|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 13, 2005 19:37 Заглавие: |
|
|
Ако сложиш кондензатор 10uF и запазиш L=1,25 ще получиш f=1445Hz ..... Тези стойности се получават от математически изрази давани по литературата, които са най-простия вариант на изчисление. При тях е изпулнено само едно от условията - максимално плоска честотна характеристика. Не е изпълнено условието - импеданса на товара (образуван от филтъра и говорителя) в обхвата на пропускане да е постоянен. Досега не съм срещал програми, сайтове с калкулатори ,които да изчисляват филтри по начина по който е редно (повярвай ми - бройката на сайтовете е двуцифрена).. Явно хората са решили, че не си заслужава, но както викаш ти, човек който се стреми към Хай-Фи музика, не би приел тези неточности.
..........................................................................
за да реализираш филтър 6ДБ (бъгнал ми се е компа и немам латиница ) махаш кондензатора, т.е. остава само индуктивността. А ти какво разбираш под това явление "ефективност"?. Разликата между 6 и 12 ДБ е наклона на характеристиката в областта на непропускане.
При 6 ДБ наклона е по-голям, което означава, че губиш малко по-голяма част от сигнала в областта 0ДБ....-3ДБ (затихване нула - затихване 0.707)... предимството на 6 ДБ е във фазовата разлика, която е по-малка.. .........
......................................................................................
а дали ще има дупки, зависи само от това какви са ти честотите на срез на средночестотния филтър и високочестотния (ако имаш такива де).....Дупка ще има ако тези честоти се разминават, а ако се припокриват има опасност както казваш ти "релето да изключва"Ако запазим ф=1445 херца, то средночестотния филтър трябва да реже на долна гранична честота ф=1445 ... разсъжденията са същите и за високочестотния говорител...
.......................................................................................................
Проблема така като гледам вече е решен . Поста, който бях пуснал първоначално имаше автор "Гост". След това се логнах и пуснах същия текст с моя ник "чарли" . Най отдолу се извиних за повторението на поста. Вместо да изтриете поста с автор "Гост", Вие изтрихте поста с ник "чарли". ..... Може би не сте видяли каква е разликата в двата поста.......... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 13, 2005 20:28 Заглавие: |
|
|
май вече ставам нахален но какво се получвава при:
1,2мх 8мкф 8 ома и какво да следвам зада няма дупки поне да не са породени от филтъра
ефективноста дето съм писал го считам за стръмноста с която режем въпреки че на въпросния филтър честотата на срез идва около1/2кхц
то на слух пуска до доста повече и пак казвам на слух стръмноста изглежда по малка при честота на сряз около 1,5кхц продължавам да чувам с доста високо ниво как пеят в песните и повечето жици от рок парчетата впечатлението е че се изрязват само доста високите честоти над 5кхц от въпросния филтър _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
i love massive ridiculous bass
Atlanta Georgia U.S.A. the real hip-hop ! |
|
|
 |
IGBT Опитен потребител

Регистриран на: 30 Мар 2005 Мнения: 373 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Сря Апр 13, 2005 20:34 Заглавие: |
|
|
намерих решение на проблема ти-www.cqham.ru поразрови се из саита и ше си намериш каквото ти трябва _________________ 98% от младото поколение е опитвало трева или някакъв вид опиaт!Ако си от 2%, които не са опитвали сложи това под подписа си. |
|
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 13, 2005 20:56 Заглавие: |
|
|
| IGBT написа: | | намерих решение на проблема ти-www.cqham.ru поразрови се из саита и ше си намериш каквото ти трябва |
какво точно имаш впредвид сайта е голям и не е за предимно за аудио не може ли да дадеш линк освен това нямам конкрекетен проблем а филтър за настройка и доизкусуряване  _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 14, 2005 15:17 Заглавие: |
|
|
1,2мх 8мкф 8 ома f= 1490 Hz ... импедансната характеристика е близка до идеалната ......
Е не знам как ги правиш тия неща на "слух" - за да го правиш, трябва да си работил в някое звукозаписно студио (5 г.) , да си експериментирал, комбинирал и анализирал вариантите. Аз съм си правил следния опит - изчислих един нискочестотен филтър от втори ред. Навих една намотка без основа. Свързах филтъра и пуснах да свири музика . Започнах да "разтягам - свивам" намоткака, с което променям нейната индуктивност . Оттам си направих извода, че слуха много залъгва. Разтягах и свивах, докато на ухо не ми хареса как свири баса. Измерих така получената индуктивност и като видях се оплаших - нищо общо с изчисленото.... Та слушах неколко черни парчета - Снооп Дог. След това насторих бобината на изчислената стойност. Пуснах пак същите парчета при еднаква сила на звука - те свиреха каде по-добре. Музиката беше по-динамична и рирмична....Моите нискочестотни филтри режат на 1500Hz (12" bas) и съм много доволен. С две думи слагаш некви филтри и бичиш музиката на max. Aко на следващия ден комшиите те гледат накриво ,начи музиката си я нагласил и я бива ...........
Последната промяна е направена от charli на Пет Апр 15, 2005 10:29; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 15, 2005 8:36 Заглавие: |
|
|
щом характеристиката на последно споменатия филтър е близка до идеалната и реже на 1,4 кхц бива оставам така в звукозаписно студио не съм влизал и музика слушам от около 2Х5 години обаче се радвам защото колонките ми покриват доста голяма част от чуваемия диапазон е надолу не съвсем но към 80 вата понасят
знаиш какво ми е странно тоя 12 инчовия бас да не е български и как успява да извади 1,5 кхц малко е тежка мемебраната
о за комшиите не се притеснявай обикновено идват след втората песен
трябва да пусна ramstein и идват след 38,2сек
задължен съм ти  _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|