|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 20, 2010 11:46 Заглавие: Езикови бележки |
|
|
Уважаеми колеги, не е зле да обърнем внимание на нашия език. Имам идеята тази тема да стане постоянна и всеки да пише какво не му харесва в нашия език-не само тук във форума, а навсякъде-в медии, на работа и т.н. Би трябвало всички да се грижим за нашия език.
Мен например снощи ме подразни поредната тема за "разкодиране". Кога, как и защо се появи това понятие? Още от едно време знаехме "декодиране"-извършва се от декодер. И по книгите е написано така-декодиране, а не разкодиране.
Много жалко, че предаването на проф.Мурдаров се излъчва по никое време след обяд, когато повечето хора не гледат телевизия, защото са на работа.
Мен ме дразни "отдаването" под наем. Мисля, че това понятие се появи заедно с агенциите за недвижими имоти. Според мен човек се отдава на спорт, на работа, на хоби, на изкуство и др. А вещ или имот се дава, продава или подарява. Мисля да попитам проф. Мурдаров какво мисли. Познавам го лично.
Ако желаят нашите модератори могат тази тема да я направят важна. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пон Сеп 20, 2010 12:50 Заглавие: |
|
|
А ти как мислиш-думата декодиране дали е българска.DECODE?Та да казваме как е по правилно да се каже на български.Аз пък мисля ,че разкодиране ее по правилно-що да си нямаме наши термини-а да робуваме на чуждици? _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Сеп 20, 2010 12:59 Заглавие: |
|
|
Е, Бай Тишане ти ми напомняш за "Драсни пални клечица". Нямаше такава дума "разкодиране"! Тя се появи през последните няколко години. Докато "декодиране" имаше и преди 20 и преди повече години. Според теб "кодиране" каква дума е? Кой гений прикачи към нея "раз"? Тогава намерете и друга българска, която да замести "кодиране". И да стане раз- и не зная какво по-нататък. Добре ли ще звучи? Може би разчепкване? Какво ще кажеш? Или разнищване?
Мисля, че има и доста новоизлюпени български думи, против които трябва да се борим. Например:финализиране, стопиране, реновиране, ъпгрейдване, визия, превалира, артист-смисълът на тази дума в нашия език започва да се променя и измества творец. А преди означаваше единствено "актьор". И още и още.... _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пон Сеп 20, 2010 14:26 Заглавие: |
|
|
Де пък се набих и аз в тази тема-изобщо не съобразих,че не мога да споря с такъв естет,културен деец и виден специалист по българския език.Свеждам смирено глава Какво ли разбираме ние от ранния репертоар на Рита Павоне и ла бемола на контрабаса на Хулио Хуядес.... _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Сеп 20, 2010 14:40 Заглавие: |
|
|
За да бъде човек специалист по български език, трябва да е завършил българска филология, а аз не съм завършил това. Просто говоря от обща култура. Не съм специалист и по репертоара на Рита Павоне, но знам че нашата Лили Иванова е копирала точно нея. Предпочитам Джилиола Чинкуети и Кони Френсис пред Рита Павоне. Впрочем в темата за културни прояви днес пуснах Кони Френсис. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 20, 2010 14:54 Заглавие: |
|
|
Едно абсурдно словосъчетание "кредит на доверие " .
разкодиране ---> отключването на краден телефон например , GSM-аджиите как да го наричат - декодиране с еди какъв си декодер ли ? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Сеп 20, 2010 15:06 Заглавие: |
|
|
Много точно си се изразил! Нещо като разбиване, нахълтване, влизане с взлом. Доверие на кредит? Направо е върховно! _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Сеп 21, 2010 9:35 Заглавие: |
|
|
| а не трябва ли да е РАЗ-ШИФРОВАНЕ или ОТ-ШИФРОВАНЕ |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 21, 2010 10:00 Заглавие: |
|
|
ДЕ- според "филологията"  |
|
|
 |
fikret Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 21, 2010 21:34 Заглавие: |
|
|
| Отключване, ми се струва най-подходящо, ако не искаме да ползваме чуждици. А ако ни кефи отпред да има нещо като раз, разблокиране също става, но пък в блокирането има нещо руско сякаш. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|