| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
xu6thuklx Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 30, 2010 17:28 Заглавие: |
|
|
Направих схемата на крайното стъпало, но нямах образец и я правих по платката, която имам. Ще се радвам ако някой хвърли един поглед за всеки случай.
http://storage1.album.bg/40d/shema_tda7294_075d3_23961142.png Схемата
http://storage1.album.bg/a73/pechatna_platka_16a84_23961141.png
Тук печатната платка, като към нея имам допълнително въпросче - очертанията на платката в KeepOutLayer ли се правят?
Ако "моето творение" е теоритично вярно, мисля да копирам схемата и за другия канал, като прибавя тонкоректора и предусилвателя. Всякакви критики и насоки са добре дошли. По схемата на крайното стъпало, прочетох за променяне на стойността на C1 от 470n в 1u. Ако някой знае други промени за подобряване на стъпалото - отворен съм за всякакви идеи. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 30, 2010 17:46 Заглавие: |
|
|
| Ако се понапънеш малко ,с 1-2 мостчета ще ти стане еднослойна платката. И това Out е много близо до най дясната шина -отдалечи я. |
|
|
 |
xu6thuklx Нов потребител

|
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 30, 2010 18:15 Заглавие: |
|
|
Без да се засягаш, но е доста зле направена платка като дизайн.
Да не си ползвал и някой autorutter?
Имаш и един неопроводен "ластик" (net връзка на шината "земя" - общата точка на кондензаторите C3, C4 и 1 крак на схемата).
Като поогледаш внимателно нещата - може съвсем спокойно да се мине към едностранен вариант без никакви джъмпери от другата страна.
Когато се налага да ги има е добре те ("мостчетата") да са максимално къси - само в областта на шината/е които трябва да "прескочиш".
Не е удобно след това (при "оживяването" да речем) да ти се "мотат" на страната където са наредени елементите.
По отношение на шините също има какво да се желае.
Защо например шината свързваща Out с общата точка на R3 и C5 трябва да върви по такъв странен начин? И отделно да има още една свързваща пак кондензатора и резистора?
Добре би било присъединителните точки да са изведени на удобни места по края на платката (групирани по определени признаци), а не да са разхвърляни навсякъде - неудобно е за монтаж и става плетеница след това от кабели.
Това са детайли, но понякога дизайна е важен не само заради това - да "изглежда красиво".
Приеми поста ми като градивна критика.
Похвално е, че се опитваш да правиш нещо, па макар и не по най-добрия начин. Ще се ошлайфаш с повече практика и желание, което явно го имаш.  |
|
|
 |
xu6thuklx Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 30, 2010 19:01 Заглавие: |
|
|
http://storage1.album.bg/387/pechatna_platka3_b925b_23962375.png
Разбира се, че няма да се засягам.
Всички пътечки са прекарани на ръка, но не твърдя че съм професионалист. Открих грешка - обща точка на R5 и R4 я бях свързал към Vcc-, а трябва към Vcc+. Някакви корекции по сегашната схема?
Относно мостчетата, колкото и да се мъча все ми се налага да ползвам някое... Благодаря, че помагате! |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 30, 2010 19:13 Заглавие: |
|
|
Така е по-прилично, но примерно шината която свързва R5 с C4 съвсем спокойно може да "заобиколи отгоре R6" и тогава единия джъмпер става излишен.
Относно R4 и R5 - така си ги нарисувал и на принципната схема (и по нея има доста какво да се желае). |
|
|
 |
xu6thuklx Нов потребител

|
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 30, 2010 19:51 Заглавие: |
|
|
Кондензаторите C3, C4 и диода могат да се поразместят и подредят по-добре при което ще се поосвободи място (не че го няма) но има как да се махне и последния мост.
C3 завъртян на 180* и поставен под C4.
Диода смъкнат надолу и приближен към резистора R6 и т.н. ..... |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 30, 2010 20:52 Заглавие: |
|
|
| Кондензаторите ,по точно електролитите не съответстват на площта която ще заемат на платката ,ако туриш кръгли картинки ще е по реално ,да не се получи да ти закрият някой отвор или елемент наблизо . Също не можеш да отдалечаваш TDA-то от края на платката много ,че няма да можеш да я докараш до радиатора после . И последно ,в двата края на мостчето трябва да поставиш отвори , а не прободи както е в момента ,много им е малък отвора и трудно ще влезе проводник в тях . |
|
|
 |
xu6thuklx Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 30, 2010 23:31 Заглавие: |
|
|
Относно кондензаторите, бях сложил друг footprint, но аз имам елементите пред мен и виждам колко са големи, та прецених да използвам нов footprint специално за тях. Интегралната схема се стремя да е максимално близко до края, по разбираемите причини, но просто има писти които няма от къде другаде да минат. Има около 3мм от задния ред пинове (четните) до края на самата TDA. Относно дупките за мостчетата, ако някой може да ми покаже или да ми каже какво да направя, защото знанията ми в Протел са на скромно ниво.
Благодаря ви отново! |
|
|
 |
|