| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
glizan Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 29, 2010 21:22 Заглавие: Въпрос за температурата на светодиод |
|
|
Здравейте,
мощните светодиоди (по-големи от 1W) доста греят.
Интересува ме ако имам един 10 ватов светодиод на който му пусна по-нисък ток така, че да свети с мощност 5 вата, дали ще грее по-малко от един 5 ватов светодиод който си свети с мощност 5 вата?
Дано сте ме разбрали.
Питам защото мисля да си направя нещо като фенерче от мощни светодиоди, но не знам как ще се справя с охлаждането. _________________ Начинаещ |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 29, 2010 21:32 Заглавие: |
|
|
5W са си 5W!Остава да се уточнят физическите размери и корпуса на светодиода.Ако хипотетичните два диода са с еднакви корпуси-ще греят еднакво.Ама ще светят различно.Е това е проблем при мощните LED-охлаждането.Виждал съм печатни платки за такива на алуминиева плоча-платка-радиатор.за съжаление се предлагат все още само на фирми в количества промишлени и са недостъпни. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Чет Юли 29, 2010 22:45 Заглавие: |
|
|
Темата е доста болна найстина .... значи аз се бях интересувал от тоя тип осветление но до колкото ми стана ясно проблема с охлаждането си е голям! Дори някъде бях гледал "лампи" с диоди и някаква течност за охлаждане.. . ... _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Пет Юли 30, 2010 12:51 Заглавие: |
|
|
SAMSUNG имаха презентация тази година в Русенския университет на тема светодиодно осветление и показаха осветително тяло за улично осветление. То представляваше един масивен радиатор като на автомобилните усилватели тоя дето са по над 400W и няколко редици със светодиоди. Греенето беше доста сериозно. Не знам само защо си мислеха, че при този тип осветление, че покрай лампата няма да се навъртат гадинки както обикновено става. Вярно е не излъчват в UV обхвата уж тези светодиоди, но това едва ли ще спре повечето гадини които са свикнали да кръжат покрай светещ обект.
Това ще е нещо като рай за бай мангал ако почнат да слагат подобно осветление. До като преходи една улица и туко виж си набрал ХХХ кг. алуминии  _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 30, 2010 13:48 Заглавие: |
|
|
Значи, ако си му пускаш тока който му е нужен, но през половината от времето, ще свети 2 пъти по-малко и ще грее на половина. Обаче. На теб за какво ти е да ти свети постоянно? Ползвай го на импулси. Окото след определена честота ще ги слее. Нещо като блиц ефект. Тогава хем ще виждаш, хем ще грее малко. Заради времето през което се охлажда. Трябва да ползваш подходящи комутационни елементи, щото земе та се окаже, че т'ва дето не греял диода го грее транзистора... _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Пет Юли 30, 2010 14:06 Заглавие: |
|
|
Тук се говори за : "нещо като фенерче"!... И ако ще трябва да е мобилно... Да каже поне къде и как ще го ползва... _________________ ................................................................
Не можеш два пъти да нагазиш в една и
съща река!... |
|
|
 |
|