|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nikifena Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 20, 2010 10:29 Заглавие: проблем с импулсно захранване с UC3842 |
|
|
Здравейте, имам едно захранване от пулт което е изпукало.
Eто схемата:
Премерих почти всички елементи на устройството
Беше изгоряло ценера D6 - даваше късо.
Измерих всичките бързи диоди в захранването и всичките даваха еднакъв пад на напрежението - около 0.55 волта. Сметнах, че са наред. Малкия 4148 също беше наред - пад около 0.7 волта
Мосфета и той е здрав. По платката има потъмнели места- изглежда от претоварването и греенето на някои елементи. Резисторът хранещ чипа: R13 е наред. Около него беше потъмняла платката, но всички елементи около него са наред.
Купих нов ценер - изгорелия, или по-точно окъсилия, но уви и той изпука. Захранването не тръгна
Пускал съм захранването без товар, тоест само платката. Не съм сменял интегралката. Меренето ще ми е трудно. Дори и да и подам 16 волта като захранване, тук има разни обратни връзки и не знам дали те не влияят за правилната работа и дали няма да ме подведат.
Тъй, като не съм запознат с импулсните техники, бих искал ако може да ми помогнете да се справя. Имам измервателна апаратура достатъчна, за да се справя с проблема.
Четох в този раздел разни теми свързани със захранвания с тази интегралка, но те бяха с биполярен транзистор. Темите бяха и без схема, така че не мога да добия ясна представа.
Няколко насоки биха ми били достатъчни, за да се справя. Предварително благодаря ! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 20, 2010 10:44 Заглавие: |
|
|
Е те са три елемента в тая верига. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 20, 2010 10:47 Заглавие: |
|
|
"Токовите" резистори R6,7,9 живи ли са? _________________ RemoteControls |
|
|
 |
stefan_gb Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 20, 2010 10:50 Заглавие: |
|
|
| Филтрации има ли захранването, D5 го смени въпреки че изглежда здрав. |
|
|
 |
nikifena Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 20, 2010 11:16 Заглавие: |
|
|
^^^ не са 3 а над 20 елемента, и когато един от тях не работи трябва да се намери кой. Кардинални решения от типа смени всичко от входната част ми се виждат непрофесионални.
^^ Да, токовите резистори са наред. Мерих ги и 3те един по един
^ Какво може да му е на диода въпреки, че изглежда здрав? Нали го меря?
Мога да го изкарам и да го пусна към 220 волта и да видя дали изправя напрежението в контакта. Притеснява те дали по някакъв начин не е загубил част от бързината си ли ? Има ли други симптоми на изгорял бърз диод при които меренето да показва, че е здрав, а той реално да не е ?
Какво значи дали има филтрации захранването? дали е здрав захранващия кондензатор, тоест дали напрежението на С18 е нормално ли ?
Благодаря за отговорите. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Окт 20, 2010 11:38 Заглавие: |
|
|
| nikifena написа: | | ^^^ не са 3 а над 20 елемента, и когато един от тях не работи трябва да се намери кой. |
Ами аз явно съм кьорав щото виждам само три-RC-групата и другия диод.
| nikifena написа: | | Кардинални решения от типа смени всичко от входната част ми се виждат непрофесионални. |
Някой да те е насочвал да правиш нещо такова Айде да ми посочиш къде е било това Въпреки че като ти гледам познанията-май наисина това ще е най-лесния и безболезен метод,като се замисли човек.
| nikifena написа: | | Какво може да му е на диода въпреки, че изглежда здрав? Нали го меря? |
И кво като го мериш
| nikifena написа: | | Притеснява те дали по някакъв начин не е загубил част от бързината си ли ? |
Глупости,глупости,глупости...Остарял е и си е загубил бързината-вече го въртят колената от кокс-артрозата и не може толкоз бърже да припка по стълбите.
| nikifena написа: | | Има ли други симптоми на изгорял бърз диод при които меренето да показва, че е здрав, а той реално да не е ? |
Според тебе с колко волта го тестваш на мултицета и какво напрежение има в действителност върху него Изводите от отговора на този въпрос си ги направи сам.
| nikifena написа: | | Какво значи дали има филтрации захранването? дали е здрав захранващия кондензатор, тоест дали напрежението на С18 е нормално ли ? |
Не дали е нормално,а какви пулсации има върху него(и не само него).Нещо за което се ползва осцилоскоп,а не мултицет.  _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 20, 2010 11:46 Заглавие: Re: проблем с импулсно захранване с UC3842 |
|
|
| nikifena написа: | | ....Купих нов ценер - изгорелия, или по-точно окъсилия, но уви и той изпука. Захранването не тръгна ... |
Без да тръгне поне за момент - няма как въпросния ценер да се спука!
Ценера и бързия диод пазят транзистора в работен режим.
За да се случи същото при изправна схема трябва да става нещо по обратната връзка за захранване на чипа и която се ползва за стабилизация.
D2, R16, R3, R4, R5, R11, тримера. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
nikifena Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 20, 2010 11:53 Заглавие: |
|
|
^ Явно не съм ти разбрал първия въпрос
Останалите елементи - рц-групата и диода изглеждат здрави. Кондера и резистора мерени с лцр, диода с мултицет.
Да, диода го меря с ниско напрежение. За това попитах дали да му 220 волта и да видя картинката на осцилоскопа дали е нормална.
Страх ме е да запаля захранването след като разкарах ценера.
Мога ли да го пусна без този ценер, или съвсем ще изпука цялото захранване? Мога ли да го пусна ли без товар захранването, или да сложа някакви резистори отговарящи на консумацията на ток на пулта? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Окт 20, 2010 11:55 Заглавие: |
|
|
Кнодензатора го смени,а не го мери  _________________ Мегатрон-2007 ООД
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 20, 2010 11:58 Заглавие: |
|
|
След като гори ценера - без него гарантирано ще гръмнеш транзистора (ако е оцелял до сега).
И се радвай, че пробива на късо, а не прекъсва. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|