Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Преобразувател 12-90 волта
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
lz1wvm
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: в Гората

МнениеПуснато на: Сря Сеп 29, 2010 20:24    Заглавие: Преобразувател 12-90 волта Отговорете с цитат

Здравейте,реализирал съм следната схема.

http://www.nixiefunkuhr.de/index.html?mc34063a

В таблицата съм задал Vin 12 волта,Vout 90 волта,Iout 12 милиампера,Fmin 33 килохерца.На местото на R2 съм сложил тример за регулиране.
Но при превишаване на 60 волта,диода и съпротивлението R започват да греят.Ще съм благодарен на напътствия или,ако някой има опит с този вид преобразуватели.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Сеп 29, 2010 21:20    Заглавие: Отговорете с цитат

R=180 Ohm според калкулатора от дадения линк , Мощността ,която трябва да разсее този резистор е P(W) = 90/12*90/12* 0,012*0,012*180=1,4 W ,избери R да може да разсее 2W или повече . За диода ако е Шотки Pd(W) ~0,5V*0,12A . Като получените стоиности ги умножаваш по 1,3 заради загубите / 1/к.п.д ~0,7 /
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Сря Сеп 29, 2010 21:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Тоя чип работи до 40 волта така, че това схемно решение, не е много подходящо за 90 волта . Пробвай със същите сметки само, че варианта дето го има в даташита за step-up с външен транзистор. Сложи един външен транзистор, Vce над 200 волта поне. На 100 mW няма чак такива комутации, че да ти грее много. И никакъв диод на шотки за това напрежение и тоя ток .

Последната промяна е направена от ivpav на Сря Сеп 29, 2010 21:55; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Сря Сеп 29, 2010 21:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Toй чипа не е до 60V ами до 40V опитно съм го тормозил и на 45V работи входно но не и с много голям товар. Иначе за 90 те на изхода .. с тоя чип съм виждал и 200V да вадят по разни схеми из нетя. Лично не съм го тормозил чак така..
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 29, 2010 21:56    Заглавие: Отговорете с цитат

MBRS4201T3 този диод е Шотки и е подходящ както за това напрежение и този ток
http://www.onsemi.com/PowerSolutions/product.do?id=MBRS4201

MBRS4201: 200V 4A Schottky Fast Soft−Recovery Power Rectifier

• Lower Forward Voltage than any Ultrafast Rectifier:
VF < 0.61 V at 150°C
• Fast Switching Speed: Reverse Recovery Time (tRR) < 35 ns
• Soft Recovery Characteristics: Softness Factor (tb/ta)  1
• Highly Stable Over Temperature
• This is a Pb−Free Device
Benefits
• Significantly Reduced EMI
• Eliminates the Need of Snubber Circuits
• Low Switching and Heat Losses
• Improved Thermal Management
Applications
• Engine and Convenience Control Systems
• Motor Controls
• Battery Chargers and Switching Power Supp

Последната промяна е направена от Techmaniac на Сря Сеп 29, 2010 22:23; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 29, 2010 22:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
absolute maximum ratings over operating free-air temperature range (unless otherwise noted)†
Supply voltage, VCC . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40 V
Comparator Inverting Input voltage range, VIR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . −0.3 V to 40 V
Switch Collector voltage, VC(switch) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40V
Switch Emitter voltage (VPIN1 = 40 V), VE(switch) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40V
Switch Collector to Switch Emitter voltage, VCE(switch) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40V
Driver Collector voltage, VC(driver) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40V
Driver Collector current, IC(driver) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 100 mA
Switch current, ISW . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1.5 A

От тук.
"Калкулатора" който ползваш е меко казано некоректен което лесно може да провериш.
Или поне се съобразявай с написаното по-горе.
lz1wvm
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 29, 2010 22:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Да,изобщо не погледнах,че диода който предлагат,не е подходящ,за това напрежение.
Ще потърся подходящ диод и ще пиша.

Поздрави

Последната промяна е направена от lz1wvm на Сря Сеп 29, 2010 22:19; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Сря Сеп 29, 2010 22:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Да до 40 е , но крайния му транзистор държи и на 60 . Аз не само съм виждал, а и съм правил доста схеми с тоя чип. Смятам си ги сам и после ги правя . За това и нямам много време да пиша тука. Съвета който дадох е удачен . Иначе има и друг вариант да си донавие бобината но ми се струва сложен за любителско изпълнение.
А по въпроса за напреженията някои фирми са на друго мнение.

Все пак си поправих поста да не вземе да падне някоя совалка заради моето мнение .

PS. lz1wvm за такъв малък ток 12 mA въобще не ти трябва шотки диод . Да не говорим че над 100 волта са кът . Един HER104 ,105 или даже BA157 ще свърши работа.

Последната промяна е направена от ivpav на Сря Сеп 29, 2010 22:27; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
lz1wvm
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 29, 2010 22:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Иначе има и друг вариант да си донавие бобината но ми се струва сложен за любителско изпълнение.

Бобината си я навивам,и е точно по калкулацията.
Колко още трябва да донавия.
Върнете се в началото
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 29, 2010 22:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Бобината я направи според калкулатора ,Vin в случая е 12V ,за защита на изхода 2кр. можещ да свържеш серийно на него един диод Vbr 200V ako не ти харесва по някаква причина Шотки сложи FR 30кНz не са много, в корпус който може да ти разсее 2W ,същото се отнася и за другия диод и R !! Обърни внимание и на посоката на Co.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети