|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ribolovec2 Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 23, 2010 11:42 Заглавие: Регулатор на напрежение; изходно = 1/2 от входното - как?? |
|
|
Здравейте!
Правя едно устройство, но то изисква 2 постоянни напрежения : 9 и 4,5 V. Устройството се захранва от батерия и ми трябва регулатор, който да дава винаги 1/2 от входното напрежение, за да не се намалява отношението между двете, ако батерията се изтощава и т.н. Порових се в нета за схеми, но това което намирам, е точно обратното на това, което ми трбва - регулатор, със изходно напр., независимо от входното. Най-елементарният вариант е със резисторен делител, но тогава всичко е много зависимо от натоварването. Това, което измислих за сега, е LM317 с транзистор на мястото на R2, чието отпушване да се регулира от входното напрежение, но не се сещам как точно да го направя. Бихте ли помогнали?  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 23, 2010 11:50 Заглавие: |
|
|
Резисторен делител с ОУ като повторител след него.
Все пак всичко зависи от товара. |
|
|
 |
ribolovec2 Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 23, 2010 12:19 Заглавие: |
|
|
| Максималният изходен ток на кой да е ОУ не е много голям. Има ли начин да свържа ОУ към LM317? |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 23, 2010 13:03 Заглавие: |
|
|
| Защо не транзистор или дарлингтон за повторител след делителя ,подпираш долния резистор с 1 или 2 диода за температурна компенсация и си готов . Филтров кондензатор в базата също. |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 23, 2010 13:11 Заглавие: |
|
|
Има ОУ и с по 20 А изходен ток!
Ти не си казал колко ти трябва. |
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 23, 2010 13:11 Заглавие: |
|
|
Въпроса ми може да е тъп, но нямаше ли интегрални схеми, които повтарят това, което им подадеш на входа, но с доста усилен ток? Май бяха буфери. И ако е това, което си мисля, някъде съм гледал такива на 1,5 ампера, ако не ме лъже паметта. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 23, 2010 13:14 Заглавие: |
|
|
Оти требе да е просто ,га може да е сложно ,може и някой PIC с АЦП да ползва ,ама емитерен повторител -НЕ ! Сигурно гони точност миливолти !
Пък и за батерийно захранване всеки допълнителен консуматор ,като мощен ОУ например ,си е проблем |
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 23, 2010 13:30 Заглавие: |
|
|
Добре де... нека си представя за момент емитерен повторител. В интерес на истината и аз преди време търсих подобна схема, и накрая си направих резисторен делител, ама другите консумации ми бяха в рамките на 5-6 милиампера, та за стабилна работа на делителя ми стигаха 70-80 милиампера.
Та... на повторителя. За си го представим направен с NPN транзистор, захранен от плюса на захранващото напрежение. Ако от средната точка имаме консумация само спрямо минус, няма никакви проблеми, но ако имаме консумация към плюса на захранването какво ще се получи? Ще има ли нещо, което да попречи на средната точка да се "вдигне" към плюса?
Задавал съм си този въпрос и не съм могъл да си отговоря, а да си направя една пробна установка ме е мързяло. Както е тръгнало обаче, ще се наложи да си я направя в скоро време, защото пак ми трябва средна точка за едно устройство, за което не искам да правя специално захранване.
Мислил съм си и за варианта, да направя средна точка с повторител, да сметна колко е максималният възможен ток, който би се консумирал от средната точка към плюса на захранващото напрежение, и да натоваря средната точка с малко по-голям ток към минус, но го намирам за неоправдан по отношение на енергията. Много топлина ще трябва да разсея в някои моменти, и това не ми харесва. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 23, 2010 14:09 Заглавие: |
|
|
| Jet ти ме уби с тези размисли и страсти ,особено с консумацията към плюса ,че то това консумация ли е ? Искаш да кажеш ,че схемата която захранваш с половината от Ucc ще почне да отдава ток към захранващата си клема . Това става само ако имаш аудиостъпало с изкуствена средна точка ,но и за този вариант ще ти предложа схема - направи си пушпулен повторител с 1 PNP и един NPN транзистор. Всеки със собствен делител ,за да няма мъртва зона . Или ако товара ще е с променлива консумация ,по сила и поляритет вържи два кондензатора в изхода към + и към минуса ,да поемат променливата съставка. |
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 23, 2010 14:38 Заглавие: |
|
|
Не беше аудиосистема, ELP, но беше на същия принцип. И както е тръгнало скоро пак ще ми трябва нещо със средна точка, но този път ще стане още по-интересно. Средната точка искам да я направя плаваща, като ще трябва да намеря начин да осигуря възможност за консумация от нея поне 5-6 ампера и в двете посоки.
И не ме питай какво съм замислил. Експериментална установка е, но засега съм на етап "ослушване и експерименти". И ако нищо не стане, нека излагането ми е насаме със себе си.
В крайна сметка май ще отида на някаква импулсна схема. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|