|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kirilzahariev Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 03, 2010 17:32 Заглавие: |
|
|
Здравейте отново,
Надявам се поне някой от вас да не е забравил скучната ми тема, защото имам резултати и въпроси.
Днес бях до една пряка на Пиротска, където има два магазина за всякакви електрически щуротии. Ето това са електромоторите, които ми предложиха за целта, но немога да преценя кои са най-подходящи:
Първия е демонтиран от плъзгащи се врати, което ме обнадеждава, че е и достатъчно мощен, и достатъчно безшумен. Той ми е титуляра:
24V, 40W, 3 A, 78об/мин, 4.5N.m и каквото и да означава - 1:46 ....
Втория е: "Двигатель Асинхроньi конденсаторнiьй", тип Д-83, 72об/мин, U220B (каквото и да е това), 50Гu, 12Ba (тук ми е всичко на китайски с изключение на оборотите).
Последния е: "Elektro Kleinmotoren" Altenhagen, DG 80-60K, 220V, 0,49A, 80об/мин.
Не разбрах нищо от характеристиките на последните два, но се надявам че на вас ще ви проговори нещо. Иначе първия ми допада, понеже е на 12V a е много вероятно да се налага да работи на влага.
Благодаря отново!
 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 03, 2010 17:42 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Втория е: "Двигатель Асинхроньi конденсаторнiьй", тип Д-83, 72об/мин, U220B (каквото и да е това), 50Гu, 12Ba (тук ми е всичко на китайски с изключение на оборотите). |
Асинхронен двигател (с кондензатор) 220V, 50Hz, 12VA
| Цитат: | | Последния е: "Elektro Kleinmotoren" Altenhagen, DG 80-60K, 220V, 0,49A, 80об/мин. |
Също променливотоков мотор на 220V, при посочения ток е от потядъка на 100VA.
| Цитат: | | каквото и да означава - 1:46 |
предавателното число на редуктора. |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 03, 2010 19:57 Заглавие: |
|
|
| kirilzahariev написа: | | 24V, 40W, 3 A, 78об/мин, 4.5N.m ... |
4,5 Нютон метра според мен; усилието, което може да преодолее вала. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Авг 03, 2010 20:39 Заглавие: |
|
|
оххх, защо не учих здраво по физикаааа... май трябва да си взема учебник.... дотогава ще разтълкувам криво-ляво нютон-метрите в google....
Добре.... Според вас този електродвигател от плъзгащите се врати, ще е способен ли да завърти два обръча по 20-30кг с някакъв начален тласък като ще го поставя горе-долу така: http://87.121.7.213/site_pics/108/l_1280921635_shema.jpg ????
24V, 40W, 3 A, 78об/мин, 4.5N.m това са му параметрите... |
|
|
 |
bobo Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 04, 2010 15:15 Заглавие: |
|
|
Тая конструкция (без мотора) готова ли е или тепърва ще се прави? Ако е готова можеш да измери въртящия момент който ти трябва (тия Nm) да я завъртиш като закачиш една тежест от 100 грама на периферята на колелото там където ти е стралката на размерната линия за диаметъра. Ако колелото се завърти значи ти трябва въртящ момент 1 Nm. Ако не се завърти, увеличаваш тежестта и така докато се завърти. Ама както гледам малко му трябва, при условие, че ще преодоляваш само триенето в двете ролки горе. За задвижване можеш потърсиш гумена ролка от листо-подаващия механизъм на принтер, гумата и има голямо сцепление. Тя има диаметър 2-3 сантиметра, което вече ти дава 70-100 пъти намаляване на оборотите на двигателя.
Успех с начинанието. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Авг 05, 2010 19:01 Заглавие: |
|
|
Леле, Бобо, ти си направо върха в моите аматьорски очи, но от логическа гледна точка мога да кажа, че си перфектен педагог! Цял живот чакам някой да ми каже нещо толкова изчерпателно, полезно и ясно! Мерси  |
|
|
 |
nikiforiv Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 06, 2010 14:31 Заглавие: |
|
|
За завъртането ще го завърти. Само че тези 78об/мин, 4.5N.m са на самия вал на ел.мотора. Така както си го начертал си е обикновен фрикционен редуктор от което следва че въртящия момент ще се увеличи с к=D/d a оборотите на рамката ще се намалят с к=D/d. Където D ти е диаметъра на рамката (200см) а d ти е диаметъра на ролката която го задвижва.
За пример ако диаметъра на ролката ти е 4см тогава к=200/4=50.
Тогава оборотите на рамката стават 78/50=1.56об/мин а въртящия момент 4.5х50=225Нм което сие бая множко. Можеш да си го представиш все едно да дигнеш на ръка 22кг закачени на летва дълга 1м. Е въртящия момент който трябва да преодолее китката ти е 220Нм. Малко се съмнявам някой да може да го направи  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Авг 10, 2010 5:08 Заглавие: |
|
|
| Ех, започна така хубаво, а накрая така ме изплаши? Какво стана със завъртането, което щеше да завърти:((( Мислиш ли, че няма да изпуши мотора ако е толкова голяма силата, която трябва да преудолява? Дали с трансмисия някаква няма да стане по лесно докато набере инерция? |
|
|
 |
bobo Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 10, 2010 14:17 Заглавие: |
|
|
| Не се притеснявай, вземай този: "24V, 40W, 3 A, 78об/мин, 4.5N.m" мотор. Ще звърти колелото без грижа дори и с гумена ролка. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|