| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
npelov Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 29, 2010 12:58 Заглавие: ОУ с контрол на gain. |
|
|
Здравейте!
Някой може ли да ми каже как да управлявам усилването на ОУ с напрежение. Май почнах от зад напред ...
Искам да сглобя импулсно захранване с контрол на ток/напрежение (в различни моменти ми трябва постоянен ток или постоянно напрежение). Ще използвам готов импулсен регулатор ... да речем LM2576T-ADJ. Мисля на FEEDBACK да подам сигнала от делителя през едно ОУ. Проблема е че не знам как може да се контролира GAIN-a с напрежение. Напрежението ще е от ЦАП. Евентуално може би ще има 2 ОУ с CS вход - един за ток и един за напрежение.
Пояснение - става въпрос за ОУ с еднополярно захранване |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 29, 2010 18:26 Заглавие: |
|
|
А защо ти е регулиране на усилването като имаш DAC ? _________________ LZ1VTX |
|
|
 |
npelov Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 30, 2010 14:36 Заглавие: |
|
|
| защото сигнала от изходното напрежение трябва да се подаде на входа за обратна връзка за да може да го държи стабилно. С ЦАП-а само ще му задавам каква стойност трябва да има на изхода и останалото ще оправи импулсния регулатор. Един вид работата на регулатора зависи от стойността на изходното напрежение. Ако му подам директно напрежение от ЦАП-а няма да работи защото при промяна на товара се променя изх. напрежение/ток. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Окт 30, 2010 17:38 Заглавие: |
|
|
| Защо не пробваш някакъв регулируем делител за обратната връзка например от транзистор и резистор който да управляваш с напрежение. Когато подадеш напрежение отпушваш транзистора и така променяш коефициента на ОВ . Когато се насити транзистора става много малък коефициента и стабилизатора ще е напрактика без ОВ. Може да добавиш допълнителни резистори за да му зададеш граници |
|
|
 |
npelov Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 31, 2010 1:34 Заглавие: |
|
|
на теория е така, но на практика транзисторите не са така линейни като ОУ и не са температурно стабилни.
Гледах разни схеми с полеви транзистор. Обаче не знам много за полевите транзистори пък и нещо не ги намирам на пазара ... (пазарувам предимно в Комет).
Чудя се дали има нещо такова наготово в интегрален вариант. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 31, 2010 9:30 Заглавие: |
|
|
npelov, взимаш едно ОУ. Да има прилична чувствителност в близост до нулата, или най-добре го захранванш двуполярно. Изхода на това ОУ го връзваш към входа за ОВ на импулсния регулатор. Разбира се вземаш съответни предохранителни мерки - резистор и ценер за да не подаваш отрицателно или високо напрежение на ОВ. На (+) входа на твойто ОУ слагаш изхода от ЦАП. На (-) входа слагаш делител от изхода на захранването. Може да се наложи с резистор и/или RC- група да ограничиш обратната връзка на новия компаратор който вкарваш, за да не се самовъзбжда системата.
Дотук вече си реализирал цифрово управляем източник на напрежение.
За ток ще е малко по-сложно. Шунт в минуса, ама преди следенето на напрежението, ОУ, който да усули сигнала от него.... След това друго ОУ - компаратор като това за напрежение - дето да му подаваш задание и ОВ по ток....
... и тук вече идва сложното - как да събереш двата усилвателя. Лесната част е да им сложиш по един диод в изходите и си готов. Обаче системата почва да шуми. Отвори даташита на TL494 и там можеш да хванеш идея - има един източник на ток около тази група.
Двата усилвателя с диоди съм го пробвал и наистина шумеше. С допълнителни източници на ток не съм се сещал (досега) и не е пробвано. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
|