|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 09, 2010 15:04 Заглавие: Българите-най-киселите хора в Европа? |
|
|
09.07.2010
Българинът е абсолютен рекордьор по негативизъм, сочат данните от мащабно проучване на ценностите на европейците, проведено по линия на европейския изследователски проект European social survey. Мрачната статистика бе представена от доц. д-р Марин Паунов по време на премиерата на книгата „Ценностите на българите".
Съвременен портрет на европейски фон, която обобщава резултатите от изследването, обхванало 43 000 души от 21 страни. Оказва се още, че спрямо останалите жители на континента сме шампиони по недоверие и недоволство - не одобряваме образованието, здравеопазването, държавните институции, дори демокрацията, при която живеем. В същото време обаче българите ценят традицията и са привързани към статуквото - най-много от всичко държат на сигурността и най-малко от всички европейци са склонни да приемат каквато и да било форма на промяна.
Нацията ни е единствената в списъка с отрицателно отношение към идеята за свобода. Според доц. Паунов изобщо не ни интересува дали сме свободни и в случая имаме своя индивидуална интерпретация на понятието за свобода като форма на неподчинение. Освен че сме кисели, сме и егоисти, става ясно още от данните. Спасяваме се поединично, мислейки само за себе си и най-близките си хора.
Социалният ни хоризонт е пределно стеснен - българите не размишляват за света, вселената и всичко вън от собствения им интерес. Това обяснява и извода, че сме много далеч от концепцията за колективизъм и всеки търси само проекция на самия себе си на фона на останалите. Добрата новина е, че българите се очертават като здраво стъпили на земята хора, интелигентни и оправни.
Материалното надделява, и то под форма на стремеж за лично облагодетелстване. Религиозното ни чувство е свързано с козунаци по Великден и спазването на пости, но почти не се намира човек, който да каже 10-те Божи заповеди например. Тенденцията за нарастваща материална обвързаност променя из основи и идеята за прочутото ни трудолюбие, което вече се възприема само като средство за открояване, а не като ценност само по себе си.
Като цяло държавата ни е населена с песимисти за бъдещето. В класацията след нас са само Португалия, Франция и Унгария. Оказва се, че най-големите оптимисти живеят в Кипър и Дания. Българите за разлика от датчани и швейцарци мразят работата си. Признават, че се чувстват щастливи средно по два пъти и половина на седмица. Най-доволни на континента са жителите на Швейцария, Ирландия и Холандия.
Източник: в. Новинар
Написаното в тази статия го съобщиха по новините на БНТ. Кажете мнението си вярно ли е всичко това или напротив? _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 09, 2010 16:36 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Оказва се, че най-големите оптимисти живеят в Кипър и Дания. Българите за разлика от датчани и швейцарци мразят работата си. Признават, че се чувстват щастливи средно по два пъти и половина на седмица. Най-доволни на континента са жителите на Швейцария, Ирландия и Холандия. |
Случайно да са сравнявали заплатите ни с техните ,или броя на образованите, на глава от населението в съответните държави ?
Да бяха направили мониторинг в някоя циганска махала в България например ! |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 09, 2010 16:43 Заглавие: |
|
|
И какво общо има заплатата в релация към щастието???
Мен си ми е кеф на много неща, а заплатата е похарчена на 120% на 14'то число. Това, че я дават на 15'то е факт, който само потвъждаващ липсата на всякаква връзка между доходите и щастието.
Може само да ме натъжи (и често ме натъжава) колко са им елементарни нуждите на хората. Каквото и да хвана да правя за кеф, колегите вендага започват да го дискутират в това "какви пари ще изкарам". Когато, напоследък им казвам, че пари вече в тоя живот само ще "вкарвам", щото така ме кефи, те ме гледат като извънземно.
Пък и на човек ако си седне на задника, отиде да си кюти на село, гледа си 10 кокошки и т.н. 300 лева на месец са му повече от ОК. Сега, да ме убеждавате, че човек, който има желание да прави нещо се затруднява да изкара 10 лева за деня, много ме съмнява.
Забравих. В Германия неграмотната част на пълнолетното население вече гони 30% от общото такова. Което е нормално де. Нали някой трябва да мие чинии докато либерализират пазара на труда и БГ кифлите нахлуят и в чиниения бизнес. Щото сега правят бибитки за едно ойро за 10 минути, ама има и такива дето им било неморално. Нека мият чинии за едно ойро на вечер. Това е морално. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Пет Юли 09, 2010 18:43 Заглавие: |
|
|
Щастието наистина не се купава с пари, но парите са все пак една причина за по - щастливо съществуване. Никога не съм бил зависим от парите, за да бъда щастлив, и мога да се задоволя и с "програмата минимум" - т.е. най - необходимото / по моя си критерий/. Ако имах много повече пари, бих направил щастлив някой друг с тях, стига това наистина да го прави такъв, а аз ще бъда щастлив от това, че той е щастлив... А дали си кисел, или - не, това едва ли е подвластно на банковата ти сметка. Може би не сме научени да се радваме на малките, обикновените "чудатости" около нас. И завладяни от инерцията да мислим и тъгуваме за това, което нямаме, не ни остава време да се зарадваме на това, което имаме. Накрая излиза, че това, което го нямаме - никога няма да го имаме, а това, което сме имали - бъзвъзвратно си е отишло... За това - да се кефим на живота, докато можем! Ииии, по - малко да се киселим!
..."Българинът е абсолютен рекордьор по негативизъм"...
Това може и да е така, само че аз не го виждам - поне около себе си. Живея в малко градче. Работя в едно доста солидно предприятие, и виждам настроенията и на двете места. Усмихнати млади хора, позитивно настроени и с чувство за хумор. Не виждам намръщени и всред останалите. Съвсем нормални и щастпиви хора, радващи се на постигнатото чрез труда им... Къде е чак НЕГАТИВИЗМА?! - не схващам нещо...  _________________ ................................................................
Не можеш два пъти да нагазиш в една и
съща река!... |
|
|
 |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 09, 2010 23:59 Заглавие: |
|
|
"Една прекрасна страна с много скапан народ.
Българина бил кисел... българина никога не се поглежда сам себе си, защото се смята за перфектен.Проблемите му са винаги в някой друг.Не е нужно да се прави социологическо проучване за да се стигне до корените на проблема.
Български мъж е човек притежаващ следните характеристики (като представителна извадка):
-Изпива между 100 гр и 2 литра твърд алкохол дневно.
-Отделно изпива между 2 и 12 бири дневно.
-Пуши около 2 кутии силни цигари, средно съдържанието на които е около 0.9 мг никотин.
-Пие поне по три кафета.
-Смята грижата за външния си вид за педерастия
-Подхожда агресивно към непознати, реагира нападателно при конфликти, не оценява правилно границите на неприкосновенноста си.
-Приоритетите му са свързани с личните му успехи.
-Старае се да печели колкото се може повече пари, увеличавайки приходите си дори и в разрез със законите.Няма скрупули от насилие и човещина при този процес.
-Обича най близките си почти формално, не е склонен на компромиси с тях, пази ревниво личното си пространство от тях, пренебрегва децата си.
Има и още много.Вероятно ще се опитате да възразите срещу някои от тези редове, но ако не се припознавате сами в тях, защо?Българина пие и пуши, ходи си брадясал, неподстриган, космат като мечка, осмърдян на пот и чорапи.Псува се за щяло и нещяло с които му падне, мъчи се да изкара пари от вятъра, дори като не му трябват... А колко се развеждат за глупости, правят циркове и скандали и не им дреме въобще.Създават деца които после не им се гледат, па камо ли да ги възпитават.
Българката няма да описвам-това трябва да направи някоя жена за да е честно.Но и тя също има много пороци и много личностни недостатъци, градени през поколенията.
И това сме ние, недоволни от всички управления, не признаващи власт, закон и ред, искащи, искащи и пак искащи.Нека доидат танковете най после... този народ е неспособен да живее в свобода, ние сме си родени да робуваме-друг да ни управлява и да ни решава проблемите.Ние сме паразити-неслучайно циганите са избрали именно България за да си направят най после своя собствена страна.Само ние сме по глупави и от тях."-цитат
Това го копирах от един автомобилен форум. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
vladimirstanoev Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 10, 2010 11:30 Заглавие: Re: Българите-най-киселите хора в Европа? |
|
|
| Цитат: | | Като цяло държавата ни е населена с песимисти. | | Цитат: | | спрямо останалите жители на континента сме шампиони по недоверие |
| vladi46 написа: | | Кажете мнението си вярно ли е всичко това | Абе май има нещо вярно, ето ти един пример: | vladi46 написа: | | Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Съб Юли 10, 2010 11:39 Заглавие: |
|
|
Аааа vladimirstanoev, това със зимните гуми и аз го правех ... по времето на прогнозите на Любка Кумчева.  _________________ ................................................................
Не можеш два пъти да нагазиш в една и
съща река!... |
|
|
 |
petromaniq66 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 11, 2010 7:17 Заглавие: |
|
|
Според Ем Пий Ем Бий -Българите сме  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|