Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Дефект в мултицет DM6013A за измерване на капацитет
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bo2t
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Съб Окт 02, 2010 1:38    Заглавие: Дефект в мултицет DM6013A за измерване на капацитет Отговорете с цитат

Здравейте, става въпрос за капацитетметър DM6013А. Китайски е и си го купих преди малко повече от 2 год. и половина за мисля 38 лева от Конрад. Работеше добре и сравнително точно. С 9 обхвата - от 20 pF до 20000 uF и потенциометър за центриране на нулата при малките обхвати. Преди време след невнимателна манипулация от моя страна при замерване на недоразреден кондензатор /4.7 uF/ приложих неволно напрежение върху клемите...та така. Болката му е, че в малките обхвати /до 200 nF/ показанията са с около 25% по-ниски от реалната стойност. При обхватите в uF още щом ги превключа с висящи сонди /без да меря нещо/ започва да показва хаотични и постоянно сменящи се числа, а не "0" както би трябвало. Като направя опит да измеря кондензатор ми го показва с около 40~80 % нагоре от реалната стойност. Например марков /поне за такива ги продават/ чисто нов кондензатор Jamicon 100uF го отчита около ~140uF. Неприятното е, че отклонението да кажем при обхвата за 20 uF и за 200 uF е различно. Т. е. не е константно. Това почти напълно обезмисля изполването му.

1) Проверих бушона - здрав.
2) Проверих 2 броя TO-92 транзистори F256B - здрави.
3) Проверих всички SMD транзистори 2А /2N3906/ и S1A /2N3904/ - здрави.
4) Всички резистори - здрави.
5) Размених местата на двата операционни усилвателя TL062 - без промяна в състоянието.
6) Презапоих всички спойки да не би да губи контакт някъде /не ми се смейте, просто отчаян ход Smile / - нищо.

На платката има още и следните SMD елементи:

CD4518BM - 2 бр., 16 pins.
HCF4017 - 1 бр., 16 pins.
HEF4066BT - 1 бр., 14 pins.
HCF4069U - 1 бр., 14 pins.
ICL7106 - не в нормален 40 пинов DIP корпус, а тип плюнка /микрокорпус под черна капка смола/.

Намерих схемата, но се различава от това, което имам аз - при мен липсва CD4070 и всичко е на SMD. Има ли вероятност някоя от схемите да е заминала, a ICL-а да е прескочил трапа? (Иска ми се....) Very Happy Някой сборвал ли се е успешно с такъв уред? Не ми се ще да го изхвърлям. Embarassed

PS: Преди доста години /~15/ на 1-вото ми уредче DT830B му смених ICL-a с руски аналог /КР572ПВ5/ и до ден днешен си работи и мери в интерес на истината по-точно отколкото с оригиналния чип! Бил е явно от 1-вите с DIP корпус и след това като си купих друг вече бяха с черните смоляни капки. Самата руска интеграла струваше малко над 4 лева и дето се казва можех да си донадя още лев-два и да си купя направо друг, но ... Имаше сантиментален момент и реших да се заема с ремонта.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
takiev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: StaraZagora

МнениеПуснато на: Съб Окт 02, 2010 6:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Занеси го в магазина на Конрад и кажи на продавача ,че по твоя вина си го повредил .Нека да го изпратят в техния Сервиз да го
отремонтират и ти ще си платиш ремонта. Те си записват това и като е готов след 10 дни ти се обаждат! Кажи им ако е повече от 18--19 лева да не се прави. Повече не се обеснявай с тях!
А ремонта ще ти е 15 лева!! Ползвал съм та услуга тази година!
Успех и не се мъчи повече Laughing
Направи точно каквото съм написал!!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bo2t
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 02, 2010 11:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Колега, благодаря за съвета. Устройва ме донякъде и то най-вече като краен вариант. Намирам се обаче в Русе и не съм сигурен дали тукашните търговци ще се окажат толкова сговорчиви като в София. Все пак бих се радвал ако някой сподели съвет от техническо естество. Целта ми е да го отремонтирам сам. В сервиза на Конрад ще ми сменят платката и толкова. А аз ако успея /трудно, тъй като има изведени площадки за квадратния корпус, а аз ще намеря най-верояно DIP/ да сменя коректно ICL-а на цокъл /може би пак с руския еквивалент/ на практика ще ми бъде пригоден и за бъдещи ремонти. Преди това естествено ще подменя другите чипове /с които успея да се сдобия/. Rolling Eyes
Върнете се в началото
geordgeo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Окт 02, 2010 11:29    Заглавие: Отговорете с цитат

При мен преди време с един от мултицетите ми (М890F) се получи подобен фал и след много замервания и главоблъсканици се оказа дефектна 7106-та,която също беше "капка" на платката.Затова си купих един стандартен PDIP чип в 40-пинов корпус (за около 3 лева) и успях да го наместя между елементите на уреда без проблем,имаше място.Направих връзките между него и пиновете на оригиналния с много тънки жички с лакова изолация и до ден днешен уреда си работи без проблем.Евентуално може да се наложи да се каблирира допълнително,но мисля,че това не е проблем Smile Успех!
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Окт 02, 2010 11:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Пробвай да смениш 4066 ,обикновено горят комутиращите ключове . А и транзистора в диодно свързване на входа COMMON по схемата която си дал ,направо го сменяй ,не го мери .
Върнете се в началото
bo2t
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 02, 2010 12:09    Заглавие: Отговорете с цитат

geordgeo, aми нядявам се да не е тя, но сигурно така ще се окаже. Все пак ще послушам и колегата под теб. Ще сменя схемичките около 7106 и чак тогава ще се пробвам с него. Дано го има някъде на човешка цена, a не завишен с коеф. х 2~3! На ПАСАТ го е имало навремето на 2.20 лв., ... ама едно време. Иначе място в корпуса дал Господ.
Върнете се в началото
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Съб Окт 02, 2010 18:42    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз да споделя преживявания с 7106. Преди пригаждах едни уреди и по неволни грешки на 2-3 пъти се случва да изгорят и точно 7106 като изгори започва на дисплея да премигват някакви съвсем произволни числа. Това нещо ми се е случвало на 3 уреда и все по един и същи начин, но и те повече нищо не измерваха.
По отношение на електролитните кондензатори не се залъгвай по стойността. Аз досега колкото кондензатори съм мерил все са в + с капацитета особено Българските са +80% както мисля и ги дават. Така, че трудно е да съдиш по електролитни кондензатори за точността на уреда!
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
takiev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: StaraZagora

МнениеПуснато на: Съб Окт 02, 2010 19:15    Заглавие: Отговорете с цитат

В сервиза на Конрад павят и еталониране---не им правя реклама.
Губиш си само времето и нервите Laughing
Върнете се в началото
Tsvetkov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хитрино, Шуменско

МнениеПуснато на: Пон Окт 04, 2010 15:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз съм също ЗА сервиза на Конрад. Преди време имах също такъв проблем със много по-скъп (около 270лв.) RCL-измервател и след известно време (изчакваха документация и методика на настройка) все пак успяха да го ремонтират и еталонират.
Върнете се в началото
k810
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Несебър

МнениеПуснато на: Пон Окт 04, 2010 22:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Само транспортните разходи до Конрад (без ремонта) по мои сметки излизат колкото нов аналогичен уред Cool .

Можеш да се замислиш и за нов руски ESR Micro 4.0 ,намират се вече в Бг,към 120 лв. Мери капацитет и ESR.

Имам един изгорял аналогичен капацитетмер CM 9601A-3 транзистора на входа окъсени,показва само 1 на дисплея, ако някой има излишно време да си играе мога да му го пратя за части. (Транспорта за негова сметка ))
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети