Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за асинхронен двигател ?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
penkeler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Авг 25, 2010 17:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Разгледах цялата тема, но никъде не видях най простото решение за изключване на пусковата намотка. Казва се ключ рига и е произведен точно за тази цел. Монтиран беше на обикновените перални "РИГА", на мотора на които технологично не беше монтиран центробежен изключвател за пусковата, а точно този ключ върши тази работа. Може да го потърсиш по магазините за ел. материали или резервни части на перални, но за всеки случай ти давам линк и към този сайт откъдето взех и снимката.

Между другото, разгледай и тук където има още един начин на свързване който също не видях в темата и при който се губи най малко от мощността.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
photoman
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Авг 25, 2010 23:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, но това е МЕХАНИЧЕН вариант !

т.е. като падне налягането, трябва да отида до компресора, да натисна и задържа бутона за да тръне, а после да го спра. Няма как пресостата да управлява механичен ключ...

а относно второто - това всъщност трябва де е свързване "звезда" с дефазирана фаза на различен ъгъл за двете намотки нали, като първия кондензатор е свързан в началото на втората намотка, а втория кондензатор е свъзран в края на третата ?

На клемореда кое е начало и кое край съответно на 1-ва, 2-ра и 3-та намотка ?

Taka:

Или края и началото на 1-ва намотка са обърнати ?

А, относно включването на пусковия кондензатор, при тръигълник, мисля, да го реализирам така:

Допу, входящото напрежение е 12 V (от малко трафче, захранващо се от пусковата врига на пресостата. Второто реле се самозадържа, след като е прекъснало захранването на първото. моеждуврменно кондензатора - 1000 mF /16 V, се е заредил и първото реле дава затворена верига за 1,7 сек, след което се изключва като изпразни кондензатора Smile
Малко е индиански вариант, но е доста по-сигурен от транзистори а и някакси не ми звучи добре "компресор с транзисторно управление" Smile

В магазините за подобно реле на Merlin Gerin с възможност за настройка на задържането ми искат 60-80 лева Smile

срещу 5 лева за моя вариант, смятам да го предпочета Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
nikolai_nikolov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Русе

МнениеПуснато на: Чет Авг 26, 2010 10:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Чак пък "звезда" все пак трите намотки са вързани паралелно.Интересен е варианта от руския сайт(особено ако е вярно това за КПД).При удобен случай ще го пробвам.Сега се сещам ,че можеш да ползваш пускател звезда-триъглник(естествено пригоден за твоето свързване) управляван от пресостата.Относно релето за време,можеш да си направиш и с 555 щом не искаш само с транзистор.
Върнете се в началото
photoman
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 26, 2010 19:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Е, паралелно, но все пак през 1 реална и 2 виртулни фази. т.е. по-скоро звезда Smile

Последната промяна е направена от photoman на Чет Авг 26, 2010 21:53; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
penkeler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Авг 26, 2010 19:42    Заглавие: Отговорете с цитат

photoman написа:
На клемореда кое е начало и кое край съответно на 1-ва, 2-ра и 3-та намотка ?

Ами ти много ясно си ги отбелязал: Н1-начало1; К1-край1 и т.н. а на руския сайт наистина едната намотка е с обърнати краища (едноименните са отбелязани с точка) за да се дефазира в обратна посока. Не е нужно, обаче да ги въртиш на клемореда, а това става с мостове. Ако този вариант ти върши работа ще ти отпадне нуждата от изключване на пускова, понеже както пише и двата кондензатора са работни и нищо не се изключва. Само не е много ясно методиката на изчисление на кондензаторите и трябва да се потбират опитно. Важното условие за това е да се потберат кондензатори с които тока в трите намотки да е възможно най близък, тъй като поради понятни причини не може да се изравнят напълно. Това свързване и аз не съм пробвал, но при другите често ми се е налагало да коригирам предварително изчислените кондензатори след измерване на тока.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
photoman
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 26, 2010 22:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами аз не съм ги въртял на клемореда - свързах ги с металните пластинки, които са си в кутията. Като цяло обаче, промяната между това свързване и това с пусков и работен кондензатор май е към по-лошо. С пусковия имам чувството че успява да развърти по-лесно под товар, а с руската схема ми се струва че не успява да развие такива обороти.

offtopic:
Дано този път съм писал ПРАВИЛНО, че нещо не мога да разбера ако искам да се разбере на кого точно отговарям, как да го направя !!!

Този бутон "QUOTE" май нямам право да го използвам ?
Или може, само ако си модератор ?

Защото неведнъж ми се е случвало да напиша отговор на някой и докато го публикувам, двама други са написали отговори и се получава пълна безмислица ?
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 26, 2010 22:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Ама и ти не си малко нагъл де Exclamation Evil or Very Mad
За какво и как се използва бутончето Quote пише в правилата на форума(и в поне още една тема в раздел "За форума").
За това-
photoman написа:
Или може, само ако си модератор ?

и за това че си изтри забележката,която ти беше оставил колегата RC в поста получаваш награда-едноседмично посещение в бан-листата.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Страница 4 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети