| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 26, 2010 18:35 Заглавие: ЕPSON LX400 проблем с отчитането на хартия |
|
|
Става дума за този матричен принтер.
На скоро изведнъж отчитането кога има и кога няма хартия спря да работи. Не съм се занимавал с този род техника и търся съвети.
Та когато хартия няма, трябва да светне червена лампичка PAPER OUT, но това вече не става.През цялото време си е на работен режим, дори и да няма хартия. Аз страниците без това си ги печатам една по една, защото нямам безконечна хартия и си им слагам маргини, защото иначе напечатаното излиза излизаше извън страницата, така че за мен не е толкова голям проблем, но го има и ме притеснява.
Разкачих бутона, който отговаря за това да подава сигнал дали има или няма хартия. Същата работа.
Иначе имам потенциал 5V между двата извода на бутона, както си му е реда.
Опитвам да проследя на къде пътуват пътечките от 2-та извода за бутона, но нещо на око просто ми се губи някъде едната, другата отива към маса(GND)...
И една схема да имах на тая антика, нямаше да е зле.
Та, какво да го правя?
Като искаш да ти се праща някаква документация си оправи мейла от профила да е видим
Извинявам се...Вече е оправено... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Mario-G Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 26, 2010 19:27 Заглавие: |
|
|
| Няма ли един лост за превключване от безконечна хартия на лист? На LX300 има и когато е превключен на безконечна хартия, май тоя датчик не работи, защото подаването на листовете му е от различни места. |
|
|
 |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 26, 2010 19:40 Заглавие: |
|
|
Зададен си е точно за печат на единични листи.
Ползвам от доста време тази антика...
Знам й настройките за печатане
И...отчитането на хартията продължава да не работи...
П.П Ако никой няма идеи, то нека ако на някой му се намира схемата да ми я метне, да мисля какво да правя...
Евентуално да байпасна функцията по друг начин.
П.П2 Само да кажа, че всички останали функции на принтера работят правилно и без грешка. Печата си перфектно. |
|
|
 |
rosen_s Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 27, 2010 10:53 Заглавие: |
|
|
| А самия бутон както е разкачен пробва ли го на омметър 0-1 ома да е . Може да са окислени вътре пластините. WD40 и напред. |
|
|
 |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 27, 2010 16:51 Заглавие: |
|
|
Проблемът не е в бутона и няма логика да е от там.
На изводите на бутона, на платката на принтера, симулирах с мостче отворено и затворено състояние на бутона(ключето или който както иска да го нарича)
Мисля по някакъв начин да вържа ключето с On/Offline функцията на принтера, та когато хартията свърши, да преминава в Offline и да спира да печати, но е доста неприятно като вариант. |
|
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Авг 27, 2010 21:36 Заглавие: |
|
|
А другия ключ,за който говори колегата по горе-да не прави той белята.Уж преместен на единични листи а да има лекаж и да го вижда като безконена  _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 27, 2010 21:48 Заглавие: |
|
|
Опитай принтера на друг компютър и друг интерфейсен кабел. Провери / на 12 пин на интерф. кабел дали отчита наличието на хартия / .
Софтуерно стартираш cmd debug
i 379
или
i 279
Петия бит е за наличието на хартия / трябва статус регистъра да ти рапуртува с DF / когато има хартия/ и с 7F kogato nqma. |
|
|
 |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 27, 2010 22:33 Заглавие: |
|
|
Пробвах на друг персонален компютър с друг 25pin LPT кабел.
Каквото и да правя ми се рапортува винаги DF и толкова.
bai_tishan дори и когато принтерът да е на режим за безконечна хартия, той винаги си отчиташе кога има и кога няма хартия.
Както казах, този принтер не е от 1ден при мен. |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 28, 2010 16:41 Заглавие: |
|
|
Провери още веднъж как е настроен принтера / от DIP ключетата или софтуерно ,измери при изключен принтер съпротивлението на 12 извод на порта на принтера спрямо маса / , и след това " Евентуално да байпасна функцията по друг начин. " начина е лесен :
Ключето за хартия го включваш директно към 12 пин на принтерския порт на компютъра чрез интерфейсния кабел ,от страната на принтера го прекъсваш ./ При отворен ключ /когато няма хартия трябва да имаш високо ниво на 12 пин /TTL ,ako нямаш свържи резистор 4,7к между 12 пин и 5В .Ключа който се затваря от хартията трябва да е свързан между 12 пин и земя . Успех! |
|
|
 |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 28, 2010 17:51 Заглавие: |
|
|
| Techmaniac написа: | | Провери още веднъж как е настроен принтера / от DIP ключетата или софтуерно ,измери при изключен принтер съпротивлението на 12 извод на порта на принтера спрямо маса |
При изключен от принтера кабел=безкрайност, което потвърждава, че кабелът е 100% перфектен.
При включен в принтера кабел и изключен принтер приблизително 4,7-5KΩ.
И с поставена хартия и без поставена хартия имам ниско ниво на пин12 на кабела спрямо земя(ползвам пин25 за земя, знам че от 18 до 25 все са земя)
DIP ключетата никога не съм ги пипал.
П.П Решението ти не е лошо, но търся начин как всичко, което направя да остане вътре в кутията. Излишни кабели, които да стърчат от него...
За това търсех и схема на принтера.
Иначе, може и да го направя този калпазански вариант, ако случайно ме домързи да направя друго.
Благодаря ти за отговорите до тук, които бяха най-адекватните в темата. |
|
|
 |
|