| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
peter_nn Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 17, 2010 10:46 Заглавие: Откъде да намеря еднакви резистори ? |
|
|
Привет,
трябват ми резистори около 1200 - 1300 ома.
Точната стойност не е толкова важна, но ми трябват 6 бр. еднакви, с разлика не повече от +/- 1 ом.
Откъде в София мога да купя такива?
Ходих на няколко места, но резисторите които продават там са с отклонения до 50 ома, не мога да намеря дори два еднакви.
10х |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 17, 2010 11:09 Заглавие: |
|
|
Масовите резистори които се продават са с толеранс 10%.
Има и 5% и 1%.
Последните не се намират чак толкова лесно (всякакви стойности).
Прецени сам какъв клас на точност търсиш при 1200 Ohm отклонение 1 Ohm
В същото време | peter_nn написа: | | трябват ми резистори около 1200 - 1300 ома. |
Само температурния дрейф може да е (и е) по-голям от 1 Ohm.
За какво всъщност ти е нужна подобна точност? _________________ RemoteControls |
|
|
 |
peter_nn Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 17, 2010 11:41 Заглавие: |
|
|
трябва ми да меря съпротивление (около 4-5К)на някаква джаджа и да го сравня с със съпротивлението на референтна джаджа. Целта е да се провери дали разликата между двете е в рамките на някакво допустимо отклонение.
Ще меря с аналогови входове на PLC за термосъпротивления, но те могат да измерват до 1000 ома. Затова паралелно на измерваното и на референтното съпротивления искам да свържа резистор 1.2 - 1.3К, за да сваля общото под 1К.
Ефектите от промяна в температурата би трябвало да са еднакви и за двете, и да не оказват влияние.
Сигурно ще стане и ако двете паралелни съпротивления не са еднакви, но ще трябва да правя сметки, което гледам да избегна. |
|
|
 |
пламенхар Опитен потребител

|
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 17, 2010 12:23 Заглавие: |
|
|
| Да ама на него му трябват резистори 0,1% , 1% имат толеранс 12 ома . |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 17, 2010 12:31 Заглавие: |
|
|
От предлаганите 1% може да се подберат с добър омметър близки стойности . Колегата не го интересува самата стойност , а 6 бр. да са с много близка стойност . А тези резистори са доста стабилни температурно .
Ако има нужда от точен омметър - аз бих съдействал , ако има нужда разбира се . (имам предвид , че продавача е от Русе)
Последната промяна е направена от milmar на Пет Сеп 17, 2010 12:35; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
joro_1 Нов потребител

|
|
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Пет Сеп 17, 2010 18:28 Заглавие: |
|
|
| Абе човек направи няколко резистора в паралел, така че разликите да са минимални и по-лесно да се получат точни стойности. Пример - 10К резистори, разбира се подбрани се връзват по 8 в паралел. Ще трябва да си поиграеш доста пред продавачката може да я поизнервиш, но като ти трябват кво да направиш? |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 17, 2010 19:53 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | От предлаганите 1% може да се подберат с добър омметър близки стойности . |
Нали сте наясно ,че точността на контролния уред трябва да е поне три пъти по висока от еталонираната ,демек уреда трябва да е клас 0,03% ,иначе грешката му ще е съпоставима с желаната точност. Например стандартните цифрови мултицети с клас 1% ,ще дадат също 12 ома грешка ,подбора ще е сложничък ! Друг е въпроса | Цитат: | | Ще меря с аналогови входове на PLC за термосъпротивления, но те могат да измерват до 1000 ома. | каква е точността на тези аналогови входове ,и дали е оправдана исканата точност на резисторите ? |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 17, 2010 20:07 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | ...
Нали сте наясно ,че точността на контролния уред трябва да е поне .... |
Наясно съм , предложих на колегата и при негово желание ще съдействам . Меря 10 mOhm без проблем , с достатъчна точност (Schlumberger 7150 plus ако е важно) . |
|
|
 |
|