| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bip Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 10, 2010 21:27 Заглавие: Батерия, транзистор и лампичка? |
|
|
Направил съм следната принципна схема:
Когато бутонът Б1 не е натиснат лампичката свети. Когато е натиснат е изгасена:
Въпросът ми е тази схема може ли да се реализира на практика или ѝ е нужно още нещо (примерно резистор) и най-вече какъв модел трябва да е транзисторът и какво съпротивление резисторът? Ами ако лампичката се замени със светодиод или се постави потенциометър - какви трябва да са техните параметри?
Разбира се аз си поиграх малко днес, но транзисторът, който бях сложил загря ужасно много  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 10, 2010 21:44 Заглавие: |
|
|
| Не разбрах защо ти е транзистора и какво всъщност искаш да направиш? |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 10, 2010 21:48 Заглавие: |
|
|
| Очевидно за да го изгори ,по тъпо свързване не съм виждал . Транзистора окъсява лампичката при натискане на бутона ,също така окъсява и батерията ,въобще идеята е неясна ! Замени го с два диода вързани като преходите на транзистора и пак ще работи ,по трудно ще изгорят . |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 11, 2010 15:49 Заглавие: |
|
|
Както колегата каза , по-безсмислено свързване на транзистор едва ли може да се измисли .
Свържи транзистора и лампата по схема ОЕ , т.е. емитера на маса , лампата от +на батерията към колектор , а базата през резистор 10k можеш да си го "цъкаш" към + на батерията . Ако транзистора е с голямо усилване , само като докоснеш резисторчето , което е към база , лампата ще мъждука . |
|
|
 |
boqn_zara Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 11, 2010 16:56 Заглавие: zdr. |
|
|
Аз въобште не мога да схвана идеята на тази схема.За какво би ти послужила.Дай малко разяснения????????? _________________ Най-лошото е,че ударилите тока после нема как да му го върнеш. |
|
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Нед Юли 11, 2010 19:27 Заглавие: |
|
|
| Tури бутона последователно, махни транзистора и може да се получи каквото искаш. |
|
|
 |
bip Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 12, 2010 11:09 Заглавие: |
|
|
Извинявам се за неяснотота, но мислех че идеята се подразбира. Тя се състои в следните две изречения: | Цитат: | | Когато бутонът Б1 не е натиснат лампичката свети. Когато е натиснат е изгасена. |
Това е всичко, която искам да постигна. Ще съм ви благодарен ако ми кажете как да го направя, ако може по изчерпателно, защото аз нямам никакво „електро“ образование.
Благодаря предварително!
Последната промяна е направена от bip на Пон Юли 12, 2010 11:49; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 12, 2010 11:23 Заглавие: |
|
|
| И защо намесваш и транзистор? Вземи един бутон с нормално затворен контакт и си готов. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 12, 2010 11:24 Заглавие: |
|
|
| bip написа: | ...Тя се състои в следното изречение: | Цитат: | | Когато бутонът Б1 не е натиснат лампичката свети. Когато е натиснат е изгасена. |
Това е всичко, която искам да постигна. ... |
Разгледай това което ти написах по-горе , но резисторчето го вържи директно на + . Сложи си бутона между база и маса ..... и си готов .
ПП Говорим си за NPN транзистор !!!
ПП2 Колегата по-горе ме изпревари , неговата идея май е още по-добра .
Последната промяна е направена от milmar на Пон Юли 12, 2010 11:26; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
|