|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kibik Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 23, 2010 0:03 Заглавие: 2.5" SATA HDD захранване |
|
|
Въпроса ми е свързан с това,че на сина ми лаптопа (Toshiba Satellite A300)не тръгна след стартиране-минава през логото на Тошиба,после черен екран с мигащо тире горе в ляво.Никакви симптоми преди това.Виновен е хард диска-с друг диск лаптопа тръгва,а с проблемния диск друг лаптоп не тръгва.Лаптопа е още в международна гаранция и ще сменят диска,но проблема е,че ще задържат диска,а вътре има един текстови файл,който му е необходим за училище...
преди да го изпратя за ремот ми се иска да опитам рекавъри на данните.Има много писано из нета по тоя въпрос,но повечето се отнася за ATA или за PC,където HD може да се сложи за слейв и да се ползва софтуер...
Аз имам USB адаптор с куплунзи за 2.5" и 3.5" ATA и SATA,за включване на външни дискове през USB.Проблема е,че куплунга (7 пина)за SATA е само за данни,захранването трябва да се подаде отделно на 15 пиновия конектор на диска.
От нета видях пиновете и,че освен 5 и 12 волта има и 3.3 волта.На някои места се споменава,че 3.3 V не винаги се използва.Целта ми е да го включа с адаптора да видя поне дали върти,защото ако е механична повредата не може да се прави рекавъри.
Та въпросите ми са свързани с горното изложение:
-Трябват ли и 3.3 V за пробата?(ако намеря такъв куплунг)
-Какво може да се направи в случая за рекавъри на данните? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mihal Опитен потребител

|
|
|
 |
kibik Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 23, 2010 11:11 Заглавие: |
|
|
Не се разпознава,няма съобщение,мига бяло тире...
Не е изпускан или удрян,вечерта се изключва нормално,сутринта не тръгва,дошло му е времето.
В друг случай съм изпускал диск от 1м и си работеше,късмет... |
|
|
 |
kibik Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 24, 2010 20:33 Заглавие: |
|
|
Нямах много надежди,но се оправих лесно...
Извличането на данни е сладък и печеливш бизнес с безумни цени.Да,в някой случаи е много сложно(механична повреда на диска) и когато данните са много ценни и невъзстановими, потърпевшите си плащат...
В някои случаи обаче това е лесно,но клиента е неграмотен и му взимат излишни пари.
Обаждах се на няколко места и предлагаха цени $50-£100(за сериозни случаи са хиляди...)Взех нещата в свои ръце и се справих за 15мин.Купих захранващ кабел за САТА,захраних го от захранващ блок на PC(само 5 и 12V),свързах кабела за данни към USB адаптора(има АТА и САТА входове) и с другия лаптоп прочетох всичко.
Нямам време да изследвам защо не работи с лаптопа,защото е в гаранция,но според мен вариантите са 2-или е влязъл як вирус,който е разрушил важни сектори от стартъпа или консумацията на диска се е повишила и лаптопското захранване не издържа и защитата му го изключва. |
|
|
 |
bobssy Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 25, 2010 14:25 Заглавие: |
|
|
На разваления хард ако се вижда в биоса
Слагате стартиращ диск след това на първото меню се избира репеър
като влезете до дос конзолата се пишат следните команди
fixmbr
fixboot
Би трябвало да реши проблема |
|
|
 |
kibik Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 25, 2010 16:27 Заглавие: |
|
|
Като стартирам и държа F2 влизам в Биоса и диска се вижда като Тошиба и модела му,но не си спомням дали може да се видят параметрите му...
Както и да е ако не беше в гаранция си струваше да опитвам ...,но лаптопа вече е опакован и в понеделник ще идва куриер да го взима.Оказа се,че ще бъде изпратен в Германия за поправка.Не знам дали не си вкарваме таралеж,защото ни предупредиха,че ако повредата е по наша вина и не искаме да палтим за поправката(която те ще предложат),за да го върнат трябва да платим £80...(нов диск е около £40)
Май играта ще е като ония измамници застрахователите,които лесно взимат пари,но трудно дават
Не се отговаря с този бутон |
|
|
 |
bobssy Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 25, 2010 23:21 Заглавие: |
|
|
На една колежка 2 пъти и сменяха на тошиба но метър уот цялото дъно с отделно видео и на третия път и дадоха нов лаптоп ама я мотаха доста .... Беше голям майтап като ги пита а не може ли новия да не е тошиба  |
|
|
 |
kibik Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 26, 2010 1:24 Заглавие: |
|
|
| bobssy написа: | На една колежка 2 пъти и сменяха на тошиба но метър уот цялото дъно с отделно видео и на третия път и дадоха нов лаптоп ама я мотаха доста .... Беше голям майтап като ги пита а не може ли новия да не е тошиба  |
OFF топик:
Тя Тошибата иначе изглежда свястна,и тя е с отделна видео карта,такова беше изискването на сина ми когато избирахме между Асус и Тошиба.Иначе аз не бих дал 50% повече пари само заради картата,но той беше геймър...макар,че последното с лаптоп принципно не се връзва много.
Мисля,че тогава Dell и HP бяха най-добри,но за еднакви параметри,бяха доста по-скъпи(може би са по-надеждни),та Тошибата беше до някъде компромис,но и 3 годишната международна гаранция наклони везната-в чужбина сме,а го купихме в БГ. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|