|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Aleks_bg Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 05, 2010 13:54 Заглавие: Жак за слушалки от изхода на усилвател |
|
|
Здравейте,
Днес се захванах да си изведа на панела жак за слушалки от изхода на усилвателя.Жака е 6мм. и след това с преходник към 3,5мм. да стане, както на уредбите.Пробвах със съпротивления на изхода и със 470ома свири добре на слушалки.Плаши ме само факта, че когато се вкара мъжкия жак в женския за момент забелязах и премерих, че мъжкия дава на късо крачетата на женския и това дали няма да е проблем?
В първия момент сеедно масата ще отиде през тези 470ома към изхода на единия канал на усилвателя, а по на вътре ще окъси и двата изхода през съпротивленията.Макар и за стотни се получава този ефект.
Ще има ли проблем, и как да го направя?
Другото,което искам да питам, понеже мисля варианта, когато се вкара жака да спрат колоните на изхода, но не мисля да прекарвам сигнала през пластинките на жака, както са касетофоните..., а обмислям варианта да използвам първата пластинка,която е за масата на жака, когато няма жак тя е затворена и през нея да мине масата от захранването на бобината на релето,тъй като имам защита за "ОТ", след като пъхна жака тя се отваря и изключва захранването на бобината на релето, съответно и колоните, а слушалките ще свирят защото сигнала за тях е взет преди релето.
Тази идея, как ви се струва?
Или да ползвам отделно ключе за изключването на бобината,което го има предвидено на панела.
Ще съм много благодарен, ако някой сподели умения и опит.
Ето някоя снимка на пробната постановка:
 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
AZ:) Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 05, 2010 14:24 Заглавие: |
|
|
| Защо вадиш сигнал за слушалките от усилвателя? Извади от предусивателя. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Авг 05, 2010 15:59 Заглавие: |
|
|
Здравей,
значи искам да е от изхода на усилвателя със съпротивления и слушалки накрая, защото имам и тон коректор и на слушалки става доста як звукът със бас,височки, регулирани по желание.И за вечерно гледане на филм, е яко. А от предусиЛвателя сигнала не е достатъчен, усилвателя ще се ползва за компютър а изхода от компа е слаб и не е направен директно за слушалки, както и няма да има същия звук.Междудругото крайните ми стъпала са направени с "Excela"
Затова ме интересува, дали има проблем при тази комутация на жака, ако да, да умувам/е за други варианти,Благодаря |
|
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Чет Авг 05, 2010 18:27 Заглавие: |
|
|
Tова е прекалено скалъпено. Като си успял да сглобиш Excela-та значи може да си спретнеш един усилвател за слушалки, най-добре с едно двойно ОУ. Ако държиш на качеството си вземи LM833 или OPA2134.
http://diyaudioprojects.com/Chip/CMoy-Grado-RA1-Headphone-Amp/
Нещо такова. Взимаш сигнал от преда, намираш някъде малко място и захранване и си в джаза. |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 05, 2010 19:03 Заглавие: |
|
|
| Крайното стъпало е предназначено да работи с 4 или 8 ома. Давайки го "накъсо" през 470 ома резистор абсолютно с нищо не го заплашваш. А ако искаш да бъдеш по-универсален при употребата на слушалките можеш да си монтираш в паралел два жака- голям и малък. Много по-удобно е при работа със различни слушалки. Недостатък е, че по-трудно става изключването на колоните при вкарване на жака, но това можеш да го направиш и с отделен превключвател. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 05, 2010 20:27 Заглавие: |
|
|
| Защо не си туриш превключвател за колоните -OFF ,A,B, A+B ,така ще можеш да си ги изключваш ,независимо от слушалките . Иначе не виждам смисъл от отделен усилвател за тях ,освен ако не се прави като самостоятелно изделие ,в усилвателя два резистора стигат ! |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Чет Авг 05, 2010 20:38 Заглавие: |
|
|
Ako ще правиш слушалков усилвател моя съвет е TPA6120 - не съм чувал по реалистичен с чип. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Авг 05, 2010 22:12 Заглавие: |
|
|
Готово, вече всичко е "ОК"
Направих го така както мислех, с изключването на релето, след като се вкара жака и с две съпротивления. Перфектно е
Остава само проблема със светодиодния индикатор, защото искам да регулирам с потенциометър входния сигнал,който съм взел от изхода на усилвателя. Т.Е. когато музиката е слаба, да индицира и когато увеличавам звукът, с потенциометъра да намаля изходния сигнала за да може индикацията да си пробължи. И така да може да се получи до максимум. Но на максимално усилено сигнала е страшно голям и чрез опити със съпротивления достигнах до 2мо. А такъв потенциометър и то стерео, няма. И за тва се чуда, как да го направя.
Бях пробвал да го вържа преди усилвателя и става перфектно, но вкарва смущения и затва се ориентирах към изхода.
Целта е хем да бъде като ограничител за максимална мощност,(при до край завъртян потенциометър) хем да мига, да радва окото а и кутията е достатъчно голяма Ако някой има идеи, как може да се направи да сподели.
Благодаря за съветите.
Ето няколко снимчици на до сега спретнатото ми усилвателче
Та малко обяснение за да не се чудите, защо има толкова много врътки
Първите два (големи) потенциометъра регулират: ляв и десен канал, като лявия може да стане (басов или през тонкоректора канал, зависи от положението на бутона м/у 4-ти и 5-ти потенциометър) (десният само през тон коректор) треетият регулира двата общо а четвъртият и петият са басове и високи.
Първия малък е съответно за индикацията,за сега само седи.
Вторият и третият са за активен филтър, който се включва при натискането на бутона и подава сигнал към лявото стъпало, с по солидният радиатор
става сеедно 1.1 система
Знам че ще ви се стори много пренаселено, но така ми харесва
Ето и как изглежда от вътре, без да се смеете
 |
|
|
 |
evgevg Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 06, 2010 13:45 Заглавие: |
|
|
Мисли за лицев панел със съответните надписи ама професионално изпълнен щото техниката си заслужава.Явно индикаторите не са свързани на правилното място и затова береш ядове сега.  |
|
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|