| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kirilx Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 12, 2010 12:35 Заглавие: Светодиод на 1.5в |
|
|
Как да подкарам светодиод на 1.5 волта?
Взех светодиод от една соларна лампа която се захранва от 1.2в батерия като си мислех че светодиода работи на толкоз,сварзах го директно към батерията не пали,а когато минава през някакво интегралче си работи... интересното е че когато не свети светодиода соларната лампа пак му подава 1.2в когато свети пак си е такъв волтажа...
Някакви идеи как да го подкарам на 1.5 волта? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Biser Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 12, 2010 13:30 Заглавие: |
|
|
Виж това е точно, което търсиш!Тук _________________ Няма невъзможни неща! Важно е дали искаш да ги направиш! |
|
|
 |
svilen.ivanov Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 12, 2010 14:59 Заглавие: |
|
|
Виж тази супер проста схема:
http://www.evilmadscientist.com/article.php/joulethief
Аз ползвах тороидче от изгоряла CFL лампа и транзистор с голямо усилване (от изгорял уокмен). _________________ Ако не можеш да го отвориш, значи не го притежаваш! |
|
|
 |
emo-gar Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 14, 2010 23:54 Заглавие: |
|
|
Ами аз защо имам такова фенерче,някакво свръхтехнологично за 3лв,с 3-4 диода(даже не съм ги броил) и вътре има една проста батерия 1,5в.!!И е отпреди няколко години,"илиенско"..такова едно..Мисля да се разпадало в торбата няколко пъти и не видях нищо повече от платка със запоени диоди,пружинка и батерия..Хм,ще го "разчепкам" утре,може и да пропускам нещо..
Ей сега го намерих из торбата,освен ако "трансвертера" се събира в дебелина около 1-2мм...Иначе даже са 5 диода и "цепят мрака".
Хм,май има нещоооо...,пък и по спомени няма как да се запали диода на това напрежение,поне 2+като напрежение за пробив на прехода трябват.Но Голям Китай е решил проблема явно в минимално пространство.Бих го принесъл в жертва,но си мисля да открия една "плюнка" с незначителна изследователска стойност...колебая се ..То силата ни е в демонтажа де...  _________________ "Науката започва с измерване"
Последната промяна е направена от emo-gar на Чет Юли 15, 2010 0:19; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Чет Юли 15, 2010 0:18 Заглавие: |
|
|
Еми мисля, че няма все още диоди който на 1.5 директно да палят с такава яркост.. Трябва да има нещо..Оня ден взех едно с 12 диода ( или някъде там) Пак е с 1.5В. Не светят мн силно но като цяло супер се представя. За жалост няма как да го отворя там поне няма без да го прецакам, че са го заляли с някаква боза. На автора на темата.. тоя диод който си сложил .. Може да не се напасва като цяло в картинката. Преди много се занимавах с автогенераторни преобразователи и там си е малко капризна работата по отношение и на транзисторите и на диодиде пък дори и понякога от батерията ( от вътрешното и съпротивление ) . Ако имаш друг диод под ръка пробвай. Попринцип трябва да е импулсен. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 15, 2010 8:01 Заглавие: |
|
|
| emo-gar написа: | | Ами аз защо имам такова фенерче,някакво свръхтехнологично за 3лв,с 3-4 диода(даже не съм ги броил) и вътре има една проста батерия 1,5в.!!... |
А сигурен ли си че е 1,5В батерията? Мерил ли си я? _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
|