|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
lz1wvm Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 24, 2010 19:55 Заглавие: |
|
|
| Моето зарядно е по същата схема.Трафа дава 21 волта.Зарядния ток е до 15 ампера. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 24, 2010 20:43 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | А относно зарядното проблема е ниското напрежение ,понеже схемата е еднополупериодна .......  | коя е еднополупериодната схема !!!???? След Грец ще има импулси с амплитуда 24х1.41 волта |
|
|
 |
BUJO_ Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 24, 2010 22:42 Заглавие: |
|
|
Закачам днеска на трафа грец и един резистор 0,1 Ома 10W, за да измеря тока. На презен ход имах 14,4V променливо от трафа, при 10A ток с закачен акумулатор имах 13,7V промениливо пак измерени на вторичната на трафа Мерих напреженията няколко пъти и с различни уреди да няма грешка. Кабелите не са много дебели и за 10А ток си стоплиха малко. Имам чувството, че трафа ми прави някаква мизерия. Стария собстеник спомена, че има някакъв проблем  |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 25, 2010 2:12 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | Относно зареждането на акумулатора в автомобила - кви 30А кви 5лв. ,тока на зареждане си е номинален и се гарантира от реле -регулатора ,а останалия отива по консуматорите . Затова не си мислете ,че ако карате без.. | преди да е свалЯл плюсовата клейма от акумулатора и измервал напрежението от атенюатора.Нека го направи и да помисли защо диодите в алтенюатора са за около 30А е дали не е възможен такъв ток прри добре резреден акомулатор. _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 25, 2010 4:05 Заглавие: |
|
|
| BUJO_ написа: | | Закачам днеска на трафа грец( |
Можеш да спреш до тук с безумните си опити да направиш нещо! На предната страницав края един колега ти беше написал нещо, ти прочете ли го разбра ли какво ти пише или се кефиш че тук си намерил читатели на простотиите ти?
ПП колегата е елп |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 25, 2010 18:32 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | преди да е свалЯл плюсовата клейма от акумулатора и измервал напрежението от атенюатора.Нека го направи и да помисли защо диодите в "а са за около 30А е дали не е възможен такъв ток прри добре резреден акомулатор. |
Леле леле ,ти разбираш ли какво си написал ? Какъв е тоя "атенюатор" , "алтенюатор" ,"акомулатор" ,колега има си правописна проверка на форума ,ползвай я ! И не разбра ли ,че тока от 30А отива за фарове ,отопление ,запалване и.т.н консуматори в колата ,не в акумулатора .
Вярно е ,че напрежението е пулсиращо двуполупериодно ,но защо си мисля ,че имаше подобна схема с еднополупериодно изправяне . Пък то 10 А добре ,ами пада върху тиристора броиш ли го ? BTW ето и руския вариант с обяснен избор на напрежения и елементи (руски де ) Радио бр.11 2001 г.  |
|
|
 |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 27, 2010 10:15 Заглавие: И аз с подобен въпрос |
|
|
Най-простото зарядно устройство за мен е Траф+Грец и стабилизатор
Та смятам да си го направя по посоченият начин-Траф и една схемичка Грец, която не вярвам да излезе много скъпа.
Някакъв коментар по това има ли?
Идеята в случая е-По-простото е по-добро, защото зарядното може да му се наложи да преживява всякакви неблагоприятни фактори и не искам разни изгъзици да ми прави.
Отгоре на всичкото, ако дам повече от 30-40лв-То е нерентабилно.
Едно готово струва толкова/Е, китайче, но../
Търси се възможно най-евтино и безпроблемно решение, което да може да устоява на неблагоприятни фактори.
Когато се прави нещо, все пак трябва да се прави с оглед на рентабилността. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 27, 2010 11:13 Заглавие: |
|
|
| НАй скъпото ти е трафа ,ако имаш вече ,останалото са дреболии . Аз лично смятам ,че зарядното трябва да щади и акумулатора ,това най простото няма да го прави . Доскоро и аз ползвах само траф и грец ,обаче заряда ставаше бавно (с качване напрежението на акумулатора тока пада) ,няма защита от късо и обръщане поляритета и.т.н. Сега ползвам просто тиристорно с PUT транзистор ,което освен че регулира тока ,изключва заряда при достигане зададено напрежение също така без включен и то с правилен поляритет акумулатор не потегля ,следователно не се бои и от късо. Схемата е проста и е обсъждана многократно в подобни теми ,частите за нея са не повече от 5 лева . |
|
|
 |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 27, 2010 18:12 Заглавие: |
|
|
Проблема е, че траф няма...
Мислех днес да проверя колко ще ми излезе, но нямах възможност.
Колко долу-горе ще ми излезе?
От там нататък схемата ми е елементарна и ще направя набързо. |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 28, 2010 0:47 Заглавие: |
|
|
| jjjjjk написа: | | ...Траф+Грец и стабилизатор... |
Ако търсиш най простото решение, при правилно потбран траф, (не повече от 14.5V) не ти е нужен стабилизатор, а само едно съпротивление (5 - 6 витки от реотан около 1мм.) за да ти ограничава тока в началото на заряда. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|