Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проллем с напрежение 12 в.
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
amal
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 27, 2010 7:38    Заглавие: Проллем с напрежение 12 в. Отговорете с цитат

Хобито ми е риболов. Имам лодка със сонар. За съжаление след пускане и около 10 мин. сонарът изписва лоу волтаж, всеки път, когато покаже 9.9 в. В упътването пише ,че работи от 10 до 20 волта. В същия момент волтметъра на лодката показва 12.4 волта.
Ловя риба с влачене на искуствена рибка при тихи обороти на двигателя, при които генератора не зарежда.Ако увелича оборотите, сонара работи, но рибата не кълве.
Спасението ми е стабилизатор на 12 волта, поне за 1.5 часа.
Помогнете ми с решение на проблема. Ако съществува такъв уред-къде да го купя, ако не-кой ще ми го направи срещу заплащане.
Акумолатарите са 2 по 55 ампч.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 27, 2010 7:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако акумулаторите ти падат толкова - това не говори добре за тях (или поне за единия).
Двата акумулатора как са свързани (вероятно в паралел)?
След като сонара работи до 20 волта входно, по-добре е да се ориентираш към по-високо входно, а не към:
Цитат:
Спасението ми е стабилизатор на 12 волта....

Каква е консумацията на самия сонар?
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Сря Окт 27, 2010 9:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Провери си инсталацията до него , след като волтметъра на лодката ти показва 12,4 V (това е нормално напрежение на акумулатора при огасен двигател , без да има зареждане) , а сонара ти казва :"ниско напрежение" . Може да не е съобразено сечението на проводниците , може да има лош контакт някъде , включително и нагоряла основа (легло) на предпазител , ако имаш в тази верига .

"Стабилизатор" на 12V може да се направи разбира се , импулсен , но според мен няма нужда ако всичко е изправно .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 27, 2010 10:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Това за 12.4 явно нещо съм го пропуснал при четенето Confused
amal
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 27, 2010 15:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Забравих да напиша, че след като сонара изключи карам на тихи обороти 2 часа и паля нормално, значи не е паднал акумулатор. Двата акумулатора могат да се пускат всеки поотделно и двата заедно и палят добре. При високи обороти волтметъра на Ямахата показва 13.4 в.,а при тихи- 12.4-12.6. Сонарът ми е американски Хумминбирд и според мен неправилно отчита входното напрежение. Няма и сервиз тук. От друга страна, ако му сложа стабилизатор 12 в. дали пак няма да отчита погрешно 9.9 в?
Сонара е и GPS , скъп е и не ми се хвърля. Заслужава си да опитам със стабилизатор. Как мислите?
Върнете се в началото
AZ:)
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Сря Окт 27, 2010 16:44    Заглавие: Отговорете с цитат

А сигурен ли си, че няма някаква повреда в системата за зареждане? Не е нормално при тихи обороти да пада чак толкова напрежението...
Освен това щом измерваш 12,4 на акумулаторите а сонара изключва значи имаш някъде слаба връзка.
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Сря Окт 27, 2010 16:58    Заглавие: Отговорете с цитат

amal написа:
....При високи обороти волтметъра на Ямахата показва 13.4 в.,а при тихи- 12.4-12.6. .....

Абсолютно е прав колегата , "зарядката" ти не работи . Прегледай генератор , четки , регулатор (към генератора) . Това изобщо не е нормално . В никакъв случай при работещ двигател не бива напрежението ( мерено директно на клемата на генератора , иначе е условно Wink ) да пада под 13,8V , хайде 13,6V .
Върнете се в началото
sathv
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Габрово

МнениеПуснато на: Чет Окт 28, 2010 0:52    Заглавие: Отговорете с цитат

А къде е включен волтметъра на двигателя? Примерно при Лада 2105 волтметъра е включен към възбудителната намотка на генератора и отчита напрежението в тази намотка, което се различава от напрежението на изхода на генератора.
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Чет Окт 28, 2010 6:27    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз ще се присъединя към колегите.Едва ли проблемът е в сонара.По-вероятно е да имаш слабо зареждане или кофти връзка в инсталацията към сонара.Много лесно можеш да го провериш-един евтин мултиметър е 5-10 лева.Няма да ти е излишен и за много други неща.Та вземи си един такъв и провери колко е напрежението на самите акумулатори,когато получиш съобщение LOW BATT или каквото е там и колко в действителност е напрежението на веригата към сонара в този момент.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
amal
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 28, 2010 11:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Като чета всичко, което ми пишете, май въпроса е до лоша връзка. Проблемът е, че лодката е на язовира в Родопите и е студено да се ходи, освен това акумулаторите са под пода и той трябва да се демонтира за да проверя. Значи остава за малко по-топло време.
Ще ви уведомя за резултата.
Иначе благодаря за отзивчивостта ви!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети