Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Ресивъра не понася пълна мощност филтрите спъват?
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Апр 13, 2005 19:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако сложиш кондензатор 10uF и запазиш L=1,25 ще получиш f=1445Hz ..... Тези стойности се получават от математически изрази давани по литературата, които са най-простия вариант на изчисление. При тях е изпулнено само едно от условията - максимално плоска честотна характеристика. Не е изпълнено условието - импеданса на товара (образуван от филтъра и говорителя) в обхвата на пропускане да е постоянен. Досега не съм срещал програми, сайтове с калкулатори ,които да изчисляват филтри по начина по който е редно (повярвай ми - бройката на сайтовете е двуцифрена).. Явно хората са решили, че не си заслужава, но както викаш ти, човек който се стреми към Хай-Фи музика, не би приел тези неточности.
..........................................................................

за да реализираш филтър 6ДБ (бъгнал ми се е компа и немам латиница Confused ) махаш кондензатора, т.е. остава само индуктивността. А ти какво разбираш под това явление "ефективност"?. Разликата между 6 и 12 ДБ е наклона на характеристиката в областта на непропускане.
При 6 ДБ наклона е по-голям, което означава, че губиш малко по-голяма част от сигнала в областта 0ДБ....-3ДБ (затихване нула - затихване 0.707)... предимството на 6 ДБ е във фазовата разлика, която е по-малка.. .........
......................................................................................
а дали ще има дупки, зависи само от това какви са ти честотите на срез на средночестотния филтър и високочестотния (ако имаш такива де).....Дупка ще има ако тези честоти се разминават, а ако се припокриват има опасност както казваш ти "релето да изключва"Ако запазим ф=1445 херца, то средночестотния филтър трябва да реже на долна гранична честота ф=1445 ... разсъжденията са същите и за високочестотния говорител...
.......................................................................................................
Проблема така като гледам вече е решен . Поста, който бях пуснал първоначално имаше автор "Гост". След това се логнах и пуснах същия текст с моя ник "чарли" . Най отдолу се извиних за повторението на поста. Вместо да изтриете поста с автор "Гост", Вие изтрихте поста с ник "чарли". ..... Може би не сте видяли каква е разликата в двата поста..........
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Апр 13, 2005 20:28    Заглавие: Отговорете с цитат

май вече ставам нахален но какво се получвава при:
1,2мх 8мкф 8 ома Embarassed и какво да следвам зада няма дупки поне да не са породени от филтъра
ефективноста дето съм писал го считам за стръмноста с която режем въпреки че на въпросния филтър честотата на срез идва около1/2кхц
то на слух пуска до доста повече и пак казвам на слух стръмноста изглежда по малка при честота на сряз около 1,5кхц продължавам да чувам с доста високо ниво как пеят в песните и повечето жици от рок парчетата впечатлението е че се изрязват само доста високите честоти над 5кхц от въпросния филтър
Върнете се в началото
IGBT
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Сря Апр 13, 2005 20:34    Заглавие: Отговорете с цитат

намерих решение на проблема ти-www.cqham.ru поразрови се из саита и ше си намериш каквото ти трябва
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Апр 13, 2005 20:56    Заглавие: Отговорете с цитат

IGBT написа:
намерих решение на проблема ти-www.cqham.ru поразрови се из саита и ше си намериш каквото ти трябва

какво точно имаш впредвид сайта е голям и не е за предимно за аудио не може ли да дадеш линк освен това нямам конкрекетен проблем а филтър за настройка и доизкусуряване Smile
Върнете се в началото
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Апр 14, 2005 15:17    Заглавие: Отговорете с цитат

1,2мх 8мкф 8 ома f= 1490 Hz ... импедансната характеристика е близка до идеалната ......
Е не знам как ги правиш тия неща на "слух" - за да го правиш, трябва да си работил в някое звукозаписно студио (5 г.) , да си експериментирал, комбинирал и анализирал вариантите. Аз съм си правил следния опит - изчислих един нискочестотен филтър от втори ред. Навих една намотка без основа. Свързах филтъра и пуснах да свири музика . Започнах да "разтягам - свивам" намоткака, с което променям нейната индуктивност . Оттам си направих извода, че слуха много залъгва. Разтягах и свивах, докато на ухо не ми хареса как свири баса. Измерих така получената индуктивност и като видях се оплаших - нищо общо с изчисленото.... Та слушах неколко черни парчета - Снооп Дог. След това насторих бобината на изчислената стойност. Пуснах пак същите парчета при еднаква сила на звука - те свиреха каде по-добре. Музиката беше по-динамична и рирмична....Моите нискочестотни филтри режат на 1500Hz (12" bas) и съм много доволен. С две думи слагаш некви филтри и бичиш музиката на max. Aко на следващия ден комшиите те гледат накриво ,начи музиката си я нагласил и я бива ...........

Последната промяна е направена от charli на Пет Апр 15, 2005 10:29; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 15, 2005 8:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Very Happy щом характеристиката на последно споменатия филтър е близка до идеалната и реже на 1,4 кхц бива оставам така в звукозаписно студио не съм влизал Crying or Very sad и музика слушам от около 2Х5 години Embarassed обаче се радвам защото колонките ми покриват доста голяма част от чуваемия диапазон е надолу не съвсем Mad но към 80 вата понасят Very Happy
знаиш какво ми е странно тоя 12 инчовия бас да не е български и как успява да извади 1,5 кхц малко е тежка мемебраната Rolling Eyes
о за комшиите не се притеснявай обикновено идват след втората песен
трябва да пусна ramstein и идват след 38,2сек Wink
задължен съм ти Exclamation
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети