| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
p_stoyanoff Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 30, 2010 8:19 Заглавие: Малко помощ за фотометода |
|
|
| Налага ми се отново да правя печатни платки. Едно време ги правех с маркер или асвалтов лак, но сега схемата е голяма и ще ползвам фоторезист. Направих няколко опита. Изгледах някое друго клипче в ютюбе-то. НО не мога да го докарам. След като експонирам платката и я потопя в NaOH, лака пада, а не се появяват дири. След извесно време платката започва да потъмнява на места или по-скоро на точки. КАКВО БЪРКАМ??? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 30, 2010 8:25 Заглавие: |
|
|
1. Много силен проявител (висока концентрация на NaOH). (За това говори и потъмняването на медното покритие).
2. Преекспониран (или недоекспониран в зависимост от конкретния тип) фоторезист. Или стар.
П.П. И що са тия мъки след като се "налага". _________________ RemoteControls |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Сеп 30, 2010 8:30 Заглавие: |
|
|
Виж това първото е много вероятно, понеже не мислех, че точната концентрация е от голямо значение и забърках проявителя на око. Ще направя по слаб разтвор и ще пробвам пак.
Благодаря! |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 30, 2010 8:32 Заглавие: |
|
|
Обикновенно е около 2-3% (обемни) _________________ RemoteControls |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Сеп 30, 2010 8:34 Заглавие: |
|
|
Аз нахаках поне 10%, понеже си купих 1кг NaOH и нали има ....
 |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 30, 2010 12:37 Заглавие: |
|
|
Ако се работи с POZITIV 20,точната концентарция е 0,7% -т.е 7 (седем ) грама натриева основа на литър вода.Разтворът след приготвяне трябва да престои поне 24 часа,за да работи.Това последното не знам защо е така,но знам че е точно така!На времето шефката на лабораторията в завода като ми правеше разтвора ми казваше винаги че може да се работи с него на следващият ден.Мислех,че се прави на важна,ама практиката показа обратното! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Дек 17, 2010 17:24 Заглавие: |
|
|
Момци, да попитам още нещо. Значи долу-горе изгладих процеса, но имам едно малко въпросче. Как точно дозирате спрея(Positiv 20), за да се нанесе равномерно по платката? Установих, че ако на място е по-дебел слоя, при проявяването има проблем. Започва да разяжда дирите преди да се е изчистил на цяло наслоените части.
Говорим за по-големички платки - 150х150мм, 200х300мм.
Ще съм благодарен да споделите "чалъма".  |
|
|
 |
|