Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Стабилизиран токоизправител за голям ток.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Сря Юли 07, 2010 17:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето, че днес му мерих пулсациите на изхода след като наскоро се сдобих с осцилоскоп. В режим генератор на ток и под товар до 14А нивото на пулсациите е 50mV с честота както се подразбира 100Hz. След 14А рязко започват да се увеличават и скачат до 500mV. Според мен нещо с режима на 723 може да не съм нагодил и затова така да става. Но като максимум при 15,7V и ток 16А пулсациите са с амплитуда 500mV.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 07, 2010 19:38    Заглавие: Отговорете с цитат

В момента правя захранване за 50волта и поне 80ампера.
За големите токове , дори има значение къде качваш масата на уреда за да мериш. Намери си схема с краен регулатор полеви транзистор
(паралел около 20 бр. 140А-ови и поне 200mF капацитет). температурите са неочаквано високи, за 8-10V и 50A ...
Опитвам DC-DC за големи токове, но има много големи трудности, дори с измерването на пикови токове през индуктивности, честотните и шим не работят вобще както се очаква.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 07, 2010 20:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Знам че са така някой от нещата. При мен целта беше сглобяването на подобен токоизправител с части дето съм намерил в бюрото ми. Бюджета граничи с 0. Все пак без никакви средства успях да го изградя, принципно по-добре е да се вземе нещо готово ако има такова.
Първоначално замисъла беше за по голям ток на след анализ и опити установих, че трафа няма да го понесе. В самото начало мислех, че ще е за 25А но в последствие слязох на 16.Филтриращите кондензатори са 4х22 000 uF, не вярвам от тях да е проблема бая са големи за да има пулсации при този ток. Най-вероятно транзистора излиза от линейната област и се насища при максимални нива на тока и напрежението.Вътрешното съпротивление на токоизправителя е 25мили ома. Не знам за този род токоизправител какви нива да гоня като пулсации. Ще се опитам да видя на фабричните макар, че не дават подобна информация последния път като се ровех на mastech из сайта.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Сря Юли 07, 2010 21:40    Заглавие: Отговорете с цитат

the_bull написа:
.....Филтриращите кондензатори са 4х22 000 uF, не вярвам от тях да е проблема бая са големи за да има пулсации при този ток. Най-вероятно транзистора излиза от линейната област и се насища при максимални нива на тока и напрежението.....

Едното вероятно е следствие на другото . За да се насити регулиращия транзистор ( -и ) в обичайната схема на свързване означава , че разликата на напрежението вход-изход се е "стопила" Wink и на практика изходното напрежение "повтаря" входното . Няма запас по напрежение и на практика изхода повтаря пулсациите на входа , вместо да наблюдаваме ефект на активно филтриране от схемата на стабилизатора . Това нещо се получава , когато капацитета на входа не е достатъчен , променливото напрежение от трафа е твърде ниско и не се получава достатъчен запас , или пък и двете неща .

Аз съм правил линейни стабилизатори 12V / 100A за тестове на CarAudio (едното мисля че е все още в "Радимекс") , трафовете са сметнати за вторично 18V rms , можеш да сметнеш колко е след изправяне и филтриране , при номинален ток имам запас поне 5-6 V , иначе не става . Ама колко грее ще питаш - много Smile .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
emo-gar
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Юли 07, 2010 22:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Добра е идеята за ползване на акумулатор ,подпрян със зареждалка.За да не се усложнява схемата,просто изключвай зареждалката(нали ще "дърпа" от нея,като източник с по-високо напрежение).За да направиш изправителя,ще са ти необходими по-скъпи части от един що-годе читав 45 Ah акумулатор.Все пак ще правиш проби,ако е за нещо постоянно като товар-само импулсна схема те оправя,иначе си имаш отопление за зимата.
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 07, 2010 22:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Запаса по напрежение беше 2-3 волта. Така, че ето от къде идва проблема. Напрежението е ниско. В моя случай ползвам готов трансформатор и го цедя до дупка така, че това са си му силите на токоизправителя и за сега няма какво да му правя повече. Сега ще почвам да мисля за следващия Smile или дипломната работа за догодина.
Благодаря за помощта до тук на всички.
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юли 08, 2010 12:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако ползваш шотки диоди ,вместо греца ,може да измъкнеш още 1-2 волта евентуално .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 08, 2010 12:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Гледам на mastech захранванията и се чудя. Те пишат ниво на пулсациите 0,5mV което ми се вижда супер малко. Лошото е, че не пишат как е измерено. Ако е на празен ход може и да е възможно но под товар ако е толкова значи съм много далече от истината.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Страница 9 от 9

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети