Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

philips-g110-захранване

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 03, 2004 20:00    Заглавие: philips-g110-захранване Отговорете с цитат

Колеги искам да повдигна една тема която ще е мисля доста актална за всички техници въпреки че във момента нямам проблеми свързани с нея.Какви причини знаете за дефектирането на транзистора в захр. на ФилипсG110 на стендбай при положение че иначе в работен режим няма проблем и телевизора си работи.Значи аз ще кажа това което аз зная от опит за тази повреда и ще се радвам ако и вие кажете вашия опит по темата.1причина-оптрон.2-периодично прекъсване на дросела в базата на but18-5619на мерене иначе е здрав.3-диодите6646и6649.4-транзисторите7654,7655,7656.5-неоригинален транзистор-7654-bc817.6-често дефекта се оправя от поставяне на 2 диода последователно -база емитер с анод на база на but18.А вие какво знаете за тази особена повреда?И с какъв транзистор заменяте but18af защото поне при нас от тези транзистори-but11,12 и18 само ментета се продават.Аз съм останал с наи-добро впечатление от 2sc3973b,bu508a но и двата понякога след месец-два работа дефектират на това захранване.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пон Май 03, 2004 20:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Работи си без проблем с BUT11, BUT12. Просто отпред трябва да е истински BC368 и нищо друго. При липса съм слагал и 2SD1292, но е по - скъп. И дебелия ценер 5,1 или 5,6 не го помня точно.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Boiko
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София-Люлин 8 зад Билла 0888 491 426

МнениеПуснато на: Вто Май 04, 2004 0:06    Заглавие: philips-g110-захранване Отговорете с цитат

Колега Божилов,
Темата е все още актуална,въпреки че "Бананите"шаси G110 вече не са атрактивни за внос ІІ употреба.Имам две шасита 110 от които съм вдигнал ръце.Едното гори BUT18 на стендбай,другото на power и то след седмица,две нормална работа.Проверил съм детайлно елементите
и в първичната и вторична част,особено описаните от 1 до 5 точка.Резултат-гори когато си иска!По 6 точка,тези диоди по някои от схемите ги няма.Според мен те се слагат за това че ако пробиe BUT18 от колектор към база,да предпазят драйверния транз.от +300 в.и практически гори само мощния транз.а другите се запазват.
По отношение на мощния транз.,забелязал съм че в стендбай BUT12 загрява и до 5-тата минута не можеш да пипнеш радиатора.Запушва се по късно от BUT18 и оттам отдава повече топлина. Въпреки това имам и пуснати с BUT12,без рекламации,така че по въпроса за ментетата съм съгласен напълно.Цяло щастие е като дойде някое шаси с оригинален BUT18,работи без проблем.
За вторичната част проверявам прага на запушване на оптрона,като подавам ниско напрежение от ТЕС /плавно до 30 в./след резистора 120 Ком от +В.Най -често дефектират ценера 6662 и транз. 7651,7652,7654 ,тиристора за стендбай 6670.
Като точка 7 бих допълнил чип резистора 3619-10 ома,парарелно на прехвърлящия дросел 5619.Когато прекъсне,захранването работи на изменена честота,чува се едно свистене,смущения и в образ и звук и в крайна сметка BUT18 гори.
Като точка 0 т.е. преди 1-ва бих презапоил всички smd-та,особено резисторите.
И въпреки това G110 крие изненади!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
weso
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: БОТЕВГРАД, Skype:wesogeo

МнениеПуснато на: Вто Май 04, 2004 6:22    Заглавие: Отговорете с цитат

КОЛЕГИ ИМАМ ГОРЧИВ ОПИТ ОТ ТЕЗИ ШАСИТА И ТРЯБВА ДА ВИ КАЖА ЧЕ ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ Е В ТРАНСФОРМАТОРА. ТОВА СЕ УБЕДИХ ОТ ДВА ТЕЛЕВИЗОРА С G110 МИ СЪЗДАВАХА ПРОБЛЕМИ ПРОСТО ВЗЕХ ОТ ДРУГИ ТРАНСФОРМАТОРИТЕ ЗА ПРОБА И ПРОБЛЕМИТЕ ИЗЧЕЗНАХА. ПРОСТО ЖИЦАТА С КОЯТО СА НАВИТИ ТЕЗИ ТРАФОВЕ Е ОТВРАТИТЕЛНА. С ТАКЪВ ЛАК Е НАПРАВЕНА ЧЕ СЛЕД КАТО Е РАБОТИЛА НЯКОЛКО ГОДИНИ И ЛАКА НА МЕСТА ЗАПОЧВА ДА СЕ ПУКА ОТ ТЕМЕПЕРАТУРНИТЕ РАЗЛИКИ И ВЕЧЕ ЗНАЕТЕ КАКВО СЛЕДВА.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети