|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
getzata Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 02, 2010 10:20 Заглавие: Бърз въпрос за датчик на Хол |
|
|
Датчика на Хол е KMC10C
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/philips/KMZ10C_2.pdf
Захранвам го с 5 волта и на изхода има 2mv , когато до него поставя магнит изходното се изменя до 30mv (нещо много малка ми се струва тази разлика - нормално ли е )
Изкам да го използвам като датчик на ток , за целта си намерих фабрично резнат ферит в който съм поставил датчкика така:
http://www.sypris.com/documents/Image/84/Open-Loop.gif
Обаче при протичане на ток през проводника минаващ през ферита , изходното напрежение се мени много малко - при 5А - 0,3 mv ( при 0А изходното е 2mv , при 5А изходното е 2.3mv )
Нормално ли е да е толкова малка промяната или аз нещо греша.
Ако е така как са реализиране амперклещите които могат да мерят и mA ?
Намерих спасение , като проводника по който тече ток намотах 10 пъти около ферита:
http://img26.imageshack.us/img26/3676/testfitm.jpg
Сега изходното от датчика се изменя около 1mv за 1 А .
Ако някой се е занимавал с такъв датчик , би ли разяснил начин за повишаване на чувствителността (трябва ми да меря токове до 1А) , правилен ли ми е подхода с намотката , и всякакви други особености с този датчик ще ми бъдат полезни. _________________ Всичко е ток и жици... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 02, 2010 21:44 Заглавие: |
|
|
Чувствителността на датчиците хол е функция на интензитета на магнитното поле и на захранващото напрежение, които си имат своите гранични стойности. На използвания от теб датчик тя е 1,5. Според каталожната документация на ZMY20 чувст. му е 4,7. За повишаване на чувств. се използва усилване на изходния сигнал. Така например ако коефициента на усилване е 100, то и чувствителността ще се увеличи 100 пъти, т.е. 1,5*100=150 xV/yH. Много удачно е използването на инструментални операционни усилватели с настройваем коефициент. Такава схема имаш в документацията на ZMY20.
Може да изчислиш при определен ток през проводника какъв интензитет на магнитното поле се създава и да провериш дали е вясно с написаното в спецификацията на датчика. Ще се радвам, ако споделиш резултата. Започваш да увеличаваш тока с по няколко процента и виждаш дали изходното напрежение на датчика се изменя със същия процент. Така може да провериш дали не ти се е наситил феромагнита и си навлязъл в зоната на насищане (нелинейност). Ако направиш всичко това, имаш една ракия от мен. Все се каня да експериметирам с такъв датчик, не е година-две ...  _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
|
 |
yani kokas Опитен потребител

Регистриран на: 14 Юни 2006 Мнения: 326 Местожителство: Дупница/София/
|
Пуснато на: Вто Ное 02, 2010 23:22 Заглавие: |
|
|
Само да отбележа, че това не е датчик на Хол. Тая чип е резистивен мост с чуствителен елемент магнито- резистор. Датчика на Хол е полупроводников прибор. Само дето не ми е ясна чуствителността на тоя чип - обхват По Y -7.5 <-> + 7.5 КА/м => +/- 94.2 Гауса (във въздушна среда) по Х дават само типична стойност на обхвата от 3 КА/м ->37.68 Гауса.
А за чуствитеността е дадена само една стойност ->1.5 (mV/V)/kA/M .
Аз ти предлагам да смениш датчика с истински линеен датчик на хол - предлагат се дори програмируеми с много различна чуствителност. (Стават за ампер клещи и токови сонди за осцилоскопи ) _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
да не се зарази и ако клемите зацапа,
некой друг да тока да изцака... |
|
|
 |
getzata Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 02, 2010 23:24 Заглавие: |
|
|
Къде мога да намеря тогава датчик на хол , в Пловдив обиколих всички магазини , изкупих какви ли не датчици (а продавачите незнаят за какво даже става въпрос) , този последния ми го дадоха за 8лв с убеждението че е линеен датчик на Хол  _________________ Всичко е ток и жици... |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 02, 2010 23:52 Заглавие: |
|
|
| yani kokas написа: | | Само да отбележа, че това не е датчик на Хол. Тая чип е резистивен мост с чуствителен елемент магнито- резистор. Датчика на Хол е полупроводников прибор. ... |
Този прибор също е полупроводников
(Магнтито)Резистистивните елементи са формирани в полупроводникова Si подложка.
P-N преходи също има макар, че не са пряко активни компоненти.
Еквивалентната схема на балансиран резистивен мост е само за по-лесно възприятие на ниво "черна кутия".
Същността на Хол ефекта е свързана с взаимодействието на движещите се токоосители (отклонението им от траекторията) със силата на магнитното поле при което възниква разлика в потенциалите ("напрежение на Хол") в плоскост перпендикулярна на въздействащото магнито поле.
Това води и до промяна на съпротивлението на материала.
За да е по-осезаем ефекта (при нисък интензитет) се използва балансиран мост. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
yani kokas Опитен потребител

Регистриран на: 14 Юни 2006 Мнения: 326 Местожителство: Дупница/София/
|
Пуснато на: Сря Ное 03, 2010 7:39 Заглавие: |
|
|
OFFTOPIC2 :
За да сме напълно коректни към физиката:
1.Ефект на Хол - Ако в надлъжно направление на полупроводникова пластина, намираща се в магнитно поле с индукция В, се пропусне електрически ток I, то напречно на пластината се получава електродвижещо напрежение Uн (напрежение на Хол).
2.Ефект на Гаус - се изразява в промяна на специфичното съпротивление ro на полупроводникова пластина, намираща се в магнитно поле (магниторезистивен ефект).
Относно откъде може да се закупят : Потърси продукти на Melexis (90242, 90251) , Infineon, Micronas. _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
да не се зарази и ако клемите зацапа,
некой друг да тока да изцака... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|