| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
alexandar888 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 24, 2010 12:33 Заглавие: |
|
|
Мисля, че малко преекспонирате нещата. Първо няма да ора с това коело и второ, ток ще ме удари само ако хвана директно двата полюса...
За съжаление, трябва да е или този мотор или никой. Междо другото пресвързах го за 125V и го пуснах на 100V прав ток - работи!
the_bull А защо не си махнал мощното съпротивление? Центробежния регулалтор махнат ли е, че не мога да видя?
Може ли да пуснеш схемата на регулатора на оборотите?
Аз имам и още един такъв мотор. Преди години си бях направил флекс и режех разни железа, ама много бързо загряваше  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Съб Юли 24, 2010 14:04 Заглавие: |
|
|
Не съм махал нищо понеже си работеше така с филтрите и резистора и си беше изведен кабел като за мрежово напрежение. Мислех си че умишлено са слагани за да работи на 220. Той така си има нужната мощност за целите за които го използвам. То и моя вече загрява. Веднъж го претоварих доста, чак по изпуши и от тогава грее малко повече, но за сега няма проблеми при 15 мин. работа. За пилене на дребни детайли и острене на свредла е идеален шлайфа. Схемата е най-елементарната по рода си. От тази схема съм най доволен запазва си един добър въртящ момент при ниски обороти. Ползвам го също за дрелките, които имам.
За центробежни изключватели и прочие не съм забелязал да има. Това нещо го ползвам вече сигурно към 5-6 год. и ми е било предостатъчно като мощност. На тази машина ми бяха първите по сериозни стъпки в стругарството. От тогава съм се зарибил при първа възможност да си купа едно малко стругче. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юли 24, 2010 14:18 Заглавие: |
|
|
| Тази схема ще работи ли при право напрежение? |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Съб Юли 24, 2010 14:26 Заглавие: |
|
|
Не! При постоянно напрежение веднъж отпушен тиристора няма кой да го запуши. В тази схема се използва преминаването през нулата на тиристора за неговото запушване.Също така схемата регулира само единия полупериод. Другия го реже. За това и обхвата на регулиране е от 0 до половината мощност (обороти).
Ако искаш управление с постоянно напрежение се насочи към PWM (ШИМ) с транзистори. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
AZ:) Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 24, 2010 17:37 Заглавие: |
|
|
Във форума на BMW клуба има едно момче ludiagsm, та той беше направил подобна разработка.Стартер от автомобил, редуктор от флекс и малко батерии
http://www.youtube.com/profile?user=ludiagsm#p/u/4/ZOe2jtBHu5U
Сега момчето работи върху своето BMW E36 да стане електромобил. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юли 25, 2010 16:42 Заглавие: |
|
|
Надъхващо 
Последната промяна е направена от alexandar888 на Сря Юли 28, 2010 0:19; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Юли 25, 2010 18:52 Заглавие: |
|
|
| аз бях чул за някакъв от Арбанаси който сложил бензинов двигател от щилка на колелото си. Даже и клипчета ми показваха. Ама не са в интернет. Но на този ел.двигател трябва поне още една предавка за намаляване на оборотите. Тия са адски много за едно колело. Мисля че 100 тина оборота в минута му трябват. Максимум. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юли 25, 2010 20:15 Заглавие: |
|
|
То максималните обороти, само когато е без товар може да ги развие... По сметки, предавките и оборотите са просто идеални!
Измислих захранването, ще ползвам тиристорния регулатор, ще се захранва директно от изхода на импулсното, 100kHz, и ще действа едновременно като контролер и изправител. Към мотора ще вържа един кондензатор до 10uF за да изглажда пулсациите, и да дава ток, в отрязаната полувълна.
Може ли да обясните, регулатора на обороти, как точно работи? |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 25, 2010 21:12 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Измислих захранването, ще ползвам тиристорния регулатор, ще се захранва директно от изхода на импулсното, 100kHz, и ще действа едновременно като контролер и изправител. |
Смех ,ти да не мислиш ,че импулсното изкарва синусоида в изхода си ,че пък и тиристор на 100Кхц ........! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юли 25, 2010 21:17 Заглавие: |
|
|
| В никакъв случай! Не ми трябва синосуида, трябва правоъгълник. Това за тиристора не го знаех... |
|
|
 |
|