Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Дефект в мултицет DM6013A за измерване на капацитет
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
takiev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: StaraZagora

МнениеПуснато на: Вто Окт 05, 2010 20:04    Заглавие: Отговорете с цитат

КОГАТО го занесш в магазина на Конрад--не плащаш НИКАКВИ транспортни разходи.....само ремонта!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
nikolai_nikolov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Русе

МнениеПуснато на: Съб Окт 09, 2010 20:50    Заглавие: Отговорете с цитат

А ми май за Русе не еточно така.Снощи бях в магазина да питам за един мой мултицет.Момчето ми обясни,че транспорта до София е м/у 5 и 10 лв.Като пристигне в сервиза чоека който се занимава с ремонтите на мултицети го преглежда и казва колко ще струва ремонта.По принцип всичко си е вреда на нещата,но явно за не толкова скъпи уреди не си струва.

По-добре се опитай да си го оправиш сам.Остава само да си решиш проблема с калиблирането ако държиш на точноста.Ако успееш ще ти отане и моралното удовлетворение.За твоя уред залагам на 7106.М/у другото преди 6 месеца си купих от Елимекс(Пасат) МНВ7106 по 2,20лв две бр.,но може и да са били последните.Успех.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bo2t
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Чет Окт 14, 2010 13:29    Заглавие: ремонт на DM6013A Отговорете с цитат

Здравейте отново. Забавих се заради мудната доставка на схемичките. Та докъде стигнах... Значи:

1) смених с нови двата TL062- нищо;
2) смених 4069 - нищо, същата работа;
3) смених оригиналния HEF4066 със 74HC4066 и заека изскочи!

Изчезнаха подскачащите безразборно по дисплея числа. Във всички обхвати до 200 uF нещата откъм точност изглеждат перфектно. При 2000 и 20000 uF обаче като че ли имам сериозно отклонение. Кондензатори 3300 uF ми ги мери 2650~2700 uF, 1200 uF - около 1000 uF. T. e. към 20 % грешка. Има четири потенциометъра по платката, но не смея да ги въртя да не омажа останалите обхвати. Позаредих малко батерията, че беше паднала под 8.5 волта обаче никаква промяна в показанията. Съмнява ме тази схема на аналоговия ключ оригиналната /HEF/ е на 18 волта захранващо, а тази която сложих /74HC.../ e нa 10 волта. Реших, че щом е на захранване от 9 волтова батерия няма да има проблем, но ... дефакто може и това да е причината. Просто не можах да намеря 1:1 същата. Все пак смятам, че начинанието е успешно и не се наложи да поя 7106 в DIP корпус на мястото на оригиналния SMD. Благодаря на потребителя ELP за добрия и правилен съвет! Дефакто изводът, който аз направих за себе си е първо да се проверяват транзисторите за окъсели и прекъснати преходи и ако се наложи отпояване на интеграла, то да се започне с 4066. А подмяната на 7106 като най-трудоемка операция е крайна мярка - при безуспешно изчерпване на всички останали варианти. Разходът ми е около 5 лева, но 4518, 4017, 7106 така или иначе си останаха в кесийката и е можело да мина без тях, т. е. всичко да стъпи на 2~3 лева.

PS: След още опити се оказа, че грешката е по-малко от 10% за двата най-големи обхвата. Просто е трябвало да задържам по-дълго време измерителните сонди върху електродите на кондензатора! Все пак има някаква причина за това. Преди не помня да съм го чакал толкова и така бавно да е зареждал големите капацитети. Все едно през някакво високоомно съпротивление го прави. 1200 uF ми го показа 1100 uF, a 3300 uF - малко над 3000. Това с към 40~50 сек. мерене!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети