Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Идея за безплатен мегер :)
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
k810
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Несебър

МнениеПуснато на: Пон Сеп 13, 2010 5:41    Заглавие: Идея за безплатен мегер :) Отговорете с цитат

Мислех да си купя мегер от Бг и по навик погледнах сайта на Петров.Обикновенно цените му са добри,почти като да си поръчам нещо от ибей или китай с безплатна доставка.
Да ама не беше така с мегера : 350 лв нашенски пари, докато същия модел в ибей/китай струва от 50 до 70 долара с доставката до Бг, с други думи 100 лв.

Та докато го чакам да пристигне ми дойде една идея(всъщност стара идея но сега ще я направя).Мегерът е на принципа :подава високо напрежение към веригата,измерва протичащия ток,а на дисплея виждаме резултата като съпротивление.
Части :
Платка от светкавица на някой фотоапарат(подходящи Skina от 15 лв. от едно време)и една произволна стрелкова индикаторна система.После с подбор на съпротивлението към индикаторната система ще се настрои за максималното отклонение.
2 батерии АА ще захранват платката която повишава напрежението до 330 волта постоянно,от там с подходящ резистор се подава на отклонителната система.Отклонителната система по принцип е волтметър,но с подходящ шунт става амперметър,които по късно ще се разграфи да виждам какво отклонение отговаря на 1 мегаом. Казвам 1 мегаом,понеже ще го ползвам за измерване на електрически кабели където по стандарт трябва да са над половин мегаом.

Приготвил съм частите,ще се съберат в кутия колкото цигари, по късно снимка )
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
plamil
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна

МнениеПуснато на: Пон Сеп 13, 2010 16:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Класическия руски мегер не произвеждаше ли променлив ток? (ония с магнитоиндукторите)
Не че не можеш да сложиш един диоден мост и пак да мериш постоянно напрежение де.
Върнете се в началото
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 13, 2010 17:35    Заглавие: Отговорете с цитат

plamil написа:
Класическия руски мегер не произвеждаше ли променлив ток? (ония с магнитоиндукторите)

НЕ
Върнете се в началото
plamil
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна

МнениеПуснато на: Пон Сеп 13, 2010 20:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Мда.
Имах предвид че магнитоиндуктора произвежда променлив ток.
После се удвоява или умножава и чак тогава се подава на изходните клеми.
Измервателната система обаче е от логаритмичен тип, т.нар. логометър.
Една идея - контролните уреди на Лада 2107 също са логометри - виж дали няма да можеш да ги използваш направо тях.
ТУК към края на станицата има схеми на мегери.
Върнете се в началото
k810
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 14, 2010 2:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Динамото от руския мегер мисля произвеждаше около 200- 300 в. променливо. Иначе на клемите на мегерите излиза постоянно напрежение. Гледам китайците пускат някакви модели с изходно 2500 волта.

За индикаторна система намерих някаква показваща децибели.Нямаше нужда от паралелен шунт понеже тоците са от порядъка на микроампери( при фабричен до 1 мА макс.).Достатъчно беше едно съпротивление 1,1 мегаома последователно на индикатора, и се получи точно както исках- в дясната червена половина на индикацията кабела ще е под 1 мегаом,а в лявата черна част се приема че кабела е здрав>1 мОм.

Мисля че може да има и приложение за измерване на утечка на филтриращия кондензатор в захранването на телевизорите.

платката
http://media.snimka.bg/7173/020601135.jpg
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Вто Сеп 14, 2010 9:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако няма читав шунт на измервателната система и при измерването им скапан кабел..... нали ще протече по-голям ток през нея ?
k810
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 14, 2010 13:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Не,последователно на индикатора има съпротивление 1 ,1 мегаом което ограничава максималния ток през него . При късо в измервания кабел тока е около 300 микроампера, а индикатора е около крайно дясно положение.
Върнете се в началото
Милен
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 15, 2010 18:31    Заглавие: Отговорете с цитат

За мерене от време на време може да използваш и приставка мегер към китайски клещи за 20лв + 20 лв за приставката. Става въпрос за това http://www.stbbg.com//?page_id=21&record_id=6692 плюс тези клещи http://www.electroninvest.eu/index.php?p=product&id=260487&parent=60

Снимка за приставката http://www.pasatbg.com/jsp/showBigPic.jsp?productId=15170&picExist=1
Ето и по подробна инструкция и схеми на клещите и приставката http://technica.ru/scheme.html/from_39

Меренето се индикира на цифровия дисплей на клещите. Има два обхвата 20Мом и 2000Мом. Комбинацията я ползвам за домашно ползване и ми върши чудесна работа.
Върнете се в началото
k810
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 16, 2010 2:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Идеята с тази приставка е отлична.
Само на мен не ми допадна понеже имам клещи от 200 лв , и да си купя още едни от 20 Smile)
http://www.digital-meters.com/products/1000-Amp-AC%7B47%7DDC-%252b-True-RMS-Digital-Clamp-Meter-%252d-Tecpel-DCM%252d2606.html
Върнете се в началото
Милен
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 16, 2010 6:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Че какво и има на идеята и аз имам подобни на твоите клещи за сто и кусур лева но не ми се даваха още толкова за мегер който ще ползвам 5 пъти в годината и си купих приставката за 20 пари, клещите ги имах от преди време. Така че ме устройва за сега. Така имам 2 чифта клещи, едни за по прецизни и специфични измервания (DC токове, пускови токове) и едни обикновени за всеки ден. Laughing А тези обикновените M266 от сайта който ти дадох са китайски разбира се но Mаstech и излезнаха доста здрави, за разлика от същите китайски без каквато и да е марка или DT266. от които ми се развалиха няколко служебни.

Ако разбираш от електроника можеш да използваш приставката като я преработиш малко със стрелкова система Laughing за това ти дадох и схемата. В нея е генератора на високо напрежение със собствено батерийно захранване 4хАА.

Иначе за мегери можеш да разгледаш тук:

http://www.stbbg.com//?&page_id=3&record_id=132&PHPSESSID=l1abt7qqr209vj5r71i37re5q5&offset=16&offset=24

http://www.electroninvest.eu/index.php?p=catalog&parent=145&pg=1
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети