| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Nic Гост
|
Пуснато на: Чет Апр 07, 2005 22:01 Заглавие: Помогнете - трябва ми точен терморегулатор - II |
|
|
Специално за RC
Мисля че доста добре формулирах проблема си и потърсих помощ от форума кадето виждам има доста профисеонални мнения
Според мен описах доста добре устройството на което ще регулирам температурата:
"Плочата която нагрявам не е много голяма 15/20 см и дебелина на плочата около 4 см. 800W нагревател , термодатчика е разположен в плочата (закопак в плочата) на разтояние около 1 см под нагревателя "
като за датчик очаквах също професионални мнения
Описах също какво точно искам да направя и как да работи терморегулатора :
"Не ми е нужен дисплей да ми отчита колко точно е температурата , а просто с един потенциометър за фиксирам дадена температура или нещо такова и да няма голям толеранс температурата.
точноста която търся е +/- 1 градус като плочата ще се нагрява от 120 до 170 градуса"
Извинявай RC но твоите въпроси бяха повече за какво служи устроиството , ако имаш предвид да давам идей за бизнес просто кажи ?
Мисля че зададох доста ясен въпрос че ми е мужем точен терморегулатор които ще управлява температурата на плоча от чогун с размери 15/20 см. с дебелина 4 см.
Модерирано от RC
Искам да те уверя, че изобщо не ме интересуват твоите бизнес идеи и целта на моите въпроси беше да изясним какво именно ти трябва.
Успех ти желая.
Ако се беше регистрирал - тази редакция нямаше да е тук. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Данаилов Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 07, 2005 22:08 Заглавие: |
|
|
| Има една поморийска фирма Интиел те предлагат много добри варианти за термо регулатори и термоконтролери,ако искаш мога да ти дам телефона им да питаш. |
|
|
 |
Nic Гост
|
Пуснато на: Чет Апр 07, 2005 22:32 Заглавие: |
|
|
http://www.intiel.com/
Намерих им адреса ще им се обадя , Благодаря Ви г-н Данаилов ! |
|
|
 |
Grrr Гост
|
Пуснато на: Пет Апр 08, 2005 2:03 Заглавие: Re: Помогнете - трябва ми точен терморегулатор - II |
|
|
| Nic написа: | Специално за RC
Мисля че доста добре формулирах проблема си и потърсих помощ от форума кадето виждам има доста профисеонални мнения
Според мен описах доста добре устройството на което ще регулирам температурата:
"Плочата която нагрявам не е много голяма 15/20 см и дебелина на плочата около 4 см. 800W нагревател , термодатчика е разположен в плочата (закопак в плочата) на разтояние около 1 см под нагревателя "
като за датчик очаквах също професионални мнения
Описах също какво точно искам да направя и как да работи терморегулатора :
"Не ми е нужен дисплей да ми отчита колко точно е температурата , а просто с един потенциометър за фиксирам дадена температура или нещо такова и да няма голям толеранс температурата.
точноста която търся е +/- 1 градус като плочата ще се нагрява от 120 до 170 градуса"
Извинявай RC но твоите въпроси бяха повече за какво служи устроиството , ако имаш предвид да давам идей за бизнес просто кажи ?
Мисля че зададох доста ясен въпрос че ми е мужем точен терморегулатор които ще управлява температурата на плоча от чогун с размери 15/20 см. с дебелина 4 см. |
Проблема ти е много лесен за решаване
Преди време си правих такъв регулатор
Постоянно токовия сигнал (от термодвоика ,диод или там както го реализираш) го подаваш на единия вход на компаратор ЛМ311, на другия му вход подаваш Генератор на линеино изменящо се напрежение синхронизиран с мрежата като началото на глина трябва да започва почти в началото на всяка полувълна , изхода на компаратора го подаваш на един оптодинистор MOC3022 който управлява мощен симистор BTA16 например 16А * 220V koeto е ~ 3,5kW максимална мошност.
Обяснение на деиствието на схемата :
По горния начин се управлява симистора фазовото му включване във всяка полувълна в зависимост от температурата , т.е. ако падне температурата симистора плавно започва да се включва по рано в полувълната и така подава по голяма мошност на нагревателя и обратното ако започне да се качва температурата се включва по назад в полувълната !
Диапазона на регулиране зависи от ГЛИН-а и от чувствителноста на термодатчика ще се съобразиш ако трябва малко предварително постоянно токово усилване от термодатчика и според това така си нагласяваш ГЛИН-а
Мога да ти драсна схема ако ми остане време  |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 08, 2005 7:48 Заглавие: |
|
|
| Ако твърдо си се насочил да купуваш готов регулатор - има доста фирми, които произвеждат такива. Цените и качествата варират, така че провери на няколко места. В момента се сещам за Комеко - http://comecogroup.com/ и Делта инструментс - http://www.delta.sbline.net/ , но има и други. Предполагам, че цената за едноканален контролер ще е 200-300 лв. |
|
|
 |
Nic Гост
|
Пуснато на: Пет Апр 08, 2005 11:42 Заглавие: |
|
|
| Ще ти бъда благодарен Grrr ако манериш време да ми нарисуваш схемата |
|
|
 |
Grrr Гост
|
Пуснато на: Пет Апр 08, 2005 12:39 Заглавие: ? |
|
|
| Nic написа: | | Ще ти бъда благодарен Grrr ако манериш време да ми нарисуваш схемата |
Даи емаил на които да ти я пратя  |
|
|
 |
Nic Гост
|
|
|
 |
Desert Leo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 08, 2005 17:47 Заглавие: |
|
|
И аз имах проблеми с контролера на една лепачка за полиетилен. Правеше каквото си иска - температурата варираше с над 10 градуса (ако може да се вярва на индикатора). Добре, че спряхме да я използваме (засега).
Бих ти препоръчал да разгледаш дейташийта на T2117 на Atmel. Преди няколко месеца ги продаваха в Комет и не бяха скъпи. |
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 11, 2005 9:15 Заглавие: ? |
|
|
До къде стигна с терморегулатора , да не си намерил схема че спря да пишеш , постни да я видем ако си намерил  |
|
|
 |
|