Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблем с телевизор Кристал - гори BU508

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
al_bundy316
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон Окт 25, 2010 12:27    Заглавие: Проблем с телевизор Кристал - гори BU508 Отговорете с цитат

Здравейте,
от известно време се мъча с този телевизор, но уви, без осцилоскоп е трудна работа. Чисто нови оригинални BU508A горят почти веднага след включването и не мога да установя от какво. ТХО и каскада са наред. Сменил съм всички високоволтови електролитни кондензатори, мерих диодите, гледах и резисторите - всичко е наред. Учудващо, но с КТ838 на мястото на BU508 телевизора работи, но картината е нестабилна, трепери по вертикала. Ще съм благодарен на всякакви съвети или, в краен случай, препоръка за сервиз в Пловдив, където биха се наели да го ремонтират.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivan76
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 25, 2010 12:32    Заглавие: Отговорете с цитат

http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=28387&postdays=0&postorder=asc&highlight=%F1%E5%F0%E2%E8%E7+%EF%EB%EE%E2%E4%E8%E2&start=10&topicshow=%C7%E0%20%EA%EB%E8%E5%ED%F2%E8%F2%E5,%20%EA%EE%E8%F2%EE%20%F2%FA%F0%F1%FF%F2%20%F1%E5%F0%E2%E8%E7.
Върнете се в началото
al_bundy316
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 28, 2010 15:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Никой ли не може да даде поне някакви предположения? Rolling Eyes
Върнете се в началото
vladi46
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Окт 28, 2010 15:52    Заглавие: Отговорете с цитат

А +В колко е? Пробвай го с крушка 100W.
Може да си събрал куп ментета BU508. КТ838 не грее ли много? Какво общо има той с кадровата синхронизация? С толкова участия тук такива неграмотни въпроси. Как разбра, че ТХО-то и каскадата са наред?
Какво значи "високоволтови електролитни кондензатори"? Кои са те и на колко волта са? Като кажем високоволтови, разбираме на хиляди волтове и те никога не са електролитни!
al_bundy316
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 28, 2010 16:25    Заглавие: Отговорете с цитат

+B е в границите на нормалното, мерил съм го, около 300 волта мисля, че беше. Колкото до BU508, последните два ги поръчвах от Божилов така че не би трябвало да са ментета. Чупих ги и кристала им беше с размери 5х5mm. КТ838 не загрява въобще, когато е монтиран на алуминиевата пластинка за охлаждане. Разпоявах кабела от ТХО към каскадата и при допиране до метален предмет имаше искра, което ми говори, че ТХО е изправно. Заменил съм и почти всички кондензатори във високоволтовата част (говоря за електролитите на 350V, а не за керамичните). В крайна сметка, ако не мога да се справя, ще се свържа с vlad_o от форума, дано да се наеме да го оправи.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 28, 2010 16:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Това че дава искра още не означава че е здраво ТХОто.Сложи си на жици една първична намотка от ТХО от Е380 и виж пак ли гори транзистора.Хубаво беше да се види и импулса какъв е в базата.

А +B няма как да ти е 300В.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
vladi46
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Окт 29, 2010 3:05    Заглавие: Отговорете с цитат

+В трябва да бъде 145V.
al_bundy316
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 29, 2010 10:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Явно наистина е 145V, помня че първо него измерих и беше в нормата. Не знам защо ми е останало това 300V, може би заради филтриращият електролит на 350V.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети