина корпусите са изолирани?Защото много изненади те дебнат в тази област!За кондензатора въобще не съм забелязал,защото от там пушеци няма как да има.Брум-да!И затова ти дадох линка.Там всичко е обяснено в подробности.Ако ползваш отделни радиатори,нямащи връзка с корпуса бягаш от възможността за заря.Отделно подобряваш топлоотдаването,защото тогава изолация между радиаторите и корпуса на усилвателя не е нужна!

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
xu6thuklx
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 26, 2010 21:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре. Кутията е метална, но не е свързана със зануляващ проводник. Върху радиатора на интегралите няма нищо освен тях, а по книжката и на двата чипа, корпусът им е Vcc-, та не казвам че няма нищо нередно, но просто някой да ми го обясни това.
Видях как се опроводява масата на двуполярно захранване, но тук имам предусилвател и тонкоректор, които черпят от 12-те волта, предполагам и от там да взема масата и да я свържа в звездата към двуполярното, a не към 12Vcc-?
Тоест остава въпроса, кое накара чипа да се запали, за да го предотвратим, а въпроса с брума мисля че го разгадахме - липса на филтров кондензатор на 12-те волта.
Върнете се в началото
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Съб Юни 26, 2010 21:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,похвално е че сте завършили своя проект с успех и сте му чули гласеца. Smile Напътствията които ви даде колегата са във вярната посока,имайте в предвид че ако платката на която са монтирани крайните стъпала не е направена професионално е хубаво да се прегледат м/у всяка една пътечка да няма мустачки и участъци не напълно разядени,които биха довели до преходни капацитети между съседни писти.Това най често води до взривяване на чипа,както се е случило и при вас.Затова обърнете внимание на платките и ако е нужно ги измийте с кореселин за да отстраните остатъците от флюса при запояване.Разделете поетапно като започнете отзад напред модулите,за да установите точно кое звено внася брум,шум и т.н.Потенциометъра за усилване трябва да е на входа на крайното,след тонкоректора.Успех.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 26, 2010 22:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Електролит на 12V задължително ,ако си мерил 12V променливо ,ще се дигне достатъчно за да туриш и една 7812 и забравяш за брума. Минуса на 12V свързваш към масата на +- захранването на стъпалата. Провери внимателно радиаторите да са изолирани от TDA тата и от кутията за по сигурно. Общата маса може да вържеш през 0,1 микро към корпуса ,ако е занулен ,по безопасно е и намалява брума . Другото са ти го написали колегите. Успех !
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 1 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети