| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
juniur86 Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 15, 2010 9:25 Заглавие: |
|
|
Аз намерих една след малко ровене но ми се вижда малко сложничко да си е направя .... и най вече това: IC1 12F683 ( need programming ) .... с това не бих се справил не че с останалото ще се справя де иначе ето и схемичката която изнамерих. http://picprojects.org.uk/projects/ppc/index.htm#Schematic
| penkeler написа: | | Опитай с това в attach-а... |
Това мисля че ще ми свърши нужната работа. Имам само няколко въпросчета по тази схемичка от attach-а, а именно .... Позиция 4 на LM555 елемента се подава +3-18v, пише че подаваме +V .... Не го разбирам това, може ли малко просветление по въпроса? _________________ Георги Любомиров |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 15, 2010 20:49 Заглавие: |
|
|
| juniur86 написа: | | Позиция 4 на LM555 елемента се подава +3-18v, пише че подаваме +V .... Не го разбирам това... |
Аз, пък не разбирам какво не ти е ясно, но дано налучкам. Краче 4 на LM555 е за захранване с + на чипа което може да бъде от +3V до +18V, a +V e плюсовата клема на DC мотора която е отделна самостоятелна връзка с + на токоизточника. Минуса на мотора минава през мосфета, степента на отпушване на който се управлява от чипа.
Дано това ти помогне и надявам се да съм бил ясен. |
|
|
 |
juniur86 Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 15, 2010 20:59 Заглавие: |
|
|
Да мисля, че е разбрах (нещо се бях заблудил) незнам защо си мислех некви други работи и така ..... мерси все пак за обесненията възнамерявам утре да мина през едно магазинче на Мария Луиза да поттърся чарковете и да се опитам да го направя пък да видим какво ще се получи този LM 555 Не се нужда от некви настройки от моя стрна нали  _________________ Георги Любомиров |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 15, 2010 21:32 Заглавие: |
|
|
| Няма настройки. Това е обикновен таймер 555. Ако ти е необходимо допълнително инфо пиши на чичко "Гугъл" - таймер 555 и ще получиш повече отколкото искаш. |
|
|
 |
juniur86 Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 17, 2010 12:17 Заглавие: |
|
|
Penkeler , захванах се с твойта схемичка която ми прати. Първия проблем който срещнах бе при закупуването на отделните елементи а именно .... нямаха LM555 и ми дадоха NE555P което трябвало да бъде същото. Втория проблем този потенциометър който е на схемата ти 100k POT има три крачета и само за него не успях да намеря схема. Ето какво направих двата му края левия и десния ги привързах към диодите ....( не съм объркал посоките на диодите със сигурност) а средното краче вързах към 3тия пин на интегралката.
И така в крайна сметка след като навързах елементите реших да тествам:
РАБОТИ!.... ама не ....
Мотора върти обаче потенциометъра не си върши работата от където стигам до извода че нещо там съм объркал. както и това че ми направи впечатление че на втория пин на интегралката започна да се топи около него пластмасата явно много греее и много съм омазал нещата.
Незнам дали разбра нещо от всичко казаното до тук от мен но ще се радвам да дадеш малко насока на нещата. Благодаря! _________________ Георги Любомиров |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Съб Юли 17, 2010 12:37 Заглавие: |
|
|
Това че е NE, а не LM - не е проблем. Потенциометъра си го уцелил! Провери друга де.. Транзистора правилно ли е вързан. Няма да е зле да си сложиш един цокъл на чипа та да ти е по лесно ако го изгориш да го подменяш при тестовете поне. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
expozito Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 17, 2010 13:37 Заглавие: |
|
|
((Нека питащия се разрови в нета за TDA7274 и начина и на свързване. Ако я намериш схемата ще стане доста лесно.Имаш нужда само от 2 резистора 2 кондензатора и един потенциометър. Тая обаче май е до 6 V по спомен, треа да се поразровиш. Ако не има едни други дето съм гледал КА2402 или КА2407. Айде успех.))
п.п. Изобщо не ме слушай! Е сега видях че ти трябва контролер за 60 W мощност. Горните схеми дето съм дал не са за тебе, просто да ги разгледай ако искаш. Може да са ти полезни за нещо друго. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 17, 2010 14:44 Заглавие: |
|
|
| Въпроса е дали питащия е разчел правилно схемата ,че ако е свързал всички пресичащи се проводници ,горкия таймер ! |
|
|
 |
juniur86 Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 17, 2010 15:48 Заглавие: |
|
|
Свързал съм само тези които са обозначени с кръгчета, предполагам че само те трябва да са свързани
П.П Имам си име и не случайно съм го написал ! _________________ Георги Любомиров |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 21, 2010 15:07 Заглавие: |
|
|
| Здравейте! След бегло запознаване с постовете, виждам, че питащия ще се набута здравата в ШИМ регулирането, но резултата, който ще получи няма да му хареса. Причината е, че с просто регулиране на напрежението (независимо дали е ШИМ или друго) двигателчето ще загуби въртящ момент още при 60 - 70% от номиналното напрежение, т.е. ще се регулират оборотите, но в пълния обхват само на празен ход. Предложените готови модули може би решават този проблем и са по добрия вариант. За да се получи запазване на въртящия момент в по-широк обхват на оборотите трябват поне две ОВ: ООВ по ЕДС и ПОВ по ток. Разбира се, най-добре двигателчето да има тахогенератор или по друг начин да се мерят оборотите, тогава първата ОВ става ООВ по скорост. В продаваните маломощни моторчета за касетофони и други отживелици вградените регулатори са точно такива. Може да се пробва с добавяни на мощни елементи да се пригоди такъв регулатор (да не се забравя и токовия датчик също да се смени). |
|
|
 |
|