|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
djodjo Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 29, 2010 11:12 Заглавие: Имам едно питане |
|
|
Как мога да проверя дали даден уред би задействал дефектнотокова защита. С какви измервания.
Случаят е следният - въпросният уред при включването му в контакт от новия тип инсталации (монофазна, трипроводна) сработва ДТЗ. Дотук ясно. Включен обаче в двупроводна инсталация със занулен контакт си работи и не "удря ток", нито пада предпазителя. Задачата ми е да го приведа в "приличен вид", без да разполагам с трипроводна инсталация и с ДТЗ. Т.е. да отстраня причината поради която ДТЗ се задейства, като я намеря и чрез други измервания.
Надявам се разбрахте малко тъпия ми въпрос. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 29, 2010 11:24 Заглавие: |
|
|
Заглавието на темата няма да се хареса .
Ами явно има учека към корпус . Да беше споменал какъв е уреда все пак , защото ако е някой сешоар за 10лв. просто го хвърли .
Иначе , ако нямаш мегер ( мегаомметър ) , както предполагам , трябва да се поогледа за възможни места за възникване на утечка - прекъсвачи , нагорели клеми и т.н. Може да се направи и импровизиран пробник с газоразрядна лампа ... |
|
|
 |
djodjo Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 29, 2010 12:41 Заглавие: |
|
|
Да, грешката е моя.
Уредът е машина за почистване на под, представляваща двигател с 2 кондензатора - стартов и работен. Машината, разбира се е с трипроводен шнур и корпусът й е занулен.
Сега, да кажа какво измерих - намотките на вдигателя към корпус нямат утечка - мерено с мултицет на 200 мегаома обхват. Знам, че той мери с постоянен ток и измерването с него не е надеждно, мога да намеря и мегер, но не знам какви са допустимите стойности. Ясно ми е, че най-добре е безкрайност, но това е в идеалния случай.
Мисля да измеря напрежението м/у нулевата клема на контакта и корпуса на машината - това ще ми помогне ли? Или да меря тока - корпус-нула? Какви са допустимите безопасни стойности на тези измеврания? Знае ли някой? |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|