| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vladimir_ki4ev Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 27, 2010 9:52 Заглавие: Диодно фенерче "Китаец" - защо свети? |
|
|
Колеги спасявайте ме Сина купил фенерчета с девет диода и три батерийки ААА за убийствената цена 1.5 лева и сега се е засилил да си прави диоден фар.Това е без значение де, проблема ми е, че според мойте разбирания това животно не трябва да свети, а то свети и то как! Диодите са вързани в паралел и трите елемента последователно.Не се вижда и идея от резистор или каквото и да е токоограничение.Почнах да си мисля идиотии от сорта 'специална батерия',ма нали утре ще ги смени човек с такива неспециални ?
Бе с две думи гледам тъпо и сигурно изглеждам още по тъпо
Та дайте идея де, защо работи? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 27, 2010 10:47 Заглавие: Re: Диодно фенерче "Китаец" - защо свети? |
|
|
| vladimir_ki4ev написа: | | ....Това е без значение де, проблема ми е, че според мойте разбирания това животно не трябва да свети, а то свети и то как! Диодите са вързани в паралел и трите елемента последователно.... |
И що да не свети дори и само това да е в него (а вероятно е така)?
Друг е въпроса колко ще посвети. |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Нед Юни 27, 2010 11:49 Заглавие: |
|
|
Че то и на запалките не слагат баластен резистор. Може би разчитат, че тези елементи имат по голямо вътрешно съпротивление и ще ограничат тока. Пък и вече мощните диоди палят при по високи напрежения. Бях си купил 1 диод мисля 1W та той свети при 200-300 mA и пад върху него 7-8V и това са си му работните параметри. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Юни 27, 2010 12:53 Заглавие: |
|
|
| На белите е около 3-3.3 V пада. Да батериите имат вътрешно съпротивление и ако се сложи външно свети по-слабо. Проблема е че батериите бързо се изтощават и светенето отслабва, но не пропорционално на спада на тока, даже и на половин ток от тоя при първото пускане пак свети долу-горе по същия начин. Все пак ако ще се захранва от външен източник 12 V примерно, трябва да има резистор за ограничение. И то на всеки диод или примерно диодите да са по два последователно и на всеки два по един резистор. Тогава е по-икономично. По три ако са може да не стигнат 12 волта или пък ще стигнат ама ще зависи много светенето от напрежението. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юни 27, 2010 13:44 Заглавие: |
|
|
Пада на белите светодиоди варира най-много и зависи от много фактори. На теория това не са бели светодиоди а най-често сини или друг цвят с луминофор който свети бяло. Бели светодиоди като такива няма. Получават се изкуствено за това пада може да е много различен. Във вкъщи имам светодиод "бял" с пад 7,5V при 1W. Пада зависи и от мощността на диода. Най-добре е да се захрани през генератор на ток особено ако ще се подава захранване, което не е стабилизирано. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
|
|
 |
vladimirstanoev Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 27, 2010 14:39 Заглавие: |
|
|
Струва ми се, че си сбъркал тока или напрежението
7,5V x 0,3A = 2,25W
Би трябвало да е:
3,3V x 0,3A = 1W
или
7,5V x 0,13A = 1W
Или диода ти е менте, щото харчи 2W, а свети като 1W  |
|
|
 |
vladimir_ki4ev Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 27, 2010 18:26 Заглавие: |
|
|
| Бога ми! До вчера бях убеден , че ще светне еднократно мнооого силно! |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 27, 2010 18:32 Заглавие: |
|
|
Щеше да си прав, ако батериите бяха идеален източник на напрежение с нулево вътрешно съпротивление.
За добро или лошо - те не са това. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юни 27, 2010 20:22 Заглавие: |
|
|
vladimirstanoev може би и да бъркам, а може и да съм му дал повече ток от възможностите. Поне човека който ми го продаде ми каза ток 300мА за работен. А може и да е по мощен този диод знам ли. Аз за кратко го тествах защото няма радиатор и ме беше страх да не го прегрея. Като се прибера след дългата сесия ще си поиграя отново с него  _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Нед Юни 27, 2010 21:42 Заглавие: |
|
|
Имам същото но е с 1 батерия "АА" - свети повече от отлично! Но не съм го отварял.. обаче както и да го мисля трябва да има инвертор.. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
|