| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
flame Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 15, 2010 12:15 Заглавие: Трябва ми схема за пожароизвестяване с процесор |
|
|
Търся някаква схема на система за пожароизвестяване, която да е с някакъв процесор. Няма значение колко зони следи (може да е и само една), като идеята ми е след това да се свърже с компютър посредством звуковата карта и да се напише програмка, която следи състоянието на този вход и когато получи напрежение или някакъв сигнал да настъпи някакво събитие (съобщение по е-мейл, предаване в някаква приемна страна чрез интернет връзка или по LAN и т.н.). Програмата засега не е проблем. По-проблемна е схемата, защото не знам какъв процесор да избера, как да го свържа и как да го програмирам.
Надявам се някой да може да помогне. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Чет Юли 15, 2010 12:31 Заглавие: Re: Трябва ми схема за пожароизвестяване с процесор |
|
|
Подхода ти е малко странен. Стандартна система си слагате + pico или аналогичен модул и става по-гъвкаво решението.
p.s. С тази звукова карта незнам .... някак не ми се струва надежно решение. Иначе има толкова много други портове по компа .. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com
Последната промяна е направена от DJ69VN на Чет Юли 15, 2010 14:03; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
flame Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 15, 2010 12:38 Заглавие: |
|
|
| Идеята е да се проектира това устройство за един проект, така че това, което предлагате не ми върши никаква работа, но все пак благодаря за бързата реакция. |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Чет Юли 15, 2010 13:26 Заглавие: |
|
|
А защо пък точно звуковата карта се ползва. Не е ли по добре някой от портовете на компютъра като рс-232 или универсалната серийна шина.И какъв датчик ще се свързва към това устройство?
Разгледай това:
http://www.arduino.cc/
Има много готови сорсове и трябва да ти свърши работа. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
flame Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 15, 2010 18:40 Заглавие: |
|
|
Може да се използва и RS232, но по-новите компютри нямат такъв порт (както и моя) и няма как да го изпробвам
Датчика може да е или светодиод с приемник - един вид димно-оптичен, а другия вариант е да се следи температурата.
Главната идея е, че това е проект да се направи някаква система с процесор, която след задействие да подава сигнал на компютъра. И тъй като не съм много в час, ми трябва някаква примерна схема на такова устройство. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 15, 2010 19:40 Заглавие: |
|
|
Нещо не ми се вярва да има дъно без 232 . Да не би просто да не ти е изведен.. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Чет Юли 15, 2010 19:41 Заглавие: |
|
|
В случая ако не сте много на ти с електрониката най-лесно е както писа DJ69VN да се ползва някое piko.Тук има полезни неща.Или другата платформа с arduino и комуникация през USB. Трети вариант е някой ПИК с периферия за USB да прави всичко.Разгледай този сайт и проектите:
http://instruct1.cit.cornell.edu/courses/ee476/FinalProjects/
Мисля, че съм срещал тук подобно нещо. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
Niakoi Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 15, 2010 23:26 Заглавие: |
|
|
| DJ69VN написа: | Нещо не ми се вярва да има дъно без 232 ... | Има, има! На моят комп, дето пиша от него в момента, няма СОМ порт. Когато се налага, работя чрез USB to COM.
А, лаптопите пък почти никой съвременен няма СОМ, само някакви НР-та имат. _________________ Жица, на която не виждам двата края, не я пипам! |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 16, 2010 0:16 Заглавие: |
|
|
Е лаптопите - ясни, аз затова кътъм няколко IBM T21. Ами той човека ще си сложи дъно което има 232 освен това там няма да му трябва кой знай каква машинка да не казвам, че направо някой p3 ка.. . Ако има кой да му напише софта.. другото е лесна работа. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 16, 2010 10:40 Заглавие: |
|
|
използвай готова платка с входове и изходи, свързана към USB като например тази
http://electronicsdesign-bg.com/?t=7&rID=22
Има 5 цифрови входа и 5 аналогови, към аналоговите можеш да четеш напрежение, температура и т.н., към цифровите можеш да свържеш датчик за дим и т.н., а към изходите можеш да свържеш релета и с тях да управляваш каквото искаш _________________ www.epd.hit.bg - хоби и професионална електроника |
|
|
 |
|