Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Ресивъра не понася пълна мощност филтрите спъват?
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Апр 11, 2005 20:19    Заглавие: Ресивъра не понася пълна мощност филтрите спъват? Отговорете с цитат

Помощ не мога да чуя ресивъра си на пълна мощност!? ресивъра е сони str de 197 и явно има защита защото след като усиля повече от 65 изписва протект и всичко спира(предполагам реле изключва захранването на стъпалото) говорителите ми са 8ома и той е предназначен за 8ома почнах да изследвам и излезе че когато пусна като товар само нч филтъра пак включва защитата той е (последователно намотка 1,25мх и успоредно кондензатор 25мкф) теоретически няма почти никакво активно съпротивлени само това на свързващите проводници ~0,5ома и намотката която специално съм намотавал от по дебел пел ~0,6ома обаче според мен когато има повече средни честоти всичко минава през кондензатора и така голяма част от сигнала минава през кондензатора това май се зачита като късо ? та филтрите са изчислени с з филтърс но на тази индуктивност излизаше окло два пъти по малък капацитет и аз нарочно го вдигам два пъти защото резултатите на слух не бяха добри сега е по добре с по големия капацитет но какво ще стане ако сложа последователно на кндензатора резистор около 1ом да речем виждал съм че някъде така правят какво да правя и ако е резистор каква мощност стойност на коя старана на кондензатора и ще се променят ли чувствително параметрите на филтъра и евентуално от къде да коригирам помагайте Exclamation
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Вто Апр 12, 2005 7:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Пробвай без филтър да включиш този говорител.
Възможно е да влиза в резонанс с филтъра.
Съпротивлението /ако е това, за което се сещам/ се включва последователно, а върху него се навива бобина, която се включва паралелно на съпротивлението- това е верига за подтискане на самовъзбуждането
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
IGBT
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Вто Апр 12, 2005 12:09    Заглавие: Отговорете с цитат

ами захранването
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Апр 12, 2005 13:43    Заглавие: Отговорете с цитат

така изчисления от теб филтър, не може да се каже, че е избщо филтър за восокогороители .... 1) получава се една силно неравномерна честотна характеристика при която предизвиква резонанс на напрежението Uout=26%Uin за честотоа около 700Hz
2) Общото активно съпротивление в случея е 4,58 ома при резонанс ..
направи си сам извод колко ти е качестевн филтъра. а тия - ама сложих еди какъв си кондензатор, защото така реших, в електониката не важат. Всичко се базира на строги формули, в които са предвидени всичките изисквания а те са : равномерност на честотната характеристика 0dB за всички честои (т.е. не се допуска резонанс на напрежението (тока)) и импедансна характеристика, близка до импеданса на товара... И още нещо - не вярваи много на тази програма Z-Filter. Някаде по форума имам пост по въпроса за нея. В самия пост има формули за изчисляване на филтър от втори ред (май бяха за високочестотен филтър). И оше нещо се чуда - защо си сложил филтър от втори ред ? За нискочестотния говорител, филтър от пурви ред е най-добрия вариант - цел намаляване на фазовата разлика - само 45 гарадуса .. за програма З-филтер, формулите са вярни замо за 6 дб. , такаче може да си изчислиш филтъра с нея .....
Върнете се в началото
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 12, 2005 17:46    Заглавие: Отговорете с цитат

засега закрепих положението с един резистор 1оммежду бобината и кондензатора но трябва да поразлумкам зада видя дали ще бива завбъдеще
това което оспорвам че е филтър Confused съм го сметнал с з филтърс защото след като пробвах формулата(тя е в моя тема Smile )излязаха някъкви фантастични числа Twisted Evil не съм добър с аритметиката и това е Crying or Very sad основно филтъра си го настройх на слух и бива обаче това дето характеристриката акордеон наистина не го бях мислил Confused
моя з филтърс няма опция 6дб и още нещо срязващата честота на ниво 0,7 ли е дадена(така е по стандарт) или там където има някъкво отклонение от честотата Question
всъщност има ли някъква програма която ВЯРНО да изчислява филтри и да дате линкче към нея Rolling Eyes
Върнете се в началото
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 12, 2005 18:14    Заглавие: Отговорете с цитат

опс, извинявам се. Вярно програмата няма опция за изчисляване на филти 6dB. Ето формулата за изчисляване: L=R/(2*pi*f ) . Ако държиш филтъра да ти е втори ред, остави данни и аз ще ти го сметна. R=? ; f=? ......
Върнете се в началото
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 12, 2005 21:30    Заглавие: Отговорете с цитат

charli написа:
опс, извинявам се. Вярно програмата няма опция за изчисляване на филти 6dB. Ето формулата за изчисляване: L=R/(2*pi*f ) . Ако държиш филтъра да ти е втори ред, остави данни и аз ще ти го сметна. R=? ; f=? ......

иееее благодаря ти изключително съм бос с формулите значи основно
8ома към 150вата (слагам малко резерв за минимални загуби) да реже от 1: 1,2кхц стръмност от порядъка 12дб октава ме устроива и ако може поне да запазя намотката Embarassed без да я развивам или донавивам че съм я мотал от дебел проводник1,5мм и съм я заливал с лак и изобщо съм си я правил като за себе си Very Happy и най важното понеже имам две колони(стерео)намотките съм ги уеднаквявал максимално с едно уредче измерващо индуктивност волктраф и сега не мога пак да го взема (не е мое)зада ги уеднаквя максимално след евентуални корекций(моята практика показа че при навиване по книжка еди си колко намотки по еди си каква основа дава значителни разлики а все пак се стремим към HI-FI Embarassed )де са слагам и аз Wink
ако е възможно само корекции в кондензатора Rolling Eyes и това че е от втори ред не ме притеснява понеже всичко си сфазирам с останалите филтри и на слух въпреки кривата характеристика звучи добре
обаче найстина характеристиката куца здраво пуснах плавно променяща се честота от 600 до 800 и забелязах 3 големи дупки Mad
Върнете се в началото
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Апр 13, 2005 16:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Правил съм си експеримента да изчислявам индуктивност по обем на намотката, брой навивки и сечение на проводника по всеизвестаната емпирична формула, давана по литературата. Разкита между измерената и изчислената стойност бе в порядука на 5%, което не е много. Тук трябва да отбележа, че намотката е навивана на машина. При навиване на ръка, плътността на навивките не е така добра, а и самия проводник не е идеално праволинеен. Тогава разликите ще бъдат над 15% - изпитано от мен. И аз като тебе се мъчих и най-накрая зех че прежалих 98лв. за мултицет VOLTCRAFT LCR.
А сега към темата за филтрите.

.................................12dB...............................................................
При зададени стойности R=8 ., L=1,25mH (тази която си навил и искаш да запазиш) ., C=8uF се получава срязваща честота f=1425 Hz.
За да получиш желаната от теб честота f=1200Hz, стойноститете са следните: L=1,485mH ., C=9,54uF , т.е. виждаме, че трябва да донавиваш бобината.

................................. 6dB.............................................................
Aко филтъра бъде 6dB при L=1,25mH - честотата е f=1020Hz.
Ако размотаеш намотката до стойност L=1,06mH, ще получиш желаната от теб честота f=1200Hz.
..................................................................................................
Вземи сам решението, кой от вариантите ще те удовлетвори.
Върнете се в началото
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Апр 13, 2005 18:08    Заглавие: Отговорете с цитат

М дааааааа. Мълчанието означава вина ... Впрочем, да не съм зел хляба от устата на некой - намирисва ми на нежелание .... Абе айде да не "говора" повече. ...
И защо отново ги изтрихте.? Какво лошо съм казал, с какво съм ви обидил, с какво съм ви навредил, с какво съм ви попречил ?

Модерирано от RC
Обясни ако обичаш какъв точно ти е проблема? Най-добре като PM.
Надявам се, че нямаш нищо против обединението на последните ти две мнения пусната през една минута.
Върнете се в началото
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Апр 13, 2005 18:25    Заглавие: Отговорете с цитат

всъщност не е ли компромисен вариант да запазя индуктивноста и да сложа 10 мкф Question точно имам такъв неполярен Very Happy 2 брна 250 волта
а за филтър 6дб само намотката ли да запазя без капацитет? защото ми се струва че ефективноста не би била много голяма
а и ще има ли дупки ?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети